17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApartamente modificate ilegal în Craiova

Apartamente modificate ilegal în Craiova

Modificarea apartamentelor este o povară pentru craioveni. Birocraţia, maldărele de acte, banii cheltuiţi îi determină pe cei mai mulţi proprietari să lucreze în ilegalitate.

 

Modificarea apartamentelor în Bănie este încă în vogă. Sătui să stea în cutiile de chibrituri construite pe vremea regimului comunist, proprietarii de apartamente şi garsoniere dărâmă un perete sau o debara pentru a-şi face casele mai spaţioase. În dorinţa de a-şi reamenaja casele, oamenii uită, de cele mai multe ori, să ceară acordul unui expert, pentru a şti dacă lucrarea afectează sau nu structura de rezistenţă a blocului.

Înainte de începerea lucrării, trebuie consultat un arhitect, care hotărâşte dacă modificările pot fi suportate de structura blocului sau nu. Apoi trebuie acordul vecinilor, fără de care autorizaţia nu va fi emisă.

Urmează întocmirea şi depunerea unui maldăr de acte, printre care cadastrul, proiectul tehnic, actul de proprietate, fişa tehnică, borderoul cu paginaţie, certificatul de urbanism sau programul de control al execuţiei lucrărilor care trebuie vizat de Inspectoratul Judeţean în Construcţii Dolj.

În cazul cel mai fericit, solicitantul va scoate din buzunar aproximativ 1.500 de lei. „Pot însă să întâlnească arhitecţi care consideră că este nevoie de expertiza întregului bloc. Atunci sumele pe care solicitantul trebuie să le plătească sunt extrem de mari“, a menţionat arhitectul Emilian Ştefârţă. În această situaţie, tot mai mulţi craioveni preferă să ocolească legea.

Situaţie incertă la structura unui bloc  din Brazdă

Un astfel de caz este în blocul V1, de pe strada Ştefan cel Mare, din cartierul Brazda lui Novac. Mai mulţi locatari încearcă de aproximativ doi ani să avertizeze autorităţile că structura de rezistenţă a imobilulul este afectată.

În 2005, după cum a povestit o locatară, Livia Huiciulescu, proprietarul apartamentului 20 a început să-şi reamenajeze locuinţa. După ce a dărâmat mai mulţi pereţi din locuinţă, acesta a înlăturat şi grinda de rezistenţă, care despărţea sufrageria de balcon.

„Specialiştii ne-au explicat că imobilul riscă să se prăbuşească la un cutremur. Ne-am plâns şefei de scară, care a ridicat din umeri. Ne-am adresat Asociaţiei nr. 2, de care aparţinem, şi am primit acelaşi răspuns. Văzând că nimeni nu ne ajută, ne-am adresat în august 2007 Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Dolj“, a menţionat Livia Huiciulescu.

Proprietarul s-a schimbat, problemele au rămas

Între timp, proprietarul s-a schimbat, craioveanul care deţinea apartamentul vânzându-l unei persoane juridice.

În urma controlului, inspectorii de specialitate din cadrul IJC Dolj au sesizat că sunt modificări în apartament, printre care şi „demolarea peretelui de faţadă a camerei de zi şi închiderea loggiei cu tâmplărie PVC“. De asemenea, noul proprietar a fost atenţionat să intre în legalitate. Pentru acest lucru, trebuia să parcurgă două etape: să obţină autorizaţie de construire şi să apeleze la un expert tehnic pentru a cunoaşte situaţia reală a urmărilor care pot apărea, din cauza modificărilor.

Ieri, noul proprietar al apartamentului nu a putut fi contactat pentru a ne oferi detalii cu privire la etapele pe care le-a parcurs până în ianuarie 2008.

„A venit un expert tehnic şi a văzut despre ce e vorba. Din câte am înţeles, vecinul ar fi obligat să pună grinda la loc, deoarece ne pune pe toţi în pericol. Noul proprietar nu are nici o vină pentru că el aşa l-a cumpărat, dar trebuie să ia o măsură“, a spus alt locatar.

Situaţia modificărilor din apartamente este arhicunoscută şi de funcţionarii publici din Primăria Craiova.

Potrivit Legii nr. 50/1991, lucrările de demolare se fac numai pe baza autorizaţiei de desfiinţare de la municipalitate. Dacă dispoziţia legală nu este respectată, amenda care poate fi aplicată variază între 1.000 şi 10.000 de lei. O situaţie exactă a amenzilor aplicate nu este însă cunoscută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII