10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani pentru creşterea pensiilor din impozitarea tuturor câştigurilor

Bani pentru creşterea pensiilor din impozitarea tuturor câştigurilor

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat astăzi la Braşov, că Executivul a hotărât să pună contribuţii de asigurări sociale (pensii n.a.) pe toate câştigurile realizate de persoanele fizice.

Tăriceanu a explicat că aceasta este una dintre sursele de finanţare a majorării pensiilor în 2008. Premierul a ţinut să precizeze că măsura este meritul PNL, deşi PSD încearcă să îşi atribuie aceste măsuri, informează NewsIn.

Persoanele fizice vor plăti contribuţia de asigurări sociale de 9,5% la venitul brut obţinut într-o lună, reprezentând salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultură, prestări servicii, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor votată joi în Parlament.Legea modificată, joi, în Parlament, prevede că baza de impozitare a contribuţiei datorată de contribuabilii persoane fizice la sistemul de pensii, de 9,5%, va fi formată din venitul brut lunar. În prezent, salariaţii plătesc contribuţiile de pensii la salariul brut obţinut într-o lună. În cazul în care salariul depăşeşte valoarea a cinci salarii medii brute la nivel naţional, contribuţia se aplică numai asupra acestei valori. Noul act normativ elimină acest plafon de cinci salarii  şi introduce termenul de venit brut ca bază de impozitare.Conform noilor reglementări, persoanele fizice vor plăti contribuţia de pensii şi la alte venituri obţinute într-o lună din alte surse. Astfel, Guvernul şi deputaţii au încercat să găsească noi finanţări pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008, după ce au refuzat variantele propuse de iniţiatorii legii, care cereau colectarea unor sume de la Fondul Proprietatea, Loteria Română, Imprimeria Naţională sau de la companiile petroliere.Noţiunea de venit brut prevăzut ca bază de impunere în legea modificată va fi similară celei pe care se aplică în prezent contribuţiile de asigurări de sănătate: salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultură, prestări servicii, cedarea folosinţei bunurilor, dividende şi dobânzi. În prezent, legea pensiilor prevede o serie de scutiri la plata contribuţiei de asigurări sociale cum ar fi: drepturile plătite în cazul încetării raporturilor de muncă, diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer, precum şi drepturile de autor, sumele reprezentând participarea salariaţilor la profit, premii şi alte drepturi exceptate prin legi speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS