14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe centru la Calafat

Scandal pe centru la Calafat

Reabilitarea centrului civic al municipiului Calafat a băgat sămânţă de scandal între doi consilieri peledişti şi primarul Petre Trăistaru. Pelediştii îl acuză pe edil că bagă pe ascuns miliarde în modernizarea centrului, în timp ce cetăţenii din satele Golenţi şi Basarabi suferă din cauza lipsei apei potabile.

Pelediştii spun că primarul Trăistaru ţine la secret cheltuielile legate de modernizarea centrului şi că, deşi oamenii din cele două sate componente ale Calafatului sunt nevoiţi să care apă de la sute de metri, edilul-şef şi-a stabilit ca prioritate centrul civic. Consilierii locali susţin că din planurile iniţiale legate de execuţia centrului nu a mai rămas aproape nimic, atât cheltuielile prezente şi viitoare, cât şi modul în care va arăta centrul fiind necunoscute. „În momentul acesta doar domnul primar ştie care este bugetul pentru acest centru. Am informaţii că face eforturi disperate pentru a obţine sursele de finanţare şi i-am spus, iar în şedinţa de consiliu viitoare îl voi soma să facă un raport cu cheltuielile pentru acest centru, câţi bani s-au dat şi se vor da în continuare. S-a început cu cinci miliarde şi a spus că nu se depăşeşte 10-20 de miliarde, dar acum cred că a ajuns la 50 de miliarde“, a spus consilierul Constantin Bora.

 

Centrul lui Trăistaru, departe de centrul lui Solomon

 

Aleşii peledişti au declarat că din proiectul iniţial al centrului s-a ales praful, primarul nerespectând prevederile acestuia. „Proiectul a fost făcut de o firmă din Severin, dar nu a fost respectat. În momentul de faţă avem în faţă nişte buncăre atomice sau sarcofage. Probabil vrea să facă arteziene, dar le-a acoperit cu pământ, sunt nişte flori acolo. Nu ştiu de unde a luat modelul. Nu e exclus să-l fi luat de la primarul Solomon, dar copia e departe de model“, a spus Bora. Colegul de consiliu şi de partid al peledistului, Constantin Tuţă, i-a reproşat primarului Trăistaru şi modul în care a decis să abordeze lucrările la centru. Potrivit acestuia, Trăistaru nu a organizat licitaţie pentru lucrări, alegând să pună la treabă pentru execuţie oamenii primăriei. „S-a făcut licitaţie doar pe materiale. Lucrările se fac cu cei de la Gospodăria Comunală şi, ca să fie legal, se fracţionează lucrările şi se fac devize separate. De ani buni se lucrează aşa la Calafat“, a spus Tuţă.

 

Locuitorii de pe strada Traian, hotărâţi să blocheze şoseaua

 

Alt subiect care a declanşat nemulţumirea consilierilor peledişti este modul de repartiţie a banilor pentru investiţiile la drumuri. Aceştia susţin că, deşi străzile cele mai intens circulate din Calafat arată ca după război, primarul Trăistaru a ales să bage bani serioşi în modernizarea câtorva străzi care sunt lipsite de importanţă. Situaţia este atât de gravă încât, spun consilierii, o parte din locuitorii de pe bulevardul Traian, pe unde trec tirurile spre vamă, sunt hotărâţi să blocheze drumul. „Toţi locuitorii de pe bulevardul Traian sunt nemulţumiţi şi mi-au spus că blochează strada. Taxa de tranzit se aplică de şapte ani în Calafat, timp în care, după socoteala noastră, s-au strâns vreo 70 de miliarde. Noi îl acuzăm că n-a folosit aceşti bani corespunzător. Sunt şosele lipsite de importanţă unde a turnat beton şi pe străzile cu trafic greu, pentru care a şi luat taxa, abia dacă a aruncat două-trei straturi“, a spus Bora.

 

Trăistaru: „Ei voiau să ia lucrările astea“

 

Edilul-şef din Calafat, pesedistul Petre Trăistaru, spune însă că nici nu poate fi vorba de lipsa apei potabile în cazul cetăţenilor din Golenţi şi Basarabi. Problema sătenilor este legată de apa pentru irigaţii, care este însă generală pentru România. În plus, Trăistaru a declarat că adevărata nemulţumire a celor doi consilieri de la PLD este că nu au reuşit să pună mâna pe lucrările de execuţie la centru. „Am eu dreptul să nu pun în aplicare o hotărâre a consiliului local? Eu sunt executiv, eu execut ce mi se spune. Păi oamenii din Golenţi şi Basarabi vor să irige grădinile, iar capacitatea pompelor e doar pentru consumul casnic. De asta nu au apă. S-au alocat pentru acest proiect 15 miliarde, iar până acum s-au cheltuit fix 5.128.440.000 de lei. Lucrările le facem cu angajaţi ai primăriei, care sunt specializaţi. Ăsta e focul lor, pentru că ei voiau să ia lucrările astea“, a spus Trăistaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII