11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞah la Trofeul Cetăţii

Şah la Trofeul Cetăţii

Mâine este programată să înceapă cea de-a 22-a ediţie a Trofeului Cetăţii la Şah. Este una dintre cele mai longevive competiţii şahistice autohtone şi singura cotată ELO din judeţ.
Pentru 2008 organizatorii au decis că e mai bine să renunţe la invitarea unor şahişti internaţionali. „Dacă aş fi invitat şahişti de valoare de peste hotare, ar fi trebuit să le suportăm costurile cazării şi ale deplasării la Deva, ceea ce ar fi afectat bugetul pe care îl avem. În plus, aceştia aveau mari şanse de a câştiga premiile noastre şi e mai bine ca acestea să meargă la jucătorii din zona noastră. Ştim cât de important e un premiu pentru un astfel de şahist”, a comentat Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva. Deşi nu vor fi şahişti străini, turneul este cotat ELO. Organizatorii vor înregistra rezultatele şi le vor trimite forului de specialitate pentru validare, ceea ce e un punct de atracţie pentru Trofeul Cetăţii. Peste 60 de sportivi şi-au anunţat participarea la concursul open, cât şi în cel rezervat copiilor cu vârsta de 12 ani. Premiile puse la bătaie sunt şi ele tentante. Fondul total de premiere este de circa 7.000 de lei. Câştigătorul concursului open va fi premiat cu 1.200 de lei, în timp ce cea mai frumoasă partidă va fi recompensată cu suma de 200 de lei. Organizatorii nu i-au uitat nici pe şlefuitorii de talente, care au destinat la rândul lor un premiu, în valoare de 300 de lei, pentru cel mai bun antrenor. Şahiştii clasaţi pe primele trei locuri la juniori şi pensionari vor primi pentru rezultatele obţinute 150, 100 şi respectiv 50 de lei. Pentru că participă pentru a treia oară consecutiv şi mai ales pentru performanţele obţinute de-a lungul carierei sale juvenile, cea mai tânără maestră FIDE din istoria şahului românesc, Daria Vişănescu, va primi un premiu special. „Acum doi ani i-am luat un aparat de fotografiat, anul trecut a vrut un pappagal şi a primit unul. Anul acesta am zis că e mai bine să decidă ea ce vrea, astfel că o vom premia cu 500 de lei pentru cel mai bun tânăr jucător. Sper să facă şi o partidă bună şi să ne ia şi premiu pus la bătaie pentru cea mai frumoasă partidă”, a adăugat Corneliu Hotăran.
Trofeul Cetăţii la şah debutează pe 19 iulie şi se va înheia o săptămână mai târziu. Pe 20 şi 22 iulie sunt programate câte două runde, una dimineaţa şi una după-masa. Toate jocurile vor avea loc la Şcoala Normală „Sabin Drăgoi” din Deva. Sistemul de desfăşurare al concursului este identic cu cel de la precedentele ediţii: în sistem elveţian cu nouă runde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS