11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKovesi pledează pentru uniformizarea competenţei procurorilor

Kovesi pledează pentru uniformizarea competenţei procurorilor

Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat astăzi, după ce a vizitat parchete din judeţele Giurgiu şi Ploieşti şi a constatat că există diferenţe mari în privinţa numărului de dosare pe procuror de la niveluri diferite de jurisdicţie că este necesar transferul de dosare între parchete.
„După cum am afirmat încă de la bilanţul Ministerului Public de la începutul acestui an, am cerut parchetelor curţilor de apel să preia spre soluţionare dosarele aflate în special la parchetele locale astfel încât justiţiabilii să nu mai fie nevoiţi să aştepte doi ani pentru soluţionarea unei cauze privind un accident rutier cu vătămări corporale uşoare", a declarat Kovesi, citată de NewsIn.
Procurorul general a mai spus că o altă măsură pentru a diminua problema cu care se confruntă sistemul este aceea de a prelua posturi de la parchetele curţiilor de apel şi a le redistribui parchetelor locale care au o foarte mare încărcătură de dosare. Acest proiect mai are însă nevoie de aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Procurorul general a mai precizat că la nivelul conducerii Ministerului Public este evaluată necesitatea unor modificări legislative pentru a "uniformiza competenţa procurorilor aflaţi la niveluri diferite de jurisdicţie, astfel încât toţi anchetatorii de pe raza unei curţi de apel să aibă aceiaşi competenţă de a soluţiona dosare". "În felul acesta vom putea folosi o resursă umană şi profesională importantă, procurorii de la curţile de apel, care au mai mare experienţă şi pot soluţiona mai multe dosare într-un termen redus comparativ cu un procuror care abia intră în sistem.”, a adăugat Kovesi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS