11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComplexul Energetic Craiova vrea bani de pe bursă

Complexul Energetic Craiova vrea bani de pe bursă

Societatea va lista în 2008 la BVB un pachet de aproape 20% din acţiuni.

Complexul Energetic (CE) Craiova vrea să obţină de pe piaţa bursieră o finanţare de aproximativ 55 de milioane de euro pentru a-şi asigura o parte din capitalul necesar investiţiilor de mediu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ion Dinulescu, directorul general al societăţii.

CE Craiova trebuie să investească în următorii patru ani aproximativ 243 de milioane de euro pentru ameliorarea condiţiilor de mediu, potrivit programului de conformare negociat cu UE, la care se adaugă 450 de milioane de euro – pentru reabilitări şi modernizări. „Este vorba de scoaterea pe bursă a unui pachet de aproape 20% din capitalul social al societăţii, dar acest procent nu este bătut în cuie. Deocamdată, am luat avizul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), iar în 2008 urmează să facem listarea. Banii îi vom folosi pentru modernizarea blocului nr. 7 al complexului, asigurând 30% din finanţare. Restul fondurilor necesare vor proveni din surse proprii şi credite bancare“, a afirmat Dinulescu.

Altă sursă de finanţare pe care conducerea societăţii intenţionează s-o folosească o constituie fondurile structurale UE, de unde ar putea fi atrase 30 – 55 de milioane de euro.

CE Craiova are o putere instalată de 930 MW, fiind a treia termocentrală din Oltenia ca mărime, după CE Turceni (1.980 MW) şi Rovinari (1.320 MW). Împreună, cele trei entităţi furnizează aproximativ 30% din energia necesară României. Spre deosebire de Turceni şi Rovinari, energia produsă la Craiova este cu aproape 20% mai scumpă, a mai spus directorul Ion Dinulescu. Diferenţa de cost este dată de cheltuielile cu transportul cărbunelui, cumpărat în proporţie de 80% din necesar de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). „La repartizarea carierelor miniere, CE Craiova a primit Cariera Prigoria, care asigură doar 10% din necesarul de cărbune. 10% din cantităţi provin de la furnizori privaţi, în timp ce restul este cumpărat de la SNLO. Dorim să promovăm o hotărâre de guvern pentru repartizarea Carierei Motru, ceea ce ar scădea costurile de producţie printr-un management mai eficient. Şi, în ideea privatizării, cine ar lua un complex care îşi asigură doar 10% din necesarul de cărbune din surse proprii?“, a mai afirmat directorul Dinulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII