11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă 29 de zile de arest pentru hackerii vâlceni

Încă 29 de zile de arest pentru hackerii vâlceni

Tribunalul Vâlcea a decis ieri prelungirea cu 29 de zile a mandatelor de arestare preventivă în cazul a 21 de persoane acuzate de fraude informatice reţinute luna trecută la Râmnicu Vâlcea, în urma unei acţiuni a FBI şi a Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate.

În urma acestei decizii a instanţei, cei 22 de membri ai grupării – printre care un cetăţean iordanian, precum şi un minor al cărui mandat a fost prelungit săptămâna trecută cu 19 zile – rămân în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea.
Potrivit avocaţilor acestora, clienţii lor vor face recurs la această decizie, pe care au calificat-o „nedreaptă“, considerând că tinerii pot fi cercetaţi în stare de libertate.
Luna trecută, membrii unei reţele care intra ilegal în sisteme şi conturi bancare şi apoi organiza licitaţii fictive pe diferite site-uri au fost arestaţi la Râmnicu Vâlcea, în urma unei ample acţiuni, denumită „Malware“ şi declanşată simultan în localităţi din judeţele Vâlcea, Cluj, Teleorman, Sibiu, Hunedoara şi în municipiul Bucureşti. La aceasta au participat 80 de poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, al Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă Vâlcea, cu sprijinul SCCO Sibiu, SCCO Hunedoara, a 100 de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş“ Bucureşti,  precum şi reprezentanţi ai FBI.
Persoanele arestate în acest caz sunt suspectate că ar fi comis fraude informatice în SUA, liderul reţelei fiind Romeo Chiţă, din Râmnicu Vâlcea, care a fost găsit în locuinţa închiriată în Capitală de la soţia deputatului PD-L Dumitru Puzdrea.

Fraudă de 400.000 de euro

Membrii reţelei de infracţiuni informatice acţionau în cinci judeţe şi în Bucureşti. IGPR arăta marţi într-un comunicat că, potrivit anchetei, aceştia au păcălit sute de cetăţeni străini, după ce au reuşit să spargă diferite sisteme şi conturi bancare, pentru a organiza licitaţii fictive pe diferite site-uri. Ei au reuşit să strângă peste 400.000 de euro, achiziţionând mai multe apartamente şi vile, precum şi autoturisme de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care le aveau în grup.
În urma percheziţiilor desfăşurate la domiciliile liderilor reţelei şi ale principalilor membri ai acesteia, aflate în Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Sibiu, Alexandria, Drăgăşani şi Hunedoara, au fost descoperite mai multe bunuri şi valori: 19.500 de lei, 24.300 de euro, 4.580 de lire sterline, 1.100 de dolari, 18 laptopuri, 12 unităţi PC şi hard disk-uri, 29 de telefoane mobile, opt memory stick-uri, cinci modemuri, şase cartele, două routere, două receivere şi un switch, se arată în comunicatul IGPR. Potrivit acestuia, majoritatea unităţilor centrale şi a laptopurilor aveau conexiune de internet şi erau folosite la săvârşirea acestor activităţi ilicite.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII