11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJandarmii montani vor supraveghea turiştii din 50 de staţiuni

Jandarmii montani vor supraveghea turiştii din 50 de staţiuni

Jandarmii montani vor fi alături de turiştii care, în perioada următoare, vor alege să petreacă vacanţa sau doar câteva zile  în staţiunile şi pe traseele montane.
Peste 150 de jandarmi montani vor patrula zilnic în 50 de staţiuni montane şi balneo- climaterice şi pe traseele aferente, pentru menţinerea ordinii publice,  îndrumarea şi acordarea asistenţei turiştilor, asigurarea respectării normelor privind protecţia florei şi faunei, prevenirea şi combatarea fenomenului contravenţional şi infracţional, fiind în măsură să intervină pentru salvarea turiştilor aflaţi în dificultate ( accidente, rătăciri, blocaj pe trasee dificile, etc).
În primele cinci luni ale anului 2007, jandarmii montani au desfăşurat peste 500 de acţiuni independente pentru menţinerea  ordinii publice, iar în cooperare cu Serviciul Salvamont,  230 de acţiuni de salvare,  în urma cărora au fost salvaţi din situaţii dificile 351 de turişti.
Jandarmeria Montană precizează ca principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat şi aventurării turiştilor în zone pe care nu le cunosc şi care pot deveni periculoase.
Pentru a se feri de incidente nedorite, Jandarmeria Montană sfătuieşte turiştii:
1. Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;
3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
4. Informaţi cabanierul asupra traseului ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta;
5. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
6. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
7. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
8. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont. Respectaţi indicaţiile acestora;
9. Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
10. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.
În situaţii de urgenţă, anunţaţi Jandarmeria Montană – 956 sau 112 specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă; ce s-a întâmplat; câte persoane au nevoie de ajutor; unde sunt persoanele aflate în dificultate; când s-a produs accidentul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS