10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuccesul în carieră şi workaholismul

Succesul în carieră şi workaholismul

Succesul în carieră şi viaţă este un vis pe care-l împărtăşesc majoritatea tinerilor. Totuşi, pentru ca acest vis să devină realitate, specialiştii vă sfătuiesc să faceţi tot ce este necesar, cu condiţia să nu exageraţi.

Visul unei cariere de succes este împărtăşit de mulţi tineri. „Cine nu vrea o carieră de succes? Ştiu că asta implică o serie de sacrificii, însă sunt dipus să renunţ la multe pentru a fi cel mai bun în ceea ce fac“, a explicat Eugen Ion, un tânăr din Craiova. Pe lângă dorinţa de a fi cel mai bun în ceea ce face, tinerii sunt motivaţi şi de alte perspective ale unei cariere de succes. „Îmi doresc faimă şi bani, ca toată lumea. Aş face orice pentru asta“, a afirmat Mihai Anescu, alt tânăr din Craiova.

Sfaturi pentru accelerarea unei cariere de succes

Potrivit specialiştilor din domeniu, pentru a accelera construirea unei cariere de succes, trebuie să te „trezeşti“ cât mai devreme. „Din punctul de vedere al unui coach de carieră, sunt patru paşi pe care trebuie să-i faci pentru a-ţi asigura succesul“, notează specialiştii www.ejobs.ro. Potrivit acestora, un prim pas este acela de a-ţi alege domeniul în care vrei să excelezi. Între doi candidaţi care concurează pentru un job de marketing – primul pentru că ştie că asta îşi doreşte cu adevărat, asta a studiat cu plăcere şi celălalt care a ajuns în marketing doar dintr-o întâmplare şi a decis să continue în acestă direcţie fără să-i fie foarte clar de ce – diferenţa este uriaşă“, spun specialiştii. Următorul pas spre succes constă în conştientizarea lucrurilor pe care trebuie să le înveţi/experimentezi şi a rezultatelor la care trebuie să ajungi. În funcţie de acestea, trebuie să-şi setezi obiective SMART (simple, măsurabile, posibil de realizat, realiste din punct de vedere al resurselor necesare şi cu limită clară în timp).

Nu e greu să te diferenţiezi pe piaţa muncii

Următorii paşi propuşi de www.ejobs.ro constau în a face tot ce este necesar pentru a-ţi atinge obiectivele şi în a căuta şi cere ajutor celor din jur. „Jumătăţile de măsură nu te vor ajuta. Dacă nu eşti dispus să investeşti timpul şi efortul necesare, nimic nu se va schimba“, atrag atenţia specialiştii în resurse umane (RU). Potrivit acestora, în contextul în care majoritatea celor din jur nu o fac încă, a te diferenţia pe piaţa muncii nu este greu.
Workaholismul sau dependenţa de muncă

Cu toate că pentru a avea o carieră de succes, specialiştii în RU sunt de părere că trebuie să faceţi absolut tot ce e nevoie, trebuie să aveţi în vedere şi reversul medaliei – acordarea unei atenţii exagerat de mari activităţii profesionale. „Acest lucru a creat terenul propice apariţiei workaholism-ului sau dependenţei de muncă. Workaholism-ul se caracterizează prin «nevoia incontrolabilă de a munci fără încetare»; este o relaţie patologică între om şi munca lui, care provoacă modificări ale dispoziţiei interne, prin stări compulsive, pierderea controlului, sănătatea precară şi scăderea interesului pentru viaţa socială“, notează www.ejobs.ro. Potrivit datelor statistice, o persoană nu poate munci mai mult de 12 ore pe zi, timp de şase sau şapte zile pe săptămână, an de an, fără a suferi de tulburări fizice, dar şi psihice.

Începuturile workaholismului

Potrivit www.ejobs.ro, dependenţa de muncă îşi are începutul în „Ţara Soarelui Răsare“, unde în 1969 a avut loc primul caz de „karoshi“ (moarte prin supramuncă). Numeroasele cazuri de deces prin supramuncă au atras o serie de studii. „Studiile efectuate de Gerson (1998) conclud că workaholismul este mai frecvent în rândul angajaţilor cu studii superioare decât în rândul muncitorilor cu un nivel educaţional mai scăzut“, notează specialiştii în resurse umane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS