12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Primăvara. Simfonic“ înfrunzeşte Craiova

„Primăvara. Simfonic“ înfrunzeşte Craiova


O sală arhiplină, un concert de zile mari, un actor cântăreţ, un nume mare – Tudor Gheorghe, o orchestră şi un cor, totul pus în slujba unui scop nobil: „Înfrunzeşte Craiova!“, o acţiune demarată de Fundaţia Gazeta de Sud pentru şi prin craioveni.

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ a găzduit vineri, 14 martie, concertul caritabil „Primăvara. Simfonic“ al maestrului Tudor Gheorghe, ale cărui încasări vor fi utilizate spre a reda Craiovei verdele primăverii, conform campaniei iniţiate de Fundaţia Gazeta de Sud. La ora începerii, teatrul devenise neîncăpător. La balcoane, în sala de jos, lumea îşi căuta locul. Nimeni nu ar fi vrut să întârzie începerea concertului. Undeva, din culise, orchestra îşi acorda instrumentele. Luminile s-au stins şi pe scenă şi-au făcut aparaţia protagoniştii serii: orchestra condusă de Marius Hristescu, corul Teatrului Liric „Elena Teodorini“ şi, bineînţeles, maestrul Tudor Gheorghe, podidit de amintiri. De acea sfântă scenă, bătătorită de succese, se legau şi primele sale concerte, „când tânărul subţirel, cu mustăcioară şi mult, mult păr“, după cum însuşi maestrul pomenea, încânta publicul, născând discuţii în rândul criticilor care nu reuşiseră să-l încadreze într-un gen anume. „Muzica poeziei“ lui Tudor Gheorghe le plăcea, aşa cum place şi astăzi, căci oare cine nu-şi bucură sufletul cu un „Vals al roselor“, cu un „Dor“ sau, de ce nu, cu un „Au înnebunit salcâmii“. Fiecare coardă sensibilă tresare, iar părul de pe corp pare să se ridice cu fiecare acord al orchestrei, cu fiecare intervenţie senzaţională a corului, cu fiecare notă muzicală cântată de maestrul Tudor Gheorghe. Şi ultimele versuri, „Au înnebunit salcâmii / De atâta primăvară… / Au înnebunit sălcâmii / Şi tu vrei să fiu cuminte“, îţi inundă sufletul.

 

Între modern şi clasic

 

Publicul aflat vineri în sala Teatrului Liric a trăit şi vibrat odată cu corzile viorilor. Un drum prin muzica lui Tudor Gheorghe cu murmur de versuri primăvăratice a fost completat din loc în loc cu ancorările moderne. Dacă versul mai storcea o lacrimă, comentariul celui care îşi conducea spectatorul în universul muzicii îl oprea la un popas contemporan: o discuţie despre un Costel, despre o Oana Zăvoranu şi un Pepe, despre o preselecţie la Eurovision, specifică românilor umpleau sala de râsete. Spectatorul era apoi reintrodus în universul muzicii versurilor de odinioară. Şi din nou ropotele de aplauze veneau să mulţumească, pentru ca, la sfârşit, o sală întreagă să aplaude în picioare un artist, un dirijor, o orchestră şi un cor excepţional.

Un concert caritabil atât pentru suflet, cât şi pentru oraşul drag. Craiova îşi va recăpăta verdele de odinioară, graţie celor care vineri au ales să susţină cauza Fundaţiei Gazeta de Sud – „Înfrunzeşte Craiova!“. Un copăcel va apărea mâine printre betoane, poimâine altul îi va deveni vecin. Un pomişor, mai moţat decât ceilalţi, va trezi poate invidii, căci va purta o plăcuţă de identificare. Va primi numele marelui maestru. „Tudor Gheorghe“ va sta scris pe el. Aceasta este dorinţa artistului, un copăcel, „un pom care să nu se usuce repede, dar nu un brad, un pom al veşniciei“, semn al dragostei unui mare artist pentru oraşul drag lui, Craiova, în sprijinul unei campanii iniţiate de Fundaţia Gazeta de Sud.

Şi pentru că armonia va domni în lumea verde, alţi pomişori vor primi botezul sfânt, în semn de recunoştinţă pentru cei care au pus bănuţ lângă bănuţ şi au redat Craiovei verdele speranţei şi al primăverii.

Concert pentru un aer mai curat

Fundaţia Gazeta de Sud a strâns din vânzarea biletelor suma de 19.900 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru plantarea în acest an în Craiova a 3.000 de pomişori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS