11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExportul de carne de porc, amânat până în 2009

Exportul de carne de porc, amânat până în 2009

Reapariţia focarelor de pestă porcină a dat peste cap planurile crescătorilor de porci. În iunie fusese închis ultimul focar, iar producătorii se pregăteau să reia exporturile, după aproximativ 4 ani de interdicţii. Acum vor fi nevoiţi să mai aştepte cel puţin încă doi ani pentru a putea face comerţ în spaţiul comunitar, informează Realitatea TV.
Comisia Europeană nu permite exportul cărnii de porc dacă într-o ţară există pestă porcină. Conform normelor europene, un stat membru poate cere reluarea exporturilor după şase luni de la închiderea ultimului focar de pestă porcină.
"Ieşirea cărnii de porc din România este amânată datorită focarelor de pestă porcină din Timiş", a declarat ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş.
"Urmează o misiune care vine şi evaluează dacă sunt îndeplinite toate aceste proceduri, dacă au fost respectate toate procedurile europene de eradicare a focarului, se evaluează în cadrul statelor membre şi se ia o decizie", a declarat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA.
Soluţia găsită de România pentru eradicarea pestei este vaccinarea porcilor. Comisia Europeană nu acceptă, însă, la export, carnea provenită de la animalele vaccinate, considerând că medicamentul dăunează organismului uman. Autorităţile române încearcă totuşi să grăbească lucrurile. Pe 21 august vor merge la Bruxelles cu un plan de eradicare a pestei porcine şi vor propune sistarea vaccinării porcilor din fermele care respectă normele de biosecuritate.
"Noi considerăm că ar fi trebuit să se vaccineze la populaţie, să-şi consume numai pentru interes propriu, fără să intre pe piaţă, iar noi, în complexe ar fi trebuit să ni se permită să ieşim şi noi la export", a declarat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.
"Concluzia? Când vom putea exporta? Dacă ne mişcăm repede, (…) s-ar putea ca în maximum doi ani de zile, dacă cineva e de acord să rişte, România să reintre în circuit", a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Din cauza interdicţiei de export, impusă în 2003, România pierde anual peste 200 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS