20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorităţile taie elanul despăgubiţilor

Autorităţile taie elanul despăgubiţilor

Sute de oameni care sperau să primească lămuriri în privinţa acordării de despăgubiri pe legile proprietăţii au plecat ieri cu buza umflată de la întâlnirea cu autorităţile competente.

Înarmaţi cu petiţii şi solicitări punctuale, sute de oameni s-au adunat ieri la Casa Studenţilor din Craiova pentru a obţine informaţii direct de la sursă despre acordarea despăgubirilor în baza Legilor nr. 10/2001, nr. 247/2005, şi a Legilor nr. 9 şi nr. 290 destinate refugiaţilor din Basarabia şi Ţinutul Herţa. Socoteala de acasă a oamenilor nu s-a potrivit însă cu cea făcută de autorităţile prezente la întâlnire. Pentru unii, evenimentul de ieri a constituit un prilej tocmai bun de campanie electorală.

„Niciodată nu o să mă ascund în spatele atribuţiilor şi să spun: aceasta nu e de competenţa mea. În mine veţi avea mereu un sprijin“, a răspuns viceprimarul Gheorghe Nedelescu la începutul întâlnirii. Discursul edilului s-a schimbat însă total după ce oamenii au început să-i pună întrebări punctuale: „Treceţi pe la mine la primărie şi se va rezolva“, a răspuns vicele zecilor de oameni care i-au solicitat un răspuns. Nici reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor nu au dat prea multe lămuriri nemulţumiţilor, aceştia fiind plimbaţi dintr-o sală în alta a Casei Studenţilor sub promisiunea unui răspuns până când, sătui de batjocură, oamenii au capitulat şi au plecat acasă.

Lipsa de transparenţă şi interes a funcţionarilor, principala reclamaţie

 

Majoritatea celor prezenţi ieri la Casa Studenţilor care au apucat să ia cuvântul au acuzat atât ANRP, cât şi funcţionarii din primării de lipsă de transparenţă, de dezinteres şi incompetenţă când vine vorba de gestionarea dosarelor de despăgubiri. Oamenii s-au plâns că sunt puşi mereu pe drumuri pentru câte un act a cărui lipsă din dosar se constată doar atunci când foştii proprietari cred că le-au rezolvat pe toate. Problemele celor care aşteaptă despăgubiri de la stat pentru proprietăţile confiscate în timpul regimului comunist nu se opresc însă aici. Chiar şi când dosarul de despăgubire trece de evaluare, iar oamenii primesc un titlu de despăgubire, mai sunt câteva obstacole de trecut. „Am primit decizie de la Comisia Naţională de Stabilire a Despăgubirilor că trebuie să aleg între bani şi acţiuni. Le-am trimis răspuns prin poştă cu opţiunea mea, dar nu am mai primit nici un semn de viaţă de la dânşii. M-am dus inclusiv la ANRP în audienţă. După vreo lună, am primit o adresă cu acelaşi conţinut, că trebuie să aleg. Le-am mai trimis o dată o scrisoare cu opţiunea şi nu ştiu ce s-a mai întâmplat“, a spus un craiovean cu năduf. Pentru cei care au trecut de etapa opţiunii pentru despăgubiri în bani sau acţiuni, reprezentanţii ANRP au oferit un răspuns: nu există bani deocamdată, dar puteţi vinde titlurile de despăgubire societăţilor interesate. Altfel spus, nu avem bani să vă dăm, dar dacă sunteţi cu adevărat disperaţi, puteţi vinde titlurile de despăgubire la preţuri de nimic.

 

Nici un leu în 2008 pentru despăgubirile refugiaţilor

 

Probleme şi situaţii speciale au ridicat şi despăgubiţii de la Legile nr. 290/2003 şi nr. 9/1998 destinate refugiaţilor din Basarabia şi Ţinutul Herţei. Chiar consilierul din cadrul Instituţiei Prefectului care se ocupă de rezolvarea dosarelor pe aceste legi, Anca Vărgatu, le-a reproşat celor de la ANRP că le spun oamenilor că dosarele sunt incomplete din vina autorităţilor locale.

„Când vin oamenii la mine, după ce trec mai întâi pe la dumneavoastră, sunt batjocorită la audienţe pentru că li se spune că nu au dosarul complet, că nu au referatul de specialitate. De la Autoritate mi se spune că e vina mea că oamenii nu sunt plătiţi pentru că nu au acest referate, dar eu ştiu că le-am pus la dosar“, a spus Anca Vărgatu. În replică, directorul din cadrul ANRP Carmen Lupşan a declarat că Doljul este unul dintre puţinele judeţe cu actele în regulă pe legile refugiaţilor şi 12 oameni au primit despăgubiri, în condiţiile în care numărul dosarelor depuse depăşeşte 150. Aceasta a precizat ieri că pentru anul 2008 Ministerul Finanţelor nu a alocat până acum nici un ban pentru acordarea despăgubirilor, iar plata a ajuns în prezent la nivelul lunii martie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII