17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Credit penal

Poliţiştii doljeni au reuşit să descâlcească iţele afacerii unui grup de patru bărbaţi. Aceştia obţineau ilegal credite de la bănci, în numele altor persoane, folosind o serie de documente false.

 

Totul a început pe 12 decembrie, când Aurel Stan, de 28 de ani, Valeriu Rădulică, de 23 de ani, ambii din Piteşti, Ion Nacu, de 54 de ani, din comuna Coţofenii din Faţă şi Ion Ţicu, de 49 de ani, din Craiova, au fost prinşi în flagrant de poliţişti la sediul unei bănci din Craiova. Asupra lor a fost găsită suma de 18.374 de lei, bani care s-a stabilit că au fost obţinuţi de la banca respectivă cu titlul de credit de consum în baza unor documente falsificate, pe numele lui Ţicu. Acesta din urmă împreună cu Aurel Stan şi Marian Rădulică au fost reţinuţi de poliţişti şi prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Magistraţii au eliberat mandate de arestare pentru 29 de zile numai pe numele lui Marian Rădulică şi Aurel Stan, Ion Ţicu fiind cercetat în stare de libertate.

Dosar penal cu 16 învinuiţi

În urma cercetărilor ofiţerilor doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor au fost identificate toate persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor. S-a stabilit că Aurel Stan şi Valeriu Rădulică erau „capii“, ei fiind cei care se ocupau de falsificarea documentelor – decizii de pensionare, cupoane de pensii şi facturi de utilităţi, folosite pentru obţinerea creditelor. Ceilalţi doi membri ai grupului, Victor Găman, de 37 de ani, şi Fănel Buică, de 42 de ani, se ocupau cu racolarea persoanelor pe numele cărora se obţineau ilegal creditele. Anchetatorii au stabilit că toţi cei patru bărbaţi au racolat, în perioada octombrie – decembrie 2007, mai multe persoane din judeţele Argeş, Olt şi Dolj. S-a mai stabilit că doljenii Ion Nacu şi Ion Ţicu, prinşi în flagrant în decembrie, erau doar clienţi ai celor patru. Pe lângă cei doi clienţi prinşi în flagrant, poliţiştii au mai identificat zece persoane care au obţinut credite prin folosirea de documente falsificate.

Marţi, dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea cu propunere de trimitere în judecată a tuturor celor 16 învinuiţi.

Mod de operare

În urma cercetărilor s-a stabilit că Victor Găman şi Fănel Buică căutau şi racolau persoane fără venituri, care nu puteau obţine un credit de la bacă. Cei doi le explicau oamenilor că se vor ocupa de obţinerea creditelor bancare, dar şi de plata ratelor. Clienţii trebuia numai să le împrumute buletinul, iar după ce creditul va fi acceptat se vor alege şi cu ceva bani. Cărţile de identitate astfel obţinute erau transmise lui Stan şi Rădulică, care se ocupau de falsificarea celorlalte acte necesare obţinerii unui credit. Când totul era pus la punct, clienţii erau duşi la Craiova, unde le erau înmânate actele şi erau instruiţi cum să se comporte şi ce să declare în faţa funcţionarilor de la bancă ca să obţină creditul. Dacă crediul solicitat era acceptat, urma împărţirea banilor. Toată suma de bani obţinută de la bancă ajungea la Stan şi Rădulică. Găman şi Buică obţineau pentru „munca“ lor aproximativ un sfert din sumă. Clientul era „răsplătit“ cu sume cuprinse între cinci şi zece milioane de lei vechi. După aceea, Stan şi Rădulică plăteau, conform înţelegerii, una sau două rate la bancă, după care îl lăsau pe „client“ cu creditul pe cap. Poliţiştii doljeni spun că băncile nu au avut timp să-şi dea seama că au fost păcălite, afacerea fiind destul de recentă. „Pentru că aceste infracţiuni au fost comise între octombrie şi decembrie, anul trecut, iar autorii au fost prinşi în decembrie, unităţile bancare nu au avut timp să se sesizeze, mai ales că primele rate erau achitate la timp“, a explicat subcomisar Maria Vasile, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Cei patru bărbaţi au reuşit să păgubească mai multe bănci cu aproape două miliarde de lei vechi, din care au fost recuperaţi mai mult de jumătate.

Înşelăciune şi fals

Aurel Stan şi Valeriu Rădulică sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar Victor Găman şi Fănel Buică în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi fals material. Cei 12 „clienţi“ racolaţi de cei patru sunt cercetaţi în stare de libertate pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU