11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArendaşul Bruno face legea la Târnava

Arendaşul Bruno face legea la Târnava

Ţăranii din satul Târnava, comuna Radovan, s-au strâns ieri la magaziile societăţii AGRIDAN, pentru a-şi cere drepturile pe care le refuză arendaşul Bruno. Acesta susţine că intră în faliment dacă respectă contractul de arendă şi vrea cu orice chip să-i prostească încă o dată pe oameni.

 

De ani buni, societatea AGRIDAN SRL a luat în arendă sute de hectare de teren arabil în comuna Radovan. Niciodată ţăranii proprietari nu au fost mulţumiţi de cât şi ce li s-a dat, dar altă soluţie nu aveau, lucru pe care-l ştiau şi ei, şi arendaşul. Când venea timpul plăţii arendei, reprezentanţii societăţii invocau ori ploile, ori seceta, ori încălzirea globală pentru a nu respecta contractele pe care le încheiaseră cu proprietarii din zonă. Anul acesta s-a făcut grâu cât nu spera nimeni, iar ţăranii proprietari ai terenurilor s-au bucurat că pot în sfârşit să ia măcar o dată cele 600 kg de grâu la hectar consemnate în contractul de la primărie, pe care societatea nu l-a respectat niciodată. Ieri, mai mulţi proprietari s-au dus la magazia de grâu din satul Târnava să-şi ia plata pământului, dar reprezentantul AGRIDAN a întors foaia şi a spus că nu le mai dă 600 kg la hectar, ci doar 300 kg, iar diferenţa o plăteşte în lei. Atât le-a trebuit oamenilor, care s-au încurajat reciproc şi au sunat primarul şi poliţia să-l reclame pe francez că le trage clapa, ca în fiecare an.

 

Primarul a încercat să-l convingă să respecte contractele

 

Gheorghe Preda, din satul Târnava, crede că arendaşul francez a întrecut măsura. „Bruno nu vrea să ne mai dea grâul nostru. După ce că trebuie să ne dea doar 600 kg, acum, când s-a făcut grâu mult, nici pe ăla nu-l vedem. Când nu s-a făcut, nu ne-a dat nimic. Au fost ani când ne-a dat şi 50 kg la hectar. Zicea că nu are. El tot timpul are câte ceva: ba e secetă, ba e ploaie, ba… Nu se mai poate aşa! El a încasat de la statul român miliarde de lei (vechi – n.r.) subvenţie, iar nouă nu ne dă nici cât a luat de la stat. Nici contracte noi n-a vrut să încheie cu noi, deşi am auzit că e o lege nouă care-l obligă să le facă. Crede că iar ne prosteşte“, a spus Gheorghe Preda.

Nae Stanciu crede că francezul a prins un fir cu cineva căruia îi vinde grâul cu preţ bun şi lor le-a calculat kilogramul cu 0,45 lei. „Nu vrem bani. Să ne dea grâul. Mi-a dat un bilet mov pe care scrie că trebuie să iau 861 kg de grâu pentru 2,87 ha şi 387,45 lei. Se plânge că dă faliment. Păi, e treaba mea?“, a spus bărbatul.

Primarul Radovanului, Cîrstianu Aurică, a încercat, fără prea mari sorţi de izbândă, să-l convingă pe francez să respecte contractele semnate şi înregistrate la primărie, chit că ele trebuia reînnoite de mult. „Am stat de vorbă cu Bruno şi a spus că nu poate să dea 600 kg la hectar, pentru că mai trebuie să plătească şi TVA. Pe oameni nu-i interesează ce plăteşte el statului român. A încheiat contracte şi trebuie să le respecte! I-am trimis de nenumărate ori adrese la sediul societăţii, prin care-l anunţam că trebuie să reînnoiască aceste contracte de arendă, conform ultimelor modificări la Legea arendei. S-a făcut că plouă! Îi este frică de ele, pentru că sunt executorii şi nu mai trebuie să umbli prin instanţele de judecată ca să câştigi cele câteva sute de kilograme de grâu“, a spus primarul.

 

Statul plăteşte arendaşii şi-i îngroapă pe proprietari

 

Bruno Taxier, reprezentantul firmei AGRIDAN, este nemulţumit că trebuie să plătească statului TVA. „Nu pot să plătesc 600 kg pe hectar, pentru că, pe lângă această cantitate, trebuie să dau statului român încă 114 kg pe hectar pentru TVA. 714 kg este prea mult pentru mine şi nu mai rămân cu nimic. O să dau, dacă aşa se vrea, cele 600 kg la hectar“, a spus Bruno.

Francezul, cum îi spun oamenii din Târnava, nu are nici un motiv să se plângă că moare sărac, pentru că, la un calcul sumar pe care l-am făcut, el nu plăteşte proprietarilor de teren nici măcar jumătate din subvenţia pe care statul român i-o dă lui ca să-şi bată joc de agricultori.

După cum relevă datele oficiale ale Primăriei Radovan, firma pe care o reprezintă Bruno are arendate 918,48 hectare de teren, dintre care, anul acesta, a avut grâu pe 724 ha, iar pe 207 ha, rapiţă. În total, a lucrat 931 ha de teren, adică mai mult decât a arendat. Pentru cele 724 ha cu grâu a încasat de la stat 362.000 de lei, iar pentru rapiţă, 82.000 de lei. În total, statul i-a plătit lui Bruno 444.000 de lei, adică aproximativ 130.000 de euro, ca să lucreze cele 931 ha pe care în mare parte avea contracte de arendă. Pentru proprietari, Bruno trebuie să dea câte 600 kg la hectar, adică 558.600 kg de grâu. Calculându-l la preţul de 0,45 lei/kg, arendaşul trebuie să le dea proprietarilor 251.370 de lei, adică aproximativ 70.000 de euro. Statul i-a dat lui 130.000 de euro, iar el dă ţăranilor 70.000 şi mai rămâne cu 60.000 de euro, chiar dacă nu mai vrea să recolteze nimic. Practic, pe proprietari îi plăteşte statul prin intermediul francezului, care-şi trage şi el partea lui din bani. Producţia obţinută la hectar este ciubuc!

 

„Am stat de vorbă cu Bruno şi a spus că nu poate să dea 600 kg la hectar, pentru că mai trebuie să plătească şi TVA. Pe oameni nu-i interesează ce plăteşte el statului român. A încheiat contracte şi trebuie să le respecte!“.

Cîrstianu Aurică, primarul Radovanului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII