13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicrociparea cailor decurge bine în Gorj

Microciparea cailor decurge bine în Gorj

11.000 din cei peste 15.000 de cai din judeţul Gorj au fost microcipaţi. Acţiunea este în desfăşurare, iar restul cabalinelor vor fi microcipate până în luna iulie.

 

Acţiunea de microcipare a cailor a demarat în judeţul Gorj la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit lui Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj, acţiunea se desfăşoară în colaborare cu reprezentanţii Oficiului Judeţean de Reproducţie şi Selecţie a Animalelor Gorj.

Dumitru Preda, directorul instituţiei, a declarat că până acum au fost eliberate cinci paşapoarte pentru cabaline: „Am eliberat cinci paşapoarte. Proprietarul cailor este din Târgu Jiu şi trebuia să ducă animalele în Germania. Mai avem scrise 1.000 de capete, plus încă 3.500 de fişe de sănătate redactate, finalizate. Acum aşteptăm să introducem datele în baza naţională, dar acest lucru merge mai greu. Oamenii mei au introdus datele a doar 200 de cai din judeţ în această baza de date. Suntem într-o fază înaintată faţă de alte judeţe şi vom finaliza la timp această acţiune“.

Actul de identitate al calului, obligatoriu

Începând cu luna iulie, caii nu vor mai putea circula dacă nu vor avea paşaport. Acest act este un buletin de identitate care conţine numele animalului, cel al proprietarului, numărul microcipului, ţara de provenienţă, sexul, ultimele trei generaţii din care se trage, precum şi vaccinurile, tratamentele şi alte date referitoare la calul respectiv. Potrivit normelor europene şi legislaţiei în vigoare, fiecare proprietar şi deţinător de cabaline este obligat să aibă acest paşaport.

Dumitru Preda le-a explicat cetăţenilor cât de importantă este microciparea: „Sunt obligaţi să-şi microcipeze caii. Toţi oamenii care deţin cai şi măgari trebuie să priceapă că sunt obligaţi să-i microcipeze şi să deţină paşaport pentru fiecare animal. În situaţia în care îi vor ascunde şi vor rămâne nemicrocipaţi şi fără paşaport, nu vor mai putea ieşi cu ei în trafic. A fost mai greu la început să se lase convinşi, însă, până la urmă, au înţeles, mai ales când au aflat că nu-i costă nimic. În ianuarie am început cu municipiul Târgu Jiu şi comuna Stăneşti, unde există un efectiv mare de cai neînregistraţi care aparţin comunităţilor de romi. În perioada următoare se va merge în alte comune unde mai există cabaline neînregistrate. Mai mult decât atât, în felul acesta se speră că animalele nu vor mai fi lăsate libere pe arterele judeţului“, a explicat Preda.

Cinci echipe de veterinari

Medicul Ion Iliuţă a spus că în judeţul Gorj există 15.554 de cabaline, dintre care doar 11.838 au fost microcipate în anii anteriori. Din păcate, există prea puţini medici veterinari. „Lucrăm în cinci echipe, în circumscripţiile din Gorj. Zilnic microcipăm în jur de 40 de cai“, a spus Iliuţă. Cailor microcipaţi li s-a prelevat şi sânge pentru efectuarea analizelor, în vederea depistării anemiei. „Am microcipat 100 de cai din comuna Scoarţa, aproximativ 40 pe zi, apoi în jur de 120 în Bărbăteşti. Săptămâna aceasta, medicii veterinari vor merge la Băleşti, pentru că acolo sunt peste 300 de animale. La Stăneşti avem peste 400 de cai de microcipat, iar la Târgu Cărbuneşti, peste 500. Din fericire, peste 95% dintre animalele din judeţ au fost microcipate. Printre localităţile în care există cei mai mulţi cai se numără şi Tismana, unde sunt înregistrate peste 800 de astfel de animale. Dacă vom continua în acest ritm, cred că până la sfârşitul lunii iunie vom finaliza acţiunea la nivelul judeţului“, a spus Ion Iliuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU