9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApă potabilă cu miros de alge

Apă potabilă cu miros de alge

Apă neagră, cu miros de alge, asta sunt obligaţi să bea locatarii din Lăpuş. Cum situaţia trenează de câteva săptămâni, oamenii le-au dat de ales celor de la Compania de Apă Oltenia: ori rezolvă problema, ori nu mai plătesc nici o factură.

Sute de craioveni din cartierul Lăpuş sunt obligaţi de aproximativ o lună să consume apă murdară. Oamenii sunt disperaţi pentru că problema nu se rezolvă, în timp ce ei trebuie să cheltuiască zilnic bani pe apă plată sau să aducă de la fântânile din oraş. Într-un oraş ca Bănia, în 2007, locuitorii din Lăpuş sunt stupefiaţi că nu au apă curentă pe care să o poată folosi. „Nu mai putem trăi aşa! Apa e murdară, nu poate fi folosită decât la toaletă. Nici măcar să spălăm nu putem, pentru că se îmbâcsesc rufele. Am făcut nenumărate sesizări, dar situaţia nu a fost rezolvată. De cele mai multe ori, apa care curge la robinet este neagră, cu impurităţi şi are miros de alge. La asociaţia noastră, în această situaţie sunt aproape 400 de persoane, dar sunt afectaţi toţi cei care locuiesc în blocurile din dreptul podului şi până la ieşirea din oraş“, a menţionat Anca Radu, administratoarea Asociaţiei de proprietari nr. 5 Lăpuş.

Locuitorii din această zonă nu înţeleg însă de unde au apărut problemele, mai ales că, până în urmă cu ceva timp, apa care curgea la robinetele lor era foarte curată şi cu gust bun. Reprezentanţii asociaţiei susţin că angajaţi de la Companie au venit de mai multe ori să vadă care este situaţia. Aceştia ar fi explicat locatarilor că vinovată de toată mizeria se face compania CEZ, care opreşte curentul electric foarte des, motiv pentru care şi alimentarea cu apă este întreruptă. „În acest timp, pe conductă se depun impurităţi, care sunt luate de apă atunci când revine curentul. Aceasta a fost explicaţia celor de la Compania de Apă“, a precizat Anca Radu.

 

Asociaţia refuză facturarea apei murdare

 

Oamenii nu se lasă însă cu una, cu două, venind cu propriile ipoteze despre cauzele care au dus la această situaţie. „Noi bănuim din ce cauză s-a întâmplat asta… Prin vară, au venit cei de la Apă (Compania de Apă Oltenia – n.r.) şi au făcut o lucrare între blocuri. Nu ştim la ce au muncit, că nu ne-a spus nimeni. Cam de atunci apa de la robinet a început să se schimbe treptat. Am ajuns să cumpăr în fiecare zi un bidon de apă plată de la magazinul de lângă bloc, ca să gătesc şi să beau. În plus, culmea, plătesc pierderile de apă murdară, deşi eu am folosit doar la toaletă“, a spus Maria Ivan, din cartierul Lăpuş.

Anca Radu a menţionat că locatarii vin zilnic la sediul asociaţiei cu sticle pline cu apă murdară. „Mi-au spus clar că în noiembrie refuză să plătească atât apa rece, cât şi pe cea caldă. Eu i-am anunţat pe cei de la Apă care este situaţia şi le-am trasmis să nu mai factureze pentru că nu am cu ce să achit factura“, a spus aceasta. Dacă totuşi va primi factura pentru această lună, administratoarea asociaţiei este decisă să apeleze la instanţa de judecată ca să i se facă dreptate.

 

Locatarilor le va fi întreruptă apa

 

Ajunşi la capătul răbdării, oamenii au transmis în cursul săptămânii reprezentanţilor Companiei de Apă că ori le rezolvă problema, ori le opresc apa. Răspunsul nu a întârziat să apară. Vineri dimineaţă, potrivit administratoarei Asociaţiei nr. 5, furnizorul de apă i-a înştiinţat că sunt aşteptaţi cu tabele nominale cu semnăturile locatarilor, că sunt de acord să nu mai primească apă. „Aşa ne-au ajutat ei! Noi le-am dat de ales, iar ei ne lasă fără apă!“, a încheiat Anca Radu.

Bebe Neacşu, directorul Companiei de Apă Oltenia, recunoaşte că au fost probleme, dar, din informaţiile pe care le deţinea, acestea au afectat locatarii doar câteva zile.

„Am avut mai multe avarii în zonă, dar, din câte ştiu, s-a rezolvat inconvenientul. Specialiştii noştri au luat atunci probe, constatând că apa era într-adevăr nepotabilă. Îmi cer scuze locatarilor pentru toate problemele. Voi trimite chiar azi (vineri – n.r.) o echipă să vadă ce se întâmplă acolo“, a menţionat Bebe Neacşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII