11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrime de zeci de milioane de lei pentru şefii minerilor

Prime de zeci de milioane de lei pentru şefii minerilor

Şefii minerilor din Valea Jiului au împărţit cu generozitate prime, pe care le numesc adaosuri salariale, de zeci de milioane de lei, în condiţiile în care Compania Naţională a Huilei se află pe primele locuri în topul datornicilor la bugetul de stat.

 

Şefii minerilor au fost premiaţi pentru prestaţia de peste an de însuşi directorul general al CNH, care a considerat că unii dintre aceştia merită acest lucru. O parte a sumelor nu au fost făcute publice, pe motiv că adaosurile sunt confidenţiale, iar alte sume au fost acordate cu ocazia mai multor sărbători.

Numai în cursul anului trecut administraţia CNH a acordat prime de aproape 41 de milioane de lei. Potrivit conducerii CNH, angajaţii companiei au primit prime individuale de 2.360 de lei, respectiv 400 de lei de Paşti, 560 de lei de Crăciun, 400 de lei de Ziua Minerului şi 1.000 de lei la plecarea în concediul de odihnă. Pe lângă aceste sume, directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a acordat pe parcursul anului şi alte sume de bani unor salariaţi, majoritatea fiind şefi, care ar fi avut o prestaţie profesională deosebită sau cu ocazia unor evenimente.

Numai la Mina Uricani, spre exemplu, minerii şi mai ales şefii lor au primit 12.817 lei în 2007. Printre aceştia se numără persoane cu funcţii de conducere din subunitate, respectiv directorul, inginerul-şef, contabilul-şef, şeful de sector, şeful de birou, şeful de atelier, maistrul, precum şi şefii de brigadă şi de schimb.

„Adaosuri salariale“

„Adaosurile salariale sunt constituite ca parte a fondului de salarii (în cotă de 12,5%), pentru a fi acordate salariaţilor pe întreg parcursul anului, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, Crăciun, a Zilei Minerului, a plecării în concediul de odihnă, precum şi pentru realizări deosebite în muncă sau situaţii deosebite“, au afirmat cei din conducerea CNH.

În ceea ce priveşte sumele de care au beneficiat membrii AGA, CA şi directorul general, conducerea companiei a refuzat să comenteze motivând că „drepturile salariale sunt prevăzute de reglementările în vigoare, iar în conformitate cu prevederile Codului Muncii, valoarea nominală a drepturilor salariale, respectiv a adaosurilor salariale este confidenţială“.

Compania Naţională a Huilei din Petroşani se află pe primul loc în ceea ce priveşte datoriile, care acum însumează cinci miliarde de lei. Cele mai mari obligaţii restante sunt înregistrate, de companie, la bugetul asigurărilor sociale de stat – aproape 1,730 miliarde de lei, urmate de bugetul de stat – 1,518 miliarde de lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj – 1,466 miliarde de lei şi bugetul asigurărilor de sănătate – 104 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS