14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtanasiu, chemat în ajutor la Oltchim

Atanasiu, chemat în ajutor la Oltchim

Sindicaliştii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea i-au cerut preşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului să intervină pentru a mări producţia combinatului, măsură care, spun ei, va duce la creşterea salariilor celor 4.800 de angajaţi. În caz contrar, sindicatele spun că se gândesc la proteste.

 

Combinatul Oltchim riscă să funcţioneze pe pierdere anul acesta din cauza creşterii preţului energiei, ceea ce va afecta producţia şi implicit creşterea salariilor cerută de angajaţi. Sindicatul Liber Oltchim i-a trimis ieri preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, o propunere de îmbunătăţire a activităţii care ar împăca şi capra, şi varza. Combinatul ar obţine profit, iar muncitorii ar pleca acasă cu mai mulţi bani în buzunar. Potrivit propunerii sindicatului, Oltchim ar trebui să crească producţia cu 50%, să obţină un profit de 5% şi o majorare a cifrei de afaceri cu 70% faţă de anul trecut. Asta s-ar putea rezolva, spun sindicaliştii, prin cumpărarea a 1,2 milioane de megawaţi la preţul de 60 de dolari şi nu la 84 cât se plăteşte în prezent. Comparativ, Alro Slatina cumpără energie electrică la doar 21 de dolari. Preţul mai mic ar putea fi obţinut prin înfiinţarea unei societăţi mixte CET Govora – Oltchim – Uzinele Sodice Govora (USG). În felul acesta, o treime din necesarul de energie electrică al combinatului va fi livrat direct prin circuitul electric existent la preţul de producţie al CET Govora. Înfiinţarea altei societăţi mixte ar asigura sarea lichidă, în ecuaţie intrând Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, Oltchim şi USG. Sindicaliştii îi mai cer lui Atanasiu să intervină pentru majorarea capitalului social al combinatului prin conversia în acţiuni a datoriilor către AVAS.

Muncim, deci câştigăm mai mult

Pe lista propunerilor angajaţilor Oltchim figurează şi vânzarea celor patru subunităţi ale combinatului, Avicola, Suinprod, FNC şi Conservil. SLO a solicitat AVAS să condiţioneze semnarea contractului de vânzare-cumpărare cu viitorul proprietar de încheierea unui protocol care să cuprindă clauze sociale pentru personalul preluat. „Pe 29 ianuarie este termenul de depunere a ofertelor de cumpărare. Avicola, Suinprod şi FNC vor fi vânute la pachet, iar Conservil, separat“, a spus Mihai Diculoiu, liderul de sindicat. Acesta a precizat că a apelat la medierea AVAS, deoarece conducerea combinatului nu o să vrea să mărească salariile. „Noi pornim de la o creştere de 50%. Nici nu au cum să le mărească, deoarece statul nu-ţi dă voie să creşti salariile peste productivitatea muncii. Noi vom negocia mai întâi, iar dacă nu ajungem la o înţelegere, ne gândim la forme de protest“, a precizat Diculoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS