14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul de la Priştina a proclamat independenţa provinciei Kosovo

Parlamentul de la Priştina a proclamat independenţa provinciei Kosovo

Parlamentul de la Priştina a adoptat în această după-amiază rezoluţia care proclamă provincia sârbă Kosovo drept stat independent, informează AFP.

Adunarea a adoptat astfel declaraţia de independenţă citită anterior de premierul Hashim Thaci, care subliniază că de-acum înainte Kosovo este un "stat independent şi suveran".

"Începând de acum, Kosovo şi-a schimbat poziţia politică, suntem de-acum un stat independent, liber şi suveran", a declarat preşedintele Parlamentului de la Priştina, Jakup Krasniqi, în faţa deputaţilor care votaseră prin aclamare rezoluţia, în cursul unei şedinţe plenare extraordinare.

Statele Unite şi câteva ţări mari ale Uniunii Europene şi-au exprimat în ultimele săptămâni intenţia de a recunoaşte rapid independenţa Kosovo după ce aceasta va fi proclamată.

În schimb autorităţile de la Belgrad, susţinute ferm de Rusia, şi sârbii din Kosovo (care reprezintă mai puţin de 10% din populaţie) se opun independenţei provinciei. Belgradul a anulat deja în avans orice decizie în acest sens a autorităţilor kosovare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU