Război pe terenuri între mai-marii judeţului

Autori


86,3 hectare de teren de la marginea Craiovei au pornit războiul între conducătorii celor mai importante instituţii doljene, preşedintele consiliului judeţean, Ion Prioteasa, şi prefectul Nicolae Giugea. Cei doi se acuză reciproc de interese ascunse pentru pământul care aparţine în prezent Staţiunii de Cercetare de la Şimnic.

Motivele care îi mână pe cei doi oficiali doljeni în război sunt, cel puţin aparent, unele cât se poate de altruiste. Consiliul Judeţean Dolj a cerut terenurile de la Agenţia Domeniilor Statului pentru a putea extinde terenul societăţii din subordine, Parc Industrial, care oferă găzduire contra cost întreprinzătorilor interesaţi de deschiderea unei afaceri în Dolj. În luna aprilie, plenul consiliului şi-a dat acordul pentru solicitarea celor 86,36 hectare de la ADS pentru extinderea parcului, în condiţiile în care suprafaţa de 10,03 hectare a societăţii Parc Industrial este în întregime ocupată de firme de producţie. Cele două hotărâri privind trecerea celor peste 86 de hectare din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului au fost controlate din punct de vedere legal abia la două luni după ce au fost emise, juriştii Instituţiei Prefectului decizând că documentele sunt nelegale.

 

Prioteasa: „Am trezit ursul“

 

Faptul a înfuriat la culme conducerea executivă a consiliului, care a acuzat ieri prefectura că se bagă în lucruri care nu privesc instituţia. Preşedintele CJ, Ion Prioteasa, a declarat că solicitarea venită de la judeţ trebuie „să fi trezit ursul“, de vreme ce hectarele deţinute în prezent de Staţiunea de Cercetare din Şimnicu de Sus au fost pierdute pe drumul între două hotărâri de guvern, sugerând faptul că acestea au fost, de fapt, puse la păstrare de autorităţi pentru a satisface anumite interese imobiliare. „Era un teren pierdut între două hotărâri de guvern şi noi ne-am gândit să-l cerem. Noi am trezit ursul. Prefectul ne spune că nu e legală pentru că trebuia să ne adresăm Comisiei Judeţene de Fond Funciar, dar noi am dat această hotărâre pentru că ne-au cerut-o cei de la ADS. Nici ei nu ştiau de unde vine terenul ăsta. Puteam cere şi Palatul Victoria, iar cei de la Palatul Victoria ne spuneau că este al lor. Asta nu înseamnă că nu puteam să-l cerem“, a spus Prioteasa.

Argumentul prezentat de prefect este acceptat de secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, care a menţionat însă că nu Instituţia Prefectului trebuia să se pronunţe asupra legalităţii, ci autorităţile de la ADS. „Eu sunt de acord că legea prevede că trebuie puse la dispoziţia comisiei locale, dar acest lucru trebuia să ni-l comunice ADS, nu prefectura“, a precizat Barbărasă.

 

Panasonic şi Motorola, în stand-by

 


Afectat de neprimirea vizei de legalitate din partea prefecturii s-a declarat şi administratorul unic al SC Parc Industrial, Marin Nicoli, care a afirmat că decizia juriştilor va împiedica crearea a 8.000 de locuri de muncă în incinta parcului. „Aceste terenuri sunt strict necesare dezvoltării Parcului Industrial. Marile companii au nevoie de peste zece hectare şi deja firme ca Panasonic, Motorola şi Edy Expedition fac presiuni ca să ia teren aici. 8.000 de locuri de muncă sunt o certitudine pentru că aceste mari companii au nevoie de forţă de muncă mediu calificată. Nu pot să cred că e cineva care să se împotrivească dezvoltării economice şi creării de locuri de muncă. Dacă lucrurile stau aşa, probabil că va mai fi o şedinţă extraordinară în care vom spune că vrem pământ“, a spus Marin Nicoli.

 

Cele 86 de hectare, necesare pentru retrocedări

 

De partea cealaltă a baricadei, în ograda Prefecturii Dolj, lucrurile stau însă cu totul altfel. Potrivit referatului care însoţeşte decizia de nelegalitate pentru cele două hotărâri luate în aprilie de consiliu, acestea „încalcă dispoziţiile HG nr. 1832/2005, art 1., alin. 1, care prevede că, atunci când nu mai există teren în rezerva Comisiei de Fond Funciar, aceasta se va putea adresa, prin intermediul Comisiei Judeţene de Fond Funciar, instituţiilor şi autorităţilor publice care administrează teren proprietate a statului, în această situaţie aflându-se şi Comisia Locală Gherceşti, care are nevoie de 550 de hectare de teren pentru aplicarea Legilor fondului funciar“, se arată în referatul semnat de prefectul Nicolae Giugea. În plus, potrivit aceluiaşi document, „Comisia Judeţeană a realizat procedura administrativă privind solicitarea de terenuri necesare aplicării legilor funciare de la Agenţia Domeniilor Statului“.

 

Giugea: „Aceasta a fost dorinţa anumitor consilieri“

 

Prefectul Nicolae Giugea a mers chiar mai departe în declaraţii spunând că aceste 86,36 hectare au fost solicitate la cererea „anumitor consilieri judeţeni“, administraţia judeţului ajungând până la întocmirea pe ascuns a unui proiect de hotărâre de guvern. „Noi am primit adresă de la Gherceşti că sunt solicitări ale foştilor proprietari pentru acest teren. Nu pot să încurc aplicarea legii ca să fac pe plac unor consilieri judeţeni. Pentru că aceasta a fost dorinţa anumitor consilieri judeţeni. La nivelul judeţului nu s-a discutat niciodată despre aceste chestiuni. Au făcut şi proiect de hotărâre de guvern pe şestache, ca să ştie numai ei. Dacă vor terenul, să se ducă la oameni să le doneze terenul“, a spus prefectul Giugea.

Părerea înaltului funcţionar public a fost susţinută şi de directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor din prefectură, Eugen Marinescu, care a explicat că prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu şi nici un act administrativ al unităţilor administrativ-teritoriale nu poate trece de controlul instituţiei. „Prefectul e reprezentantul guvernului în teritoriu. Nu se poate trece peste el, nu se poate ca prefectul să nu aibă un punct de vedere asupra acestei chestiuni“, a spus Marinescu. La fel de adevărat este însă că, în timp ce Instituţia Prefectului în frunte cu Nicolae Giugea îşi face griji în privinţa pământului pe care proprietarii care îl au de primit în incinta Staţiunii de Cercetare Şimnicu de Sus, câteva zeci de oameni bat săptămânal, fără folos, la uşile prefecturii pentru a pune mâna, după ani de eforturi şi drumuri la Craiova, pe bucăţica de teren de la staţiune care le aparţine de drept.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. geo said:

    De unde sa aiba Preoteasa pamanturi ???????pana sa se ajunga a stat intr-o garsoniera in Brazda (cand l-am cunoscut eu ,el era inca la JIU barman si turnator la securitate iar nevasta-sa vanzatoare la singurul magazin pe valuta din craiova )(ca numai turnatorii aveau dreptul sa bea cafea….noi ceilalti ne obisnuisem cu inlocuitor de cafea)si acum vrea pamanturi…..sa ceara la muma-sa nu la noi.;;COMUNISTUL SI SECURISTUL DRACULUI

Alte stiri

8 aprilie 2019

CJ Gorj îşi face serviciu pentru ridicarea deşeurilor

Judeţul Gorj intenţionează să îşi înfiinţeze propria companie de salubritate. În acest sens, se află în studiu un proiect la nivelul Serviciului de Gestionare a Deşeurilor din cadrul Consiliului Judeţean Gorj. Potrivit lui Luis Popa, şeful ...

Sumarul ediției de marţi, 31 iulie 2007

Actualitate

» Precipitaţii reduse în zonele afectate de secetă extremă
» Tarom, în tăvălugul falselor concursuri cu premii
» Război pe terenuri între mai-marii judeţului

Local

» A murit Patriarhul Teoctist
» Scurte ştiri
» Primarul Văle, din nou în boxa acuzaţilor
» 11 oameni căzuţi în stradă
» Blocul operator al Spitalului Judeţean va fi renovat
» Zece milioane de euro pentru staţia de epurare a Râmnicului
» 80 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Chineze
» Zeci de hectare arse din cauza ţigărilor
» Scurte ştiri
» Medicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie
» Locuinţe administrate de Ministerul Sănătăţii
» Despăgubiri pentru culturile calamitate
» Nu se mai stinge Domogledul
» Scurte ştiri
» AVAS ar putea privatiza sau lichida companiile miniere
» Năstase se pricepe la vaci
» Arta negocierii cere sacrificii

Gorj

» Scurte ştiri
» Medicii din Motru nu vor spaţii pentru cabinete din cauza preţului
» Abuzuri ale directorului de la Colegiul Tehnic Mătăsari
» Sculptorii, învinşi de căldură

Sport

» Colţul microbistului
» Juniorii Avram şi Ioniţă împart dreptatea etapa viitoare
» Universitatea, în lupta pentru titlu
» Stroe are încredere în juveţi
» Lupescu vrea oltenii în cupele europene
» Ionuţ Popa cere concentrare cu Craiova
» Născuţi învingători
» Scurte ştiri
» 16 medalii pentru atleţii craioveni
» Probleme cu portarii la CSM Vâlcea
» CS Ostroveni a oprit trofeul
» Costel din Coasta de Fildeş a confirmat
» Terry, cel mai bine plătit din campionatul Angliei
» Fotbalul i-a unit pe şiiţi, suniţi şi kurzi în Irak
» Beckham, făcut star pop de Pele
» Alin Stoica nu are loc în Cupa UEFA
» Fanii îl vor pe Cicinho îl locul lui Chivu
» Turcii i-au subapreciat pe români
» Hagi debutează cu Steaua în Europa

Bani & Afaceri

» Nokia N76

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Îngheţată cu gust de vin
» Picnicul, preferat restaurantului

Opinii

» Teoctist şi după
» Ştiinţa, de vis!

Top