19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaltaboşul, în derizoriul corupţiei

Caltaboşul, în derizoriul corupţiei

Cadourile pentru profesori şi micile „atenţii“ destinate asistentelor care îngrijesc pe cineva drag sunt lucruri care trebuie tolerate de români, consideră Asociaţia Pro Democraţia.

Participanţii la dezbaterea de ieri, profesori universitari, medici şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, au discutat, pe rând, ce înseamnă cu adevărat să fii corupt în sistemul educaţional şi în cel sanitar şi au ajuns la concluzia că profesorul care primeşte cadouri de la elevi sau asistenta care acceptă atenţii de la pacienţi sunt cazuri tolerabile şi mult prea condamnate de opinia publică. Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a declarat că presa este cea care accentuează fenomenul corupţiei în România prin faptul că mediatizează excesiv cazuri de mică corupţie şi pune la zid persoane publice suspectate că ar fi luat şpagă, deşi acestea nu au fost condamnate de justiţia română. Dumitru este de părere că e normal ca prietenii membri de partid să se ajute la nevoie „în limite normale“, însă condamnabile sunt faptele de mare corupţie, care implică mii de miliarde şi pentru care nu a fost condamnat nimeni niciodată. „Facem un dezastru din faptul că profesorii îşi completează veniturile. Eu zic să avem clemenţă pentru că măcar au deşteptat câteva minţi. Nu poţi să nu-i dai ceva asistentei care îţi îngrijeşte tatăl. Dacă e vorba de prietenie între doi membri de partid, şi unul e preşedinte şi altul e director de şcoală, e normal ca preşedintele să-l ţină în funcţie, dar în limite normale. Dacă la director nu se văd rezultate, trebuie schimbat“, a spus Silviu Dumitru. Prefectul a subliniat că fenomenul corupţiei există în toată lumea, dar în România este atât de mediatizat încât există riscul ca investitorii să renunţe la unele afaceri la noi în ţară.

Problemele de la UMF, eliminate la pensie

Dezbaterea despre fenomenul corupţiei în educaţie şi spitale a beneficiat şi de un studiu de caz. Marius Grigorescu, preşedinte al Fundaţiei „Colegiul Naţional Elena Cuza“, a declarat că are cunoştinţă despre cazul existent la o catedră din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, unde 80% din studenţi au fost picaţi la examen în condiţiile în care la celelalte examene procentul de promovabilitate este invers. „Dacă media pe facultate este de 80% promovaţi şi 20% picaţi, iar la această catedră procentele se inversează, atunci te face să te gândeşti serios“, a spus Marius Grigorescu.

Mihai Caragea, director în cadrul administraţiei UMF, a declarat că problema catedrei a fost rezolvată prin „selecţie naturală“. „Noi am recunoscut această problemă, dar nici un student nu a dat nimic scris. Am avut şansa ca doi dintre profesori să se pensioneze şi am adus cadre din străinătate“, a precizat Mihai Caragea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII