19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascălul, doctorul de suflete

Dascălul, doctorul de suflete

Elevii Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ învaţă arta meseriei de dascăl, cum să se cunoască pe sine şi pe alţii şi cum să se apropie de copiii cărora le vor îndruma mai târziu paşii în viaţă. Performanţele lor olimpice la etapele naţionale sunt în domeniul pedagogiei şi psihologiei.

Elevele olimpice de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ iubesc copiii şi cărţile şi încearcă să descopere ce se ascunde în sufletele celor care le privesc miraţi ori de câte ori tinerele educatoare sau învăţătoare intră în clasă sau la grupă. „Lucrând cu copiii, am ajuns să îi cunosc şi acest lucru m-a ajutat să înţeleg mai bine psihologia“, a povestit Cristina Buldur, elevă în clasa a XII-a la CN „Ştefan Velovan“, care o obţinut locul I la olimpiada de pedagogie-psihologie, disciplina Psihopedagogie specială. Acum, la cea de-a patra şi ultima participare la o olimpiadă naţională, Cristina a reuşit să plece acasă cu premiul cel mare, după ce în anii anteriori a obţinut menţiuni şi premiul II. La aceste rezultate se adaugă o menţiune la olimpiada naţională de limba latină şi un loc II la olimpiada judeţeană de geografie, plus media generală 10 în catalog, dar Cristinei nu îi place să vorbească despre performanţele ei, preferând să glumească pe seama pasiunilor sale. „De câte ori spun la ce îmi place mie să mă uit la televizor, toţi rămân uimiţi. Mă uit la toate emisiunile sportive şi în general la toate sporturile. Îmi place fotbalul, deşi nu am jucat niciodată şi mă uit întotdeauna la meci şi nu la fotbalişti. Echipele mele preferate sunt Universitatea Craiova şi Real Madrid“, a spus Cristina.
Olimpicei îi plac filmele, cărţile şi călătoriile şi de curând s-a îndrăgostit de Paris, oraş pe care l-a vizitat în timpul unui schimb de experienţă. În puţinele clipe libere, atunci când nu se pregăteşte pentru examenul de bacalaureat, Cristina visează la momentele când va avea propriul cabinet particular de psihoterapie, care îi va asigura o sursă de venit, pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi.

După bac, somn

Cu toate că a obţinut premiul III la olimpiada naţională de pedagogie-psihologie, disciplina Psihologie specială, şi citeşte şi urmăreşte orice apare la televizor despre psihologie, Corina Claudia Dudău, elevă în clasa a XII-a la CN „Ştefan Velovan“, nu vrea să urmeze o carieră în domeniu. „Aş vrea să studiez psihologia pentru mine, să aflu cât mai multe ca să înţeleg reacţiile oamenilor, dar vreau să dau la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice pentru că eu consider că mi se potriveşte. Şi vreau să citesc cât mai mult şi să urmez diferite cursuri, să acumulez cât mai multe cunoştinţe“, a explicat Claudia. Cu toate acestea, tânăra şi-a propus ca imediat după încheierea probelor de bac şi după afişarea rezultatelor să doarmă două zile pentru că somnul este „sportul“ ei favorit.

Renunţă la îngheţată şi taxi pentru cărţi

Viorica Bătrânu este elevă în clasa a X-a şi este olimpică tot la pedagogie-psihologie, disciplina Didactică. „Sunt o adolescentă ca toţi ceilalţi şi îmi place să ies în oraş, în cluburi, să mă distrez. Îmi place să citesc. Sunt o fire deschisă şi prietenoasă poate pentru că am avut şi această specializare, educatoare-învăţătoare, şi am lucrat cu copiii“, a spus Viorica. „Toţi copiii sunt extraordinari, mai ales cei de grădiniţă, care îţi rezervă întotdeauna surprize“, a completat Angelica Predeţeanu, elevă în clasa a X-a, care a obţinut menţiune la specializarea Didactică, în cadrul olimpiadei de psihologie-pedagogie.
Pasionată de cărţi şi de lectură, Angelica nu vede niciodată un film înainte de a citi cartea după care a fost făcut acesta. „După ce am văzut ecranizarea romanului «Ion» am fost dezamăgită pentru că eu mi-l imaginasem cu totul altfel. Dacă văd filmul înainte, nu mai termin de citit cartea. Îmi place mult să cumpăr cărţi şi vreau să îmi fac o bibliotecă. De multe ori renunţ la o îngheţată sau merg pe jos în loc să merg cu taxiul, ca să strâng bani să îmi cumpăr o carte“, a spus olimpica.

Au pornit de la menţiune şi au ajuns la premiul I

Cristina Pârvu, elevă în clasa a XII-a, nu a participat la olimpiada de pedagogie-psihologie, ci la olimpiada naţională de limba franceză, unde a obţinut menţiune. „Nu mi-a plăcut franceza din prima clipă. Tatăl meu a fost pasionat de ea şi mă întreba mereu dacă franceza a ajuns şi la mine. Rezultatele pe care le-am obţinut la diferite concursuri m-au făcut să îmi placă această limbă. Aş vrea să urmez în viitor tot ceva legat de limba franceză, poate Literele, şi vreau să fiu jurnalistă pentru că am deja ceva experienţă, sunt redactor la ziarul şcolii“, a spus Cristina, care în timpul liber scrie proză filosofică şi învaţă şi la celelalte materii pentru a-şi menţine media generală 10.
Cu toate că din poveştile olimpicelor totul pare simplu, profesoara de pedagogie, Adriana Nicoleta Florent, a recunoscut că pentru a ajunge la un premiu este nevoie de foarte multă muncă. „Au pornit de la menţiune şi au ajuns la premiul I, dar între ele au fost ore de citit şi învăţat. Pentru mine, cea mai importantă etapă a olimpiadei a fost atunci când le-am ales pe ele, în urma unei testări“, a spus Adriana Florent.

„Luptăm, luptăm, luptăm şi câştigăm!“

CN „Ştefan Velovan“ nu se mândreşte numai cu rezultatele elevilor olimpici, ci şi cu echipa de volei a liceului. Sub sloganul „Luptăm, luptăm, luptăm şi câştigăm!“, scandat înaintea oricărui meci, elevii intră pe teren şi câştigă întotdeauna. La fiecare participare la o olimpiadă naţională, echipa a câştigat câte un premiu, în acest an clasându-se pe locul III. „Ca să ajungă la faza naţională, trebuie să treacă de etapa judeţeană şi de cea regională, unde trebuie să fie pe primul loc. Facem două antrenamente pe săptămână pentru că aceşti copii trebuie să fie rezistenţi. Este deopotrivă obositor şi plăcut să lucrezi cu ei pentru că întâi trebuie să-i dezobişnuieşti de copilării şi
să-i faci să respecte nişte reguli pe teren. Chiar şi la 1,95, ei tot copii sunt. La acestă etapă au jucat o dată un meci de la ora 11.30 noaptea şi au avut unul care a durat două ore şi 45 de minute“, a spus Jeni Bangă Lupu, antrenoarea echipei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU