11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazul Redea, reîncărcat

Cazul Redea, reîncărcat

Povestea doljenilor care cer pământ în comuna olteană Redea e departe de a se fi încheiat. Autorităţile oltene dau din umeri şi spun că nu mai au nici o palmă de teren pentru a împroprietări cu 4.000 de hectare sute de doljeni.

Epopeea funciară de la Redea pare că nu îşi va găsi niciodată un sfârşit. În urmă cu peste zece ani, doljenii din comunele Amărăştii de Jos, Amărăştii de Sus, Celaru şi mai apoi Dobroteşti au cerut în comuna olteană Redea peste 1.000 de hectare de teren aflat în administrarea fostului IAS Redias.

Cererile celor peste 300 de oameni s-au rezolvat abia după zece ani în care dosarele lor s-au plimbat de câteva ori între Dolj şi Olt, de multe ori în mijlocul unor adevărate scandaluri izbucnite între cele două administraţii judeţene. Dacă doljenii care au solicitat teren în baza Legii 18 au apucat să se vadă puşi în posesie, nu la fel se poate spune despre oamenii care au solicitat terenuri în baza celorlalte legi funciare, care permit acordarea unor suprafeţe de până la 50 de hectare. Foştii proprietari din cele patru comune solicită în total peste 4.000 de hectare de teren conform Legilor nr. 1/2000 şi nr. 247/2005, însă şansele ca aceştia să-şi ia pământurile pe vechile amplasamente sunt aproape nule.

Potrivit informaţiilor furnizate atât de primari, cât şi de reprezentanţii Prefecturii Dolj, autorităţile din Redea au anunţat că terenul din comună este ocupat, iar singura soluţie pentru ca foştii proprietari să-şi primească suprafeţele solicitate este ca Doljul să-i împroprietărească. „N-am dat la Legea 1 nici un titlu. Avem 1.047 hectare de luat. Aşteptăm să se dea pământul. Mai e liber la poligonul de tragere de la Redea şi noi am cerut la Staţiunea Cartofului de la Mârşani pentru că acolo e vechiul amplasament“, a spus edilul Ion Dinu din Amărăştii de Jos.

 

ADS, aşteptată să vină cu propuneri

 

Speranţele primarilor de a scăpa de problema care seamănă din ce în ce mai mult cu o muncă de Sisif se îndreaptă spre Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni, staţiune care include acum şi Staţiunea Cartofului din Mârşani, dar nu a fost uitată nici proprietatea statului din judeţul Olt.

„S-a semnat un protocol între Comisia judeţeană Olt şi cea din Dolj şi au căzut de acord să ni se dea de la Agenţia Domeniilor Statului Dolj, dar ADS nu ne-a repartizat nimic până acum. Noi am vrea să luăm la staţiunea de la Dăbuleni în punctul Ocolna, dar am înţeles că trebuie hotărâre de guvern şi va mai dura. S-au împlinit zece ani de când oamenii aceştia vor să ia terenurile şi nu li se dau. Mai era vorba de poligonul de tragere de la Redea că sunt vreo 800 de hectare acolo, dar văd că nu se mişcă nimic“, a explicat primarul.

Autorităţile locale ameninţă cu instanţa

 

Răbdarea unora dintre administraţiile locale implicate în chestiunea Redea a ajuns deja la limită, iar acestea ameninţă acum cu judecata Prefectura Dolj în cazul în care nu se va găsi nici o soluţie. „Aşteptăm să ni se dea, altfel intrăm în instanţă. Oricum am înţeles că terenul de la IAS Redea e 90 şi ceva la sută dat şi s-ar fi discutat să ni se ofere pământ în altă parte. Pe la Dăbuleni am înţeles că e destul. Sper să se rezolve mai repede pentru că oamenii ne iau în reflector şi nu mai ştim ce să le spunem“, a spus secretarul Primăriei Celaru, Mircea Gârd. La limita răbdării au ajuns şi autorităţile din Dobroteşti, comună desprinsă din Amărăşti. „Nu vor să ne mai dea pământ. Avem 210 hectare de luat şi am anunţat prefectura, am adus toate actele şi nimic“, a precizat Horia Roşu, primarul din Dobroteşti.

Dăbuleni şi Mârşani, ultima speranţă

 

O rază de speranţă vine din partea reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Dolj. Eugen Marinescu, directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor, a declarat că săptămâna viitoare se va decide dacă o parte din cei care revendică teren vor primi pământurile la staţiunile de cercetare din apropierea comunelor. „Unii dintre aceşti oameni vor primi teren la Staţiunea Cartofului de la Mârşani. Vom face vinerea viitoare validări şi vom discuta şi această chestiune. În afară de staţiunea Dăbuleni şi cea de la Mârşani, alte soluţii nu prea mai sunt pentru că autorităţile din Redea spun că nu mai au nici o palmă de pământ. Oricum, eu sper să se rezolve toate cererile cu terenul de la Dăbuleni şi Mârşani“, a spus Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS