14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizare cu cântec la Spitalul de Urgenţă Craiova

Privatizare cu cântec la Spitalul de Urgenţă Craiova

Spitalul de Urgenţă Craiova a finalizat atribuirea contractelor pentru hrana bolnavilor, curăţenie şi spălătorie. Două dintre firmele desemnate să se ocupe pe o perioadă de cinci ani de serviciile menţionate au fost implicate în scandaluri financiare.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Craiova, Best Clean, firma care a primit contractul pentru spălarea lenjeriei, a fost aleasă pentru că a oferit un discount de 31 % faţă de contracandidate şi, în plus, s-a angajat să facă şi investiţii (printre care să achiziţioneze şi maşini de spălat).
Cridor Imobiliara SRL din Slatina, firma care a câştigat licitaţia pentru curăţenie, este specializată în servicii de salubritate. Societatea a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a încheiat în 2005 un contract de 118.000 de lei, fără TVA, cu CFR pentru salubrizarea subunităţilor de călători, pentru care s-au depus mai multe contestaţii.

Contract de 31 de milioane de lei

Cea mai controversată prezenţă la Spitalul de Urgenţă Craiova este a firmei Elcomex Slatina. Aceasta a câştigat licitaţia pentru hrana bolnavilor, activitate pentru care urmează să primească aproximativ 31 de milioane de lei, pe o perioadă de cinci ani. Firma este o cunoştinţă mai veche a cititorilor Gazetei de Sud. În urmă cu aproximativ trei ani, ediţia de Olt a cotidianului nostru a publicat o amplă anchetă în care era prezentată încrengătura de relaţii pe care această firmă o avea cu lumea politică din Slatina. Ancheta a pornit de la faptul că Elcomex pusese mâna pe un contract avantajos cu Spitalul Judeţean din Slatina, prin care urma să asigure hrana bolnavilor internaţi, contract din care ar fi avut de câştigat peste zece miliarde de lei. În urma materialului
s-au autosesizat poliţia şi Curtea de Conturi, care au demarat la rândul lor o anchetă.

Ministrul sănătăţii trimite comisia în anchetă

Întrebat de reporterii GdS ce părere are despre noul contract al firmei cu Spitalul de Urgenţă Craiova, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri, la Craiova, că nu ştie despre ce este vorba, dar că va trimite o comisie la Spitalul din Slatina, care să facă verificările necesare. Totuşi, Eugen Nicolăescu a precizat că Ministerul Sănătăţii nu mai are rolul de miliţian pe care îl avea în vechiul regim, şi că spitalele au libertatea să desfăşoare aceste licitaţii, în limitele legii.
În ceea ce priveşte modul de desfăşurare a licitaţiilor, Nicolăescu crede că sunt destul de sigure, dar că mai poate fi făcut ceva pentru a uşura procedurile greoaie. „Există un spital în România care de trei luni încearcă să achiziţioneze materiale sanitare şi nu reuşeşte din cauza contestaţiilor. Problema este că vin foarte multe contestaţii din afară, majoritatea nejustificate. De aceea ne gândim la o modificare a Ordonanţei nr. 34 pentru a prevedea măsuri flexibile, iar cei care vin să conteste licitaţia să plătească o sumă de bani, care le va fi returnată numai în cazul în care reclamaţia se va dovedi întemeiată“, a spus Nicolăescu.

Ce urmează ?

Spitalul de Urgenţă Craiova a primit săptămâna trecută acordul Consiliului Judeţean Dolj, în vederea externalizării altor două servicii: radiologia şi laboratorul de analize medicale.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU