14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProducţie agricolă de calitate în 2008

Producţie agricolă de calitate în 2008

Atunci când solicită subvenţie pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, cei mai mulţi agricultori vor bani pentru achiziţionarea de seminţe certificate. Astfel, din punctul de vedere al calităţii producţiei, anul 2008 se anunţă promiţător.

Achiziţia de combustibil, seminţe, îngrăşăminte şi pesticide necesare culturilor de toamnă implică un nivel ridicat al cheltuielilor pe hectar. Potrivit Ordinului ministrului agriculturii nr. 687/2007, statul va acorda sprijin financiar agricultorilor care înfiinţează culturi în această toamnă. Aceştia trebuie însă să respecte anumite condiţii. Ei trebuie să facă dovada asigurării culturilor înfiinţate şi a proprietăţii sau a dreptului de folosinţă asupra suprafeţei de teren pe care înfiinţează culturile de toamnă. În plus, trebuie să facă dovada utilizării de seminţe certificate şi de calitate, prin factura de cumpărare a acestora şi prin documentele de autorizare şi conformitate emise de furnizor. Mai mult decât atât, solicitanţii subvenţiei trebuie să nu figureze ca debitori la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj sau la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în ultimii trei ani.

Peste 50% din subvenţii, pentru seminţe certificate

Cuantumul sprijinului financiar (acordat în bonuri valorice nominale) este diferenţiat, în funcţie de cultură (500 de lei/ha pentru grâu, 400 de lei/ha pentru rapiţă şi 450 de lei/ha pentru alte culturi de toamnă – secară, orz, orzoaică de toamnă, plante de nutreţ, legume). „Au fost distribuite peste 2.988 de bonuri în valoare totală de aproximativ 14,4 milioane de lei“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj. Potrivit acesteia, mai mult de jumătate din bani, 8,021 milioane de lei, au fost solicitaţi pentru achiziţionarea de seminţe certificate. Asta înseamnă că, în 2008, producătorii agricoli din Dolj vor avea o producţie bună din punct de vedere calitativ.

Atenţie la calitatea seminţelor!

În cazul în care producătorii agricoli folosesc seminţe din producţia proprie pentru semănat, trebuie să fie atenţi la buletinul de analiză informativ cu indici de calitate pentru seminţe, pe care trebuie să-l depună în copie la APIA. „Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor nu pot specifica pe buletinul de analiză dacă sămânţa e bună sau nu, ci notează doar indicii de calitate, care trebuie să se încadreze în anumiţi parametri“, a explicat Veronica Cocoşilă. Drept urmare, agricultorii ar trebui să întrebe atunci când primesc buletinul dacă seminţele sunt bune sau nu.

 Ce culturi înfiinţează doljenii?
Până acum (data-limită de depunere a solicitărilor este 15 octombrie), producătorii agricoli doljeni au cerut subvenţii pentru înfiinţarea a:
– 32.499,9 hectare de grâu
– 8.099,31 hectare de rapiţă
– 1.485,76 hectare alte culturi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS