11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBombă biologică la marginea Craiovei

Bombă biologică la marginea Craiovei

Gheorghe Sfeclă din Craiova, fost măcelar şi actual investitor, şi-a încropit o mică afacere din creşterea vacilor exact lângă vilele din spatele Vămii. Fără autorizaţii şi fără aprobări, el creşte 33 de vaci şi 20 de viţei într-o mizerie de nedescris, activitate pentru care statul îi dă şi subvenţii.

Fără să aibă nimic în comun cu vreo normă sanitar-veterinară, ferma de vaci a lui Gheorghe Sfeclă din Craiova aprovizionează piaţa din oraş cu lapte, brânză şi carne, de parcă toate acestea ar proveni din ferme adevărate. Nici în visele cele mei rele nu şi-a închipuit cineva că produsele frumos ambalate din magazine pot proveni şi din asemenea locuri, adevărate focare de infecţie şi generatoare de boli, care există în vecinătatea caselor din spatele Vămii Craiova. Cu acceptul tacit al autorităţilor sanitar-veterinare din Dolj, ferma lui Gheorghe Sfeclă fiinţează de ani buni în condiţii pentru care în restul Europei ai putea primi chiar şi puşcărie. 33 de vaci cu lapte, cinci tauri de montă neautorizaţi, peste 20 de viţei şi nenumăraţi câini alcătuiesc ceea ce bărbatul a declarat că este gospodărie particulară, şi nu fermă în toată regula.

 

Normele sanitar-veterinare se opresc la uşa lui Sfeclă

 

La circa un kilometru de strada Caracal din Craiova, în spatele Vămii şi lângă calea ferată Craiova-Calafat se pot zări câteva însăilături de bârne tencuite din loc în loc cu pământ, întunecoase şi pline de mizerii pe care Sfeclă le-a botezat grajduri pentru vaci. „Vecinii de la vilele construite aici mă reclamă peste tot, că nu am voie să trec cu vacile pe drumul ăsta, de parcă aici ar fi drum european. Au venit de la Sanepid şi mi-au zis să fac curat în grajd că e mizerie şi m-am şi apucat de lucru. Ce să fac şi eu mai întâi ?Animalele sunt viaţa mea! Din 1977 cresc animale. Am avut şi 1.000 de oi pe care le-am vândut. Eu nu cumpăr vaci, că le obţin aici la mine; am cinci tauri, o frumuseţe! Cresc vacile mai mult pentru laptele lor, pe care-l dau la viţei şi viţeii îi vând pentru carne. Am acum vreo 20 numai unul şi unul! Aici este terenul meu, că am cumpărat 8.000 de metri pătraţi. Unde stau cu vacile nu este terenul meu, dar le mut. Mai încolo m-am apucat să construiesc un grajd. Apă nu am, dar aduc cu căruţa cu calul în butoaie de la o fântână şi adăp animalele. Pentru curăţenia grajdului n-am apă, dar rânesc, iar balega o pun şi eu pe unde apuc. În Piaţa Centrală am şi boxă unde vând carne, dar de două luni am închis-o, că a plecat fiul meu dincolo, că e măcelar. Nu câştig nimic din creşterea vacilor. Le cresc, că mi-e drag de ele!“, a spus Gheorghe Sfeclă.

 

Toată lumea ştie, dar se face că nu vede

 

Nimeni nu-i cere lui Sfeclă covor roşu la intrarea vacilor în grajd şi nici să angajeze DJ care să pună seara la culcare muzică de leagăn pentru vaci, dar medicii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj ar fi trebuit să-i ceară crescătorului de animale să aibă măcar apă pentru spălat pe mâini atunci când mulge vacile.

„Am auzit de Sfeclă că vine la noi la instruiri. De câte ori îl amendăm, vine cu gura mare şi ne zice că vrem să distrugem crescătorii autohtoni, că vrem să dăm o lovitură la talpa ţării. Mă interesez şi o să trimit o echipă acolo. Cu siguranţă că are şi cotă de lapte dacă are atâtea vaci. După legile sanitar-veterinare, el ar fi trebuit la 20 de capete să declare fermă de vaci, dar mai mult ca sigur că este înregistrat ca şi crescător particular. Este o practică a lor de a fenta fiscul, care i-ar percepe alte impozite dacă acesta ar fi agent comercial, şi nu persoană fizică“, a spus Costică Rentea, director adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

Nici Primăria Malu Mare n-are prea multe în comun cu Sfeclă, deşi acesta şi-a încropit ceea ce el zice că este fermă fără nici un fel de aviz sau autorizaţie.

„La primărie apare cu o achiziţie de 5.000 de metri pătraţi, şi nu 8.000, cum spune el. Nu i-am dat niciodată nici o autorizaţie, pentru că nici nu a cerut. Am înţeles că şi-a făcut un grajd pe o conductă de canalizare care trece chiar pe mijlocul construcţiei. Acea conductă nu apare la noi pe nici o hartă cadastrală, dar a fost la Oltcit şi prin ea se deversau la staţia de epurare de la Făcăi toate apele uzate din fabrică. Am înţeles că acea conductă nu mai este funcţională de ani buni. O să mergem şi noi acolo să vedem ce construieşte acest Sfeclă“, a spus Alexandru Dicu, primarul de la Malu Mare.

Afacerea lui Sfeclă este o bombă biologică la marginea Craiovei şi nimănui nu-i pasă. Mai mult, statul îl subvenţionează în fiecare an ca s-o poată duce mai departe!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII