19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul american s-a opus retragerii trupelor din Irak

Senatul american s-a opus retragerii trupelor din Irak

Senatul american a respins, astăzi, proiectul democraţilor pentru retragerea trupelor americane din Irak înainte de 30 aprilie 2008, informează NewsIn. Proiectul de lege prevedea ca în 120 de zile de la promulgarea textului să înceapă retragerea, care ar urma să fie finalizată până la 30 aprilie 2008. Însă, în pofida faptului că mai mulţi senatori republicani influenţi s-au alăturat propunerii democraţilor în ultimele săptămâni, democraţii nu au reuşit să obţină cele 60 de voturi necesare pentru a-l obliga pe preşedintele Bush să înceapă retragerea trupelor americane. La încheierea unei dezbateri-maraton, care a început marţi seară, democraţii au obţinut 47 de voturi faţă de 52 de voturi cât au obţinut republicanii.
Camera Reprezentanţilor a votat săptămâna trecută în favoarea unui calendar al retragerii care prevedea ca militarii din Irak să fie aduşi acasă cel mai târziu la 1 aprilie 2008.
Preşedintele George W. Bush a reafirmat recent că îşi va folosi dreptul de veto împotriva oricărei legi care ar include un calendar precis de retragere. Statele Unite au în prezent 160.000 de militari în Irak.
Doi senatori republicani influenţi au depus săptămâna trecută un proiect de lege prin care îi cer preşedintelui să prezinte până la jumătatea lunii octombrie un plan pentru retragerea militarilor americani din Irak începând cu sfârşitul anului 2007. Potrivit textului prezentat de Richard Lugar şi John Warner, preşedintele urmează să prezinte Congresului un nou plan, odată cu evaluarea definitivă a situaţiei de pe teren, pe care comandantul forţelor americane din Irak, generalul David Petraeus, trebuie să o prezinte la 15 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS