19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurneul diplomatic, la final

Turneul diplomatic, la final

Băsescu va trimite un raport ţărilor UE şi NATO despre turneul său în zona Mării Negre.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat ieri raţiunile turneului diplomatic efectuat miercuri şi joi în Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia. „Motivul pentru care am făcut această deplasare a fost legat de nevoia de a avea o analiză exactă privind impactul evenimentelor din Georgia asupra regiunii şi, implicit, asupra României“, a declarat şeful statului. Totodată, preşedintele a ţinut să precizeze că vizitele efectuate în cele cinci state nu au fost făcute cu mandatul UE sau NATO, dar că va trimite totuşi săptămâna viitoare, statelor membre ale celor două organisme, o evaluare a situaţiei din zonă, în urma conflictului georgian.

Armata georgiană a acţionat pe teritoriul naţional

Şeful statului a spus că a ales să meargă în Republica Moldova, Georgia şi Azerbaidjan pentru că toate cele trei state au pe teritoriul lor conflicte îngheţate sau, în cazul statului georgian, unul în plină desfăşurare. Cât priveşte Ucraina, preşedintele a precizat că vizita s-a datorat prezenţei, la Sevastopol, a flotei militare ruse şi a problemelor deja anunţate de autorităţile de la Moscova legate de Crimeea. Vizita de lucru în Turcia a fost susţinută de faptul că această ţară, alături de România, are potenţialul să gestioneze şi să garanteze securitatea în zona Mării Negre.
În ceea ce priveşte evaluarea evenimentelor din Georgia, preşedintele Băsescu a apreciat că acţiunea armatelor georgiene a fost pe teritoriul naţional, „chiar dacă s-a bazat pe o evaluare eronată a situaţiei din Osetia şi din regiune“. „De asemenea, apreciem că reacţia părţii ruse a depăşit simpla nevoie de securizare a prezenţei trupelor de menţinere a păcii în Osetia de Sud“, a mai arătat preşedintele.

România acordă minorităţilor drepturi, nu teritorii

Altă concluzie a discuţiilor bilaterale cu şefii statelor din zona Mării Negre a fost aceea că actul final de la Helsinki, care defineşte conceptul de integritate teritorială, suveranitate, de inviolabilitate a graniţelor, trebuie să fie conceptul de bază pe care să se discute despre conflictele îngheţate. „Din discuţiile cu şefii de stat, dincolo de realitatea că trebuie să primeze actul final de la Helsinki, s-a concluzionat că, în ultimii ani, mascat, se utilizează conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, utilizat ca instrument de destructurare a unor state. O spun cu toată responsabilitatea“, a declarat şeful statului, care a ţinut să asigure că România nu va proceda niciodată în acest fel, poziţia ţării noastre fiind în favoarea drepturilor individuale pentru minorităţi, acordarea de drepturi, dar nu de teritoriu. „Dacă se va continua pe linia susţinerii drepturilor colective pentru minorităţi, cel puţin Balcanii, regiunea Mării Negre, dar şi o bună parte din Europa, ca de altfel şi Federaţia Rusă, pot avea probleme mari de integritate teritorială şi de securitate a propriilor naţiuni în anii următori. Această practică începută cu Kosovo trebuie stopată“, a avertizat preşedintele Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU