16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocaţi în cariera de cărbune

Blocaţi în cariera de cărbune

http:http://www.youtube.com/watch?v=57av4x9yYaA

Proprietarii terenurilor din jurul Exploatării Miniere Jilţ din Gorj împiedică extracţia cărbunelui din carieră. Mai multe excavatoare ale EMC Jilţ şomează de luni bune, deoarece nu pot intra pe terenurile localnicilor, unii dintre ei blocând accesul utilajelor cu propriile buldozere.

Exploatarea Minieră de Cărbune Jilţ Nord şi Sud a trecut în subordinea Complexului Energetic Turceni în 2004, o dată cu înfiinţarea acestuia. Rolul ei este de a furniza cărbune complexului, pe care acesta îl foloseşte pentru producerea energiei electrice. De câteva luni, unele excavatoare ale EMC sunt trase pe dreapta din cauza problemelor cauzate de retrocedarea terenurilor amplasate pe marginea carierei. Proprietarii au blocat accesul utilajelor cu scopul de a vinde pământurile complexului. Nu oricum, ci la preţul cerut de ei, lucru cu care conducerea complexului nu a fost de acord. Unii proprietari au acceptat sumele oferite de CE Turceni şi şi-au vândut terenurile, alţii au ţinut cu dinţii de preţ. Aşa a ajuns complexul să deţină suprafeţe întinse de pământ pe care nu le poate exploata la capacitate maximă din cauză că se află în vecinătatea celor cu probleme. „Sunt cam 30-35 de persoane pe care nu le putem identifica sau care nu au documente prin care să ateste că sunt proprietari deoarece primăria nu a emis încă titlurile de proprietate sau se află în litigiu. Mai sunt şi situaţii când terenul a fost restituit, dar moştenitorii nu au făcut succesiunea. Este vorba despre aproximativ 20 de hectare de teren. Noi am mai cumpărat pământ acolo unde am putut şi până acum am realizat cam 70% din planul pe care ni l-am făcut la începutul anului“, a declarat Anton Sava, inginer-şef la Direcţia Investiţii a Complexului Energetic Turceni.

 

Blocate la marginea carierei

 

Cinci excavatoare zac de câteva luni în cele două cariere, nord şi sud. Pentru a-i forţa pe cei de la complex să le ofere preţul cerut de el, unul dintre proprietari, Ancuţeru, şi-a „plantat“ un buldozer în faţa excavatorului EMC Jilţ. Şi-a angajat şi un om care să-l păzească nonstop. Cine este cu adevărat proprietarul terenului nu ştie nimeni cu exactitate. Din documentele oficialilor de la exploatarea minieră reiese că ar fi Ancuţeru, un bătrânel din satul Runcurel, comuna Mătăsari, situată chiar lângă carieră. Cu toate acestea, inginerul-şef al carierei nord, Doru Dancău, a declarat că proprietarul pământului ar fi Gheorghe Sarcină, un afacerist din Gorj, care are contract de prestări servicii cu Complexul Energetic, căruia i-a închiriat mai multe utilaje după o licitaţie cu cântec despre care GdS a relatat pe larg într-un număr anterior. „Am auzit că pământul din faţa excavatorului 14 (utilajul blocat de buldozer – n.r.) ar fi fost cumpărat de Sarcină. Şi-a pus buldozerul acolo să nu mai putem avansa cu lucrările pe pământul lui“, a spus Dancău.

Potrivit acestuia, înainte de a-i vinde pământul lui Sarcină, bătrânul Ancuţeru a negociat cu cei de la CE Turceni, dar nu i-a convenit preţul oferit. „Din câte ştiu eu, Sarcină i-a dat casă şi maşină vânzătorului“, a precizat inginerul-şef al carierei Jilţ Nord. Neoficial, preţul tranzacţiei s-ar ridica la câteva sute de milioane de lei. Cât despre presupusul nou proprietar, nimeni din conducerea CE Turceni nu ştie nimic. Anton Sava, inginer-şef al Direcţiei Investiţii a CE Turceni, a declarat că nu ştie ca Gheorghe Sarcină să fi cumpărat respectivul teren, deoarece acesta nu a venit la negocieri pentru vânzarea lui. „Nici nu ştiu cum arată acest Sarcină“, a spus Sava.

Conducerea CE Turceni ştia de Sarcină

 

Un document din luna mai a acestui an arată însă că directorul de la acea vreme al Direcţiei Miniere, Tiberiu Trotea, îl invita pe Gheorghe Sarcină, în calitate de director al SC Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) Motru, să prezinte documentele de proprietate asupra terenului, fără să specifice despre ce suprafaţă este vorba sau unde este amplasat.

„Prin adresa cu numărul 97/25.05.2007 trimisă Complexului Energetic Turceni Sa, ne comunicaţi faptul că SC TPSUT SRL Motru este proprietara unor suprafeţe de teren care sunt situate în perimetrul minier în faţa fronturilor de excavare ale excavatoarelor din Cariera Jilţ Nord. Pentru a negocia şi achiziţiona aceste terenuri, vă rugăm să vă prezentaţi la sediul EMC Jilţ cât mai urgent cu actele de proprietate“, se arată în adresa din 29.05.2007 a CE Turceni. Patru luni au trecut de atunci, iar Sarcină nu a dat nici un semn de viaţă, după cum spun oficialii CE Turceni. Anton Sava a precizat că Trotea nu a avut mandat din partea conducerii să negocieze vreun preţ pentru teren. „Negocierile sunt purtate de o comisie a CE Turceni. Nu ştiam de această adresă, dar eu sunt nou aici“, a explicat inginerul-şef al Direcţiei Investiţii.

La rândul său, directorul EMC Jilţ, Constantin Predoiu, membru al comisiei de negociere, a declarat că nu are cunoştinţă ca vreun domn Sarcină să fi venit la negociere. Acesta a precizat însă că, începând de astăzi, excavatorul 14 va fi pus în funcţiune după luni de inactivitate, deoarece, după ce presa s-a interesat de subiect, a dat ordine să se afle adevăratul proprietar al terenului. „Aşa am aflat că există un ordin 501, prin care terenul respectiv ne aparţine nouă, deci îl putem exploata“, a spus Predoiu, care nu a putut explica de ce nimeni nu s-a interesat până acum care este situaţia reală a respectivului teren.

Transmisia buldozerului, avariată la marele fix

 

Gheorghe Sarcină confirmă însă că firma pe care o conduce a cumpărat terenul, dar neagă că ar fi blocat extracţia de cărbune, dând vina pe o defecţiune tehnică a buldozerului ce stă pavăză la marginea carierei. „Am cumpărat terenul pe firmă, dar nu ştiu cât am plătit şi dacă este contract de vânzare-cumpărare sau promisune de vânzare. Nu am vrut să blochez activitatea EMC Jilţ. Buldozerul s-a blocat după ce i s-a stricat transmisia. Trebuia să tractez nişte lemne, iar după ce s-a defectat, a rămas blocat acolo. Documentele de proprietate le-am arătat celor de la complex. Nu pot să spună că nu le-au văzut“, a explicat Gheorghe Sarcină prezenţa nefirească a utilajului său care barează accesul excavatorului celor de la cariera minieră. Acesta a precizat, de asemenea, că nu este rudă cu Nicolae Sarcină, controversatul om de afaceri din Gorj. „Este doar o coincidenţă de nume“, a spus directorul TPSUT Motru.

În pericol de închidere

Blocată cu rea-intenţie sau din întâmplare, activitatea carierei Jilţ Nord şi Sud are de suferit. Potrivit directorului adjunct, al EMC Jilţ, Gheoghe Dobriţanu, peste trei-patru ani, cariera şi-ar putea înceta definitiv activitatea dacă nu se rezolvă problema terenurilor. „În prezent, se extrag trei milioane de tone de cărbune, dar am putea rămâne doar cu 1,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă că diferenţa va trebui importată, iar în final se va ajunge la închiderea carierelor“, a avertizat Dobriţanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS