14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărbătoarea cu două feţe de la Lainici

Sărbătoarea cu două feţe de la Lainici

Numeroşi creştini ortodocşi din mai multe părţi ale Olteniei au prăznuit ieri, la Mănăstirea Lainici, Schimbarea la Faţă. La un kilometru distanţă, pe fondul sonor al manelelor, era în plină desfăşurare un bâlci, cu mititei, bere şi vechituri pe tarabe.

Zona Lainici de pe Defileul Jiului a fost ieri luată cu asalt de oameni veniţi atât în căutarea pioşeniei, cât şi a distracţiei.

Mii de credincioşi s-au adunat în curtea Mănăstirii Lainici, pentru a participa la slujba oficiată cu ocazia praznicului Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, de către Mitropolitul Olteniei, ÎPS dr. Irineu Popa, împreună cu PS Sebastian, Episcopul Slatinei, şi PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.

Mulţimea de credincioşi nu a încăput în curtea locaşului de cult, dar cei rămaşi la porţile mănăstirii au putut asculta ceremonia religioasă la difuzoare. Oamenii au venit din toată ţara, pentru a participa la slujbă şi pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“, unică în ţara noastră, adusă de la Muntele Athos. Este pictată pe lemn de santal şi acoperită cu o mantie grea de argint aurit, având dimensiuni foarte mari: aproximativ doi metri înălţime şi o lăţime de 1,2 metri. La intrarea în biserica nouă din incinta mănăstirii, unde se află icoana, se formase o coadă imensă de credincioşi. Pentru a ajunge la icoană, oamenii erau nevoiţi să aştepte chiar şi o oră. „Sunt din judeţul Mehedinţi şi am dorit să vin la Mănăstirea Lainici pentru a lua parte la această mare sărbătoare creştinească. Este un moment deosebit“, a spus Eleonora Costescu, din Drobeta Turnu Severin.

 

O tonă şi jumătate de peşte, pentru credincioşi

 

Pentru că de Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos este dezlegare la peşte în postul de Sfânta Maria, măicuţele au pregătit o tonă şi jumătate de peşte pentru vizitatori. Mâncarea a fost servită la mese amplasate în curtea mănăstirii.

Credincioşii au băut şi apă sfinţită dintr-un butoi aflat în pronaosul bisericii.

De asemenea, în curtea mănăstirii, dar şi la intrare, au fost aşezate tarabe cu produse specifice, la care oamenii s-au îmbulzit pentru a-şi cumpăra obiecte sfinte care să-i păzească de rele.

 

Altă lume, la un kilometru

 

Mulţi dintre credincioşi s-au deplasat de la mănăstire la bâlciul situat la aproximativ un kilometru, în faţa motelului din localitate.

Aici se găsea altă lume: manele, terase cu mici şi bere, tarabe cu tot felul de mărfuri, câţiva comercianţi de produse tradiţionale, în special de olărit, precum şi romi care vindeau pe jos haine vechi. Unii îşi găsiseră un refugiu şi îşi preparau carne la grătar.

Foarte mulţi poliţişti au fost ieri în zona Lainici, pentru a preîntâmpina producerea de evenimente nedorite.

Din fericire, acestea nu au apărut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS