12.8 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia juridică a adoptat raportul referitor la parlamentarii chiriaşi

Comisia juridică a adoptat raportul referitor la parlamentarii chiriaşi

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat astăzi raportul referitor la situaţia parlamentarilor chiriaşi, document prin care se stabileşte că drepturile de cazare trebuie acordate după criteriul domiciliului din cartea de identitate.
Decizia a fost luată în unanimitate, fără niciun fel de dezbateri. Raportul urmează să fie suspus votului şi de către Comisia pentru regulament şi cea privind statutul parlamentarilor, pentru ca apoi documentul să fie înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, informează NewsIn.

Raportul aprobat astăzi de către deputaţii din comisia juridică are la bază o schiţă elaborată, săptămâna trecută, de comun acord, de preşedinţii comisiilor juridică, de statut şi de regulament din Cameră.
Preşedintele Comisiei juridice din Cameră, conservatorul Sergiu Andon, a declarase joi că a avut o întâlnire preliminară cu preşedinţii comisiilor de statut, Ioan Bivolaru (PSD) şi pentru regulament, Titu Gheorghiof (PNL), precum şi cu chestorul Camerei Deputaţilor, Miron Ignat. În cadrul discuţiilor, s-a prefigurat o schiţă de punct de vedere care va fi pusă în discuţia comisiilor, urmând să fie trimisă Biroului Permanent.
Potrivit lui Andon, în prezent este în vigoare o lege din mai 2006, al cărui criteriu principal este domiciliul. În concluzie, drepturile de cazare "trebuie acordate doar în funcţie de criteriul domiciliului, prevăzut de lege, (domiciliul – n.r.) înscris în actul de indentitate". Preşedintele Comisiei juridice a explicat, de asemenea, că opţiunile pentru cazare au fost făcute la începutul legislaturii pe baza unei legi care data din 1991 şi care fusese modificată ultima oară în 2003, act care nu avea criteriul domiciliului şi prevedea general drepturi pentru toţi senatorii şi deputaţii.
În urma discuţiilor, s-a stabilit să se propună comisiilor să transmită Biroului Permanent ca fiind considerate abateri necompletarea corectă a formularelor de la începutul legislaturii, dar şi neactualizarea formularului în 2006, când s-a schimbat legea. În plus, deputaţii care şi-au schimbat sau îşi vor schimba domiciliul trebuie să anunţe imediat şi să renunţe la drepturi, dacă au. Tot abatere va fi considerată şi nefolosirea banilor în scopul prevăzut de lege, adică pentru plata chiriei.
În materialul final, Andon a precizat că se vor mai face o serie de observaţii, inclusiv la adresa secretariatului general, care n-a avut iniţiativa ca la schimbarea legii să actualizeze formularul. "Am sugerat ca pe viitor formularele să aibă menţiunea expresă că sunt completate pe propria răspundere în sensul legii penale şi să prevadă un termen maxim până la care să se actualizeze opţiunile în situaţia în care se schimbă domiciliul", a afirmat preşedintele Comisiei juridice.

Liderul PIN, Cozmin Guşă, a prezentat public, în urmă cu câteva săptămîni, lista tuturor parlamentarilor care au beneficiat de bani de chirie deşi au proprietăţi în Bucureşti, deputatul anunţând depunerea un proiect de lege prin care se va interzice această practică. De la PSD, pe lista lui Guşă se afla Niculae Bădălău (apartamment în  Bucureşti), Ovidiu Brânzan (apartament 3 camere Bucureşti), Alexandru Mazăre, Eugen Nicolicea,  Marian Sârbu, Pavel Todoran, Valeriu Ungureanu, Voinea Florea şi Valeriu Zgonea, alături de cazuri deja publice ale lui Gabriel Oprea, Viorel Constantinescu şi Corneliu Ioan Dida.
Democraţii care primesc bani de chirie deşi au proprietăţi în Bucureşti sunt Dumitru Becşenescu, Laurenţiu Mironescu, la care se adaugă cazul cunoscut deja al lui Ioan Oltean. PNL este reprezentat de deputaţii Andrian Sirojea Mihei, Dan Motreanu şi senatorul Mihail Lupoi.În situaţia similară se află conservatorii Dragoş Dumitriu, Teodor Niţulescu, Bogdan Pascu, toţi deputaţi, dar şi peremiştii Mircea Ifrim, Florentina Jipa, Lia Olguţa Vasilescu, deputaţi, şi senatorul Constantin Găucan. Potrivit NewsIn, pe listă se mai află şi senatorul ex-PRM Claudiu Tănăsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS