9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVAS dă apa minerală pentru acţiuni Ford

AVAS dă apa minerală pentru acţiuni Ford

În urma schimbului de acţiuni, SIF Oltenia ar căpăta monopolul apelor minerale din România.

 

 

 

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea ceda către SIF Oltenia acţiunile pe care le deţine la Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM), fapt ce ar duce la un monopol privat asupra resurselor de ape minerale, a anunţat ieri preşedintele APEMIN, Octavian Creţu.

 

Schimb în beneficiul SIF

 

Printr-o scrisoare adresată preşedintelui Traian Băsescu, patronatele din industria apelor minerale cer intervenţia acestuia pentru a stopa schimbul de acţiuni dintre AVAS şi SIF Oltenia, prin care se urmăreşte compensarea unor acţiuni pe care SIF le are la Ford România (fosta Automobile Craiova) cu acţiunile deţinute de AVAS la SNAM. SIF deţine 22,60% din activele Ford România.

„Este vorba despre încercarea de a se face un schimb de acţiuni, în această săptămână, între SIF Oltenia şi AVAS, prin care se urmăreşte compensarea unor acţiuni pe care SIF le are la Automobile Craiova (Ford România – n.r. ) cu acţiunile deţinute de AVAS la SNAM“, se arată în textul scrisorii.

În urma unui asemenea schimb, AVAS va primi toate acţiunile pe care le deţine SIF Oltenia la noua uzină Ford din Craiova, iar SIF va controla toate rezervele româneşti de apă minerală. „Prin această decizie, toate licenţele de exploatare ar încăpea pe mâna unor societăţi comerciale sau a unor persoane fizice“, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele APEMIN, Octavian Creţu. Conform acestuia, în urma schimbului propus, se va ajunge ca o entitate economică privată să deţină un monopol de stat, cu consecinţe negative asupra încasărilor la bugetul statului, cât şi asupra pieţei şi a mediului concurenţial.

 

„Vom merge la Comisia Europeană“

 

Reprezentanţii APEMIN au mai declarat că în industria apelor minerale s-a investit până acum peste un miliard de euro de către 26 de firme private române şi străine (Coca Cola, European Drinks, Romaqua, Perla Harghitei, Pepsi Cola etc.), care, ca urmare a existenţei SNAM, au statutul de consumatori captivi, iar prin transferarea acţiunilor de către AVAS vor fi puşi la discreţia unei firme private împreună cu investiţiile făcute.

„Dacă acest schimb va avea loc, vom solicita anularea acestuia în instanţă, iar dacă nu vom obţine acest lucru în România, vom merge la Comisia Europeană“, a declarat Octavian Creţu.

 

Redevenţe

Redevenţele miniere pentru toate resursele minerale ale ţării, cu excepţia apelor minerale naturale, sunt încasate de statul român, prin Ministerul Finanţelor, în conturile de trezorerie. Redevenţa este încasată de SNAM, în numele şi pe seama statului, din care plăteşte conturilor trezoreriei numai 2%. Societatea are un preţ unic de vânzare al apei minerale de 9,26 lei/mc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS