19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeografia, asul din mânecă

Geografia, asul din mânecă

Bucurie, dezamăgire, revoltă sau speranţa că vor primi cadoul mult dorit, toate aceste sentimente le-au trăit ieri la prânz absolvenţii de clasa a VIII-a atunci când au văzut afişate notele la probele testelor naţionale.

 

„La română ne-au jecmănit. Cam mici notele, cred că meritam mai mult. Profesorii puteau să facă şi ei nişte acte de caritate la note şi să nu scadă atât la comentariu. Credeam că iau peste nouă şi am luat 8,55. Nu o să fac contestaţie, că nu are nici un sens, dar au fost nedrepţi“, a spus Popelu, elev la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, care a susţinut probele testelor naţionale la CN „Elena Cuza“. „Am fost depunctaţi la română. Eu credeam că o să iau 10, dar am luat 9,80. Probabil mi-au scăzut la comentariu pentru că în rest nu am greşit nimic“, a completat Andra, elevă la acelaşi colegiu.

„Îi iau un scuter  pentru că a luat testele“

 

Dacă la colegiile din centru elevii au fost nemulţumiţi deoarece au considerat că au fost depunctaţi, absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut testele naţionale la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova s-au bucurat că au promovat. „Suntem mulţumiţi. Pentru cât a învăţat, 7,68 este un rezultat foarte bun. S-ar fi aşteptat mai mult la română, dar a fost depunctat pentru scris. A avut şi tăieturi. Cel mai mult a luat la istorie“, a spus Floarea Birtu, mama unui absolvent de clasa a VIII-a care a susţinut testele naţionale la Liceul „Tudor Arghezi“. Andrei, fiul ei, s-a bucurat atât pentru rezultatul obţinut, cât şi pentru premiul cu care va fi răsplătit. „Este bine. Vreau să intru la Grupul Şcolar «Charles Laugier» şi cu media asta pot. Poate o să primesc ca premiu şi un telefon nou“, a spus băiatul. „Este destul de bun rezultatul. Acum trebuie să mă ţin de promisiune şi să îi iau un scuter pentru că a luat testele, dar nu prea vreau că este riscul mare“, a spus mama unui elev, care îşi anunţa copilul prin telefon de rezultatele pe care le-a obţinut.

 

Buni la geografie, slabi la creativitate

 

Absolvenţii doljeni de clasa a VIII-a au obţinut cele mai mari note la geografie, 581 de elevi luând la această disciplină 10. Cele mai mici note au fost la limba şi literatura română, unde au fost cele mai puţine note de 10, majoritatea fiind între 5 şi 5,99, la fel ca şi la matematică. La istorie, cele mai multe note au fost între 7 şi 7,99, iar la geografie între 9 şi 9,99. „Promovabilitatea la nivelul judeţului este de 73%, iar 1.716 elevi nu au reuşit să ia note peste cinci la cele trei probe ale examenului. Este procentul la care ne situăm în fiecare an, dar putea să fie şi mai mare deoarece elevii au avut variantele subiectelor afişate pe net şi au ştiut ce trebuie să înveţe“, a explicat prof. Cerasela Cremene, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Contestaţii şi repartizare computerizată

 

De la 16.00 până la ora 20.00, elevii şi părinţii acestora nemulţumiţi de rezultatele obţinute au putut depune contestaţii la centrele de examen, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 28 iunie. În urma contestaţiei, nota se poate schimba doar dacă se constată o diferenţă de 0,50 puncte în plus sau în minus. Există şi cazuri speciale, la note între 4,50-4,99 şi nota 9,50, unde media finală va fi cea obţinută după rezolvarea contestaţiei, chiar dacă diferenţa e mai mică de 0,50 de puncte. Elevii care au obţinut o notă mai mică de cinci la una dintre probe sunt consideraţi respinşi şi pot relua testele naţionale abia în 2008, până atunci putând fi repartizaţi la şcolile de arte şi meserii. Elevilor care promovează testele naţionale li se eliberează un certificat. Celor care nu promovează li se eliberează, la cerere, copie după foaia matricolă. Absolvenţii doljeni de clasa a VIII-a mai au de trecut un singur obstacol, cel al repartizării computerizate, care va avea loc pe 13 iulie. În funcţie de media testelor naţionale şi de cele din anii de gimnaziu aceştia vor fi repartizaţi la colegiu, liceu sau grup şcolar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS