11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru diplomaţi de carieră, numiţi în posturi-cheie de ambasador

Patru diplomaţi de carieră, numiţi în posturi-cheie de ambasador

Cei patru candidaţi asupra cărora preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de externe Adrian Cioroianu au căzut de acord pentru a reprezenta România în patru posturi-cheie de ambasador – la Washington, Londra, UE şi Moscova – sunt profesionişti, diplomaţi de carieră, arată NewsIn.

ADRIAN COSMIN VIERIŢA, propus ca ambasador la Washington, are 45 de ani şi s-a născut la Bucureşti. De profesie inginer, absolvent al Facultăţii de Tehnologia construcţiilor de maşini, a urmat studii postuniversitare în domeniul relaţiilor internaţionale şi economie mondială la Academia Diplomatică din Viena, unde a obţinut diploma de merit, iar în prezent este doctorand în domeniul ştiinţelor economice la ASE-Bucureşti.
A intrat în Ministerul Afacerilor Externe la 1 martie 1991, prin concurs, şi a obţinut gradul de ataşat. Din noiembrie 1995 până în iulie 2000 face parte din delegaţia României la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), apoi devine adjunct al şefului delegaţiei României la negocierile Tratatului asupra Forţelor Convenţionale în Europa şi este şeful delegaţiei României la negocierile privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii în domeniul naval la Marea Neagră.
Deţine pe rând funcţia de  adjunct al reprezentantului permanent al României pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI), Biroul Naţiunilor Unite de la Viena; are responsabilităţi pe linia Convenţiei ONU împotriva crimei organizate transnaţionale şi a Protocoalelor privind combaterea traficului de persoane şi de migranţi. În august 1998 obţine gradul diplomatic de secretar I.
Activează la Misiunea Permanentă a României pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena până în decembrie 2000, apoi revine în Centrala MAE ca director al Direcţiei Europa Centrală şi de Sud-Est. Între iulie şi decembrie 2001 este director general al Direcţiei Generale Relaţii Europene şi Euroatlantice.
Din 2002 până în 2006 este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania. În prezent este secretar de stat pentru afaceri europene şi euroatlantice.
În anul 2003 este desemnat ambasador al anului, iar în 2005 este declarat diplomat al anului de către cotidianul bucureştean Nine o’clock.
Decorat în 2006 cu Marea Cruce de Merit a Republicii Federale Germania, este lector la European College for Liberal Arts din Berlin. Este coautor al volumului "România la Organizaţia Naţiunilor Unite", Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1995.
Vorbeşte cursiv engleza, germana şi are cunoştinţe de bază de italiană şi franceză. Este căsătorit şi are doi copii.

ION JINGA, propus pentru postul de ambasador la Londra, are 46 de ani şi este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, aflat în prezent la post în Belgia din mai 2003.
Absolvent al Facultăţilor de Fizică şi de Drept ale Universităţii Bucureşti, şi-a dat doctoratul în drept, la Facultatea de Drept a Academiei "Al.I.Cuza", Bucureşti. A făcut Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), are un masterat în integrare europeană la Colegiul Europei de la Bruges, iar în 1997 a obţinut o bursă NATO de cercetare pe tema "Aderarea la NATO, UE şi UEO: diferenţe, similitudini, sinergii. Cazul României".
Şi-a început activitatea în MAE în 1992, fiind, pe rând, secretar III la Direcţia Uniunea Europeană, apoi consilier de cabinet la Cabinetul Ministrului (1994-1995). Din 1995 până în 1998 a fost secretar I la Misiunea României la UE, apoi adjunct al şefului Misiunii. Între 1999 şi 2000 a fost consilier la Direcţia Uniunea Europeană din MAE. A plecat din nou la Bruxelles, ca adjunct al şefului Misiunii (ministru-consilier), apoi Însărcinat cu afaceri a.i., la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană. În 2002 a fost membru al Delegaţiei României la Convenţia privind viitorul Europei şi coordonator al Secretariatului Naţional al Delegaţiei. Revine în MAE unde este, până la numirea sa ca ambasador al României în Regatul Belgiei, director general pentru Uniunea Europeană.
Desfăşoară în paralel şi o intensă activitate academică. Este, din mai 2005, membru în Groupe Européen d'Evaluation et de Prospective (GEEP), grup creat în cadrul Institutului European de Relaţii Internaţionale din Bruxelles, format din profesori universitari, cercetatori, parlamentari europeni, înalţi funcţionari din instituţiile UE şi diplomaţi. Este autor şi coautor a patru cărţi şi a peste 20 de studii articole de problematică europeană şi juridică.
În 2000 a primit Ordinul Naţional Pentru Merit în Grad de Ofiţer (România), iar în 2003 a fost numit ofiţer al Ordinului Naţional de Merit din Franţa pentru contribuţia la procesul de integrare europeană a României. În 2005 a primit Crucea patriarhală a Bisericii Ortodoxe Române, acordată de către preafericitul Teoctist, patriarhul B.O.R., iar în 2006 a fost nominalizat de revista Diplomatic News pentru titlul de "Ambasadorul anului 2006 în Belgia", în cadrul unei festivităţi organizate la MAE belgian.
Cunoaşte foarte bine franceza şi engleza. Este căsătorit şi are un copil.

MIHNEA MOTOC, în prezent reprezentant permanent al României la sediul ONU din New York, propus pentru postul de ambasador la Uniunea Europeană, va împlini 41 de ani la 11 noiembrie.
De formaţie magistrat, a făcut studii postuniversitare de drept internaţional privat la Facultatea de Drept a Universităţii din Nisa şi are un master în drept internaţional public şi comparativ obţinut în 1992 la Facultatea de Drept a Universităţii George Washington. A intrat în MAE în 1991 activând la Direcţia Juridică şi a Tratatelor, la Direcţia Drepturile Omului, al cărei director adjunct a devenit în 1994. Între 1996 şi 1997 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană, apoi a devenit director general în Departamentul european şi euroatlantic până în 1999, când a fost numit ambasador al României în Olanda până în 2001. La 32 de ani, era cel mai tânăr ambasador român din lume, conform Evenimentul Zilei din 20 mai 1999. Revine în 2001 în MAE unde este secretar de stat pentru integrare europeană şi relaţii multilaterale până în 2003.
Mihnea Motoc a fost numit în conducerea Autorităţii Naţionale de Securitate în 2001, alături de un consiliu de coordonare alcătuit din reprezentanţi ai MAE, SRI, SIE şi MApN – Direcţia generală de informaţii a apărării. Autoritatea Naţională de Securitate (ANS) a fost înfiinţată în septembrie 2000 în vederea securizării informaţiilor Alianţei, aceasta fiind o primă cerinţă în vederea unei eventuale aderări a României la NATO. ANS decide cine şi în ce condiţii are acces la informaţiile NATO. ANS se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe şi este punctul naţional de legătură cu Oficiul de Securitate al NATO şi celelalte structuri de securitate ale membrilor Alianţei.
Motoc a fost decorat în 2000 cu Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Comandor. În cadrul unei ceremonii desfăşurate la 11 decembrie 2002, la Palatul Cotroceni, Motoc a  primit o diplomă de merit din partea  fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, în semn de apreciere şi recunoaştere a eforturilor depuse în procesul de pregătire a aderării României la NATO. În aprilie 2007 Mihnea Motoc a fost decorat de Preşedintele Traian Băsescu printre alţi numeroşi ambasadori şi diplomaţi români.
Este căsătorit şi are un copil, cunoaşte foarte bine limbile franceză şi engleză. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul MAE , Mihnea Motoc are un venit anual de 50.000 de dolari.

CONSTANTIN MIHAIL GRIGORIE are 57 de ani şi este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Turcia din 2004. Este propus pentru a-l înlocui la post la Moscova pe actualul ambasador al României din Federaţia Rusă, Ioan Donca.
A absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din Bucureşti în 1973 şi Institutul de Relaţii Internaţionale de la Leeds, Marea Britanie, în 1992. A făcut un stagiu de pregatire la Secretariatul UNESCO de la Paris în 1972. Şi-a început cariera profesională în 1973 la Departamentele de relaţii internaţionale ale UASCR şi BTT şi la Departamentul de Prognoza si Marketing din Ministerul Culturii, unde a activat până în 1990, când a intrat în MAE fiind, pe rând, secretar II, secretar I, consilier, ministru consilier, ambasador. Între 1993 şi 1995 a fost consilier si director de cabinet al ministrului afacerilor externe.
Este numit în 1995 ambasador al României în Republica Italiana, în Republica Malta, pe lânga Ordinul Militar Suveran de Malta şi reprezentant permanent al României la FAO, PAM şi FIDA. Între 1999-2003 a fost ambasador al României în Republica Bulgaria.
Este cavaler al Ordinului National "Steaua României", cavaler al Ordinului "Meritul Diplomatic", deţine "Crucea Patriarhala", conferita de Patriarhul si Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, deţine o diplomă de Excelenţă a Diplomaţiei Române. Are Ordinul Naţional de Merit al Republicii Italiene, în grad de mare cruce, este Mare Ofiter al Ordinului Maltez. A fost decorat cu Ordinul National al Republicii Bulgaria Stara Planina clasa I. Este membru, din anul 2004, al Clubului Politic Balcanic, organizaţie neguvernamentala care reuneşte personalităti ale vieţii politice, academice şi diplomatice din ţările Europei de Sud-Est.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS