18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea scapă cu banii guvernului

Termoficarea scapă cu banii guvernului

Regia de Termoficare scapă o perioadă de ameninţările Complexului Energetic(CE), care avertiza că va întrerupe apa caldă dacă nu va primi o parte din datoriile pe care le are de încasat.

Consilierii locali au aprobat ieri în şedinţă extraordinară rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al consiliului local, prin care cele 23 de miliarde de lei vechi oferite de guvern acoperă partea de contribuţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor la subvenţionarea preţului gigacaloriei plătite de craioveni. „Am plătit recent 26 de miliarde de lei şi ne-am angajat să achităm 50. Să sperăm că vom ajunge cu plăţile la nivelul lunii februarie 2006“, a declarat primarul Antonie Solomon. Nu este clar însă dacă banii primiţi de la guvern pot fi folosiţi pentru plata datoriilor istorice. Potrivit unei adrese a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, suma reprezintă compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibilii utilizaţi pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei, iar sumele sunt cu destinaţie specială pentru trimestrul trei 2007. Or cu aceşti bani regia îşi plăteşte datoriile mai vechi. „Este vorba de o prevedere bugetară. Banii sunt partea pe care trebuia să o plătească guvernul de la bugetul de stat pentru acoperirea subvenţiei de 45% a preţului la gigacalorie“, a precizat Nicolae Pascu, directorul Direcţiei Economico-Financiare a primăriei.

 

Doar o lună s-au ţinut de cuvânt

 

Directorului Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, nu îi era clar dacă poate folosi cele 23 de miliarde în scopul propus. O dată a spus că va plăti datoriile regiei, iar apoi a revenit spunând că, de fapt, banii sunt pentru constituirea stocurilor de cărbune. „Am făcut un protocol de eşalonare a datoriilor cu CET pe o perioadă de un an. Doar în luna mai am putut să-l respectăm“, a spus Tudorache. Acesta a precizat că Regia de Termoficare a acţionat în judecată 290 de asociaţii de proprietari pentru recuperarea datoriilor, iar acestea, la rândul lor, au câştigat procesele cu 30-40 de familii ale căror apartamente vor fi executate de regie.

Şi directorul CE Craiova, Ion Dinulescu, ştia că banii sunt pentru plata datoriilor mai vechi ale Termoficării. „Protocolul pe care îl avem cu Termoficarea se referă la eşalonarea unei sume de 70 de miliarde de lei vechi, care reprezintă penalităţi de întârziere din perioada 2003-2004. Pentru restul sumei de până la 1.050 de miliarde, primăria ne-a promis că va face un credit“, a spus Dinulescu. Potrivit acestuia, restanţele Regiei de Termoficare către CE Craiova sunt din cauza faptului că aceasta a fost nevoită să achite din banii primiţi de la asociaţiile de proprietari racordate la punctele termice datoriile celor care se încălzesc de la centralele pe gaz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS