22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE nu poate anticipa momentul eliminării vizelor pentru Canada şi SUA

MAE nu poate anticipa momentul eliminării vizelor pentru Canada şi SUA

Complexitatea criteriilor cerute de Canada şi SUA pentru ridicarea vizelor face dificil de anticipat momentul exact al eliminării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, dar România doreşte accelerarea acestui proces, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE.

"Procesul de eliminare de către SUA şi Canada a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor membre UE este ireversibil", a spus Cosmin Boiangiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. El a precizat însă că un orizont de timp exact este greu de oferit: "Complexitatea măsurilor care trebuie implementate pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute de legislaţia americană şi canadiană fac însă dificil de anticipat momentul exact al eliminării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români", a afirmat Boiangiu, dezminţind astfel recentele zvonuri apărute în mass-media din România, potrivit cărora eliminarea obligativităţii vizelor pentru Canada ar fi "iminentă", fiind estimat un termen de la câteva zile la câteva luni.

Canada a decis la 1 martie să menţină obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari, în ciuda ameninţărilor UE că va lua măsuri de reciprocitate, dacă Ottawa nu ridică vizele pentru toţi cetăţenii blocului comunitar. Mihai Gheorghiu, secretar de stat MAE pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, a efectuat în iunie o vizită oficială de zece zile în Canada, folosindu-se de acest prilej pentru a readuce în atenţia autorităţilor de la Ottawa subiectul ridicării vizelor.

"Subiectul eliminării vizelor pentru Canada a fost abordat constant în contactele politico-diplomatice bilaterale, la toate nivelurile, inclusiv cu ocazia vizitei secretarului de stat Mihai Gheorghiu în Canada. Mesajul principal transmis cu prilejul acestor întâlniri s-a concentrat pe dorinţa părţii române ca autorităţile de la Ottawa să accelereze procesul de reevaluare a politicii în materie de vize faţă de România, menit să conducă la eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Boiangiu a informat că o serie de experţi canadieni s-au aflat la Bucureşti în luna aprilie pentru a se consulta cu partea română şi pentru a evalua stadiul la care a ajuns România în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor cerute.

"În prezent, dintre cele 27 de state membre UE, doar România şi Bulgaria se află sub incidenţa regimului canadian de vize. După ridicarea, la 1 martie 2008, a obligativităţii vizelor pentru Lituania, Slovacia, Polonia şi Ungaria, autorităţile de la Ottawa au iniţiat un proces de evaluare a stadiului de îndeplinire şi de către România şi Bulgaria a cerinţelor de acces în programul canadian de scutire de vize. În acest sens, o delegaţie de experţi canadieni s-a deplasat, în cursul lunii aprilie 2008, la Bucureşti, pentru consultări cu partea română, desfăşurate sub coordonarea MIRA", a precizat Boiangiu.
                                                                                                                     
Problematica vizelor nu se află numai pe agenda diplomatică, aceasta fiind abordată şi la nivel comunitar, cu prilejul reuniunilor la nivel înalt dintre cele două entităţi.

"Argumentele de ordin politic, fundamentate, printre altele, pe necesitatea asigurării egalităţii de tratament a tuturor cetăţenilor europeni, trebuie însoţite de măsuri concrete, punctuale, în domeniile vizate de legislaţia canadiană, respectiv cea americană", a punctat oficialul MAE, care a adăugat că ridicarea vizelor pentru SUA sau Canada necesită un efort conjugat al autorităţilor române care au competenţe în domeniu, precum MAE, MIRA, Ministerul Justiţiei etc.

"Principalul criteriu pentru a beneficia de eliminarea vizelor în Canada şi SUA este rata de refuz al cererilor de viză – 10% în cazul SUA şi 4% în cazul Canadei", a subliniat Cosmin Boiangiu, acesta fiind exact punctul nevralgic al problematicii vizelor.

Rata de refuz a cererilor de viză americane depuse de români a fost, în anul fiscal 2007, de 37,7% – cea mai mare din UE. În plus, Richard Barth, secretarul de stat adjunct pe probleme de securitate internă a SUA, declara pentru NewsIn, la începutul lunii februarie, că un orizont de timp pentru scutirea românilor de obligativitatea vizelor pentru SUA nu este prefigurabil, întrucât România nu are încă paşaport electronic, iar rata de refuz a vizelor este foarte mare.

"Celelalte criterii tehnice şi de securitate prevăzute de legislaţiile naţionale ale celor două state vizează o paletă largă de aspecte legate, printre altele, de indicatorii socio-economici, documentele de călătorie (nivelul de securizare a paşapoartelor şi a sistemului de emitere a acestora, punerea în circulaţie de paşapoarte biometrice/citibile optic, existenţa unui sistem de raportare a paşapoartelor pierdute şi/sau furate),  managementul frontierelor, participarea la un sistem de schimb de informaţii privind pasagerii asupra cărora planează suspiciuni de implicare în activităţi criminale sau teroriste etc", a detaliat Cosmin Boiangiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS