19.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrepturile angajaţilor în Marea Britanie

Drepturile angajaţilor în Marea Britanie

Unii craioveni sunt dispuşi să renunţe la unele drepturi doar ca să muncească în străinătate. Aceştia nu ştiu însă că, dacă încheie un contract, au o serie de beneficii.

Potrivit Oficiului Naţional pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM), craiovenii care se angajează în Marea Britanie pentru o lună vor primi o declaraţie scrisă în privinţa termenilor şi condiţiilor de angajare.
Aceasta trebuie să includă, pe lângă numele celor doi implicaţi în contractul de muncă – angajat şi angajator, şi informaţii despre postul respectiv (denumirea, data începerii lucrului, totalul plăţii şi intervalul la care veţi fi plătit – săptămânal sau lunar, orele de lucru). Se adaugă informaţiile despre dreptul la concediu şi la concediu medical, precum şi proceduri disciplinare, de concediere şi de revendicare. Declaraţia respectivă cuprinde şi preavizul pe care trebuie să-l daţi dacă demisionaţi sau pe care trebuie să-l primiţi ca urmare a concedierii. „În anumite circumstanţe, angajatorul poate modifica unele condiţii fără permisiunea dumneavoastră“, se arată în informarea OMFM.
Orele de lucru şi zilele libere

Potrivit www.omfm.ro, numărul maxim de ore pe care trebuie să-l lucraţi pe săptămână, exceptând cazul în care aţi solicitat să munciţi mai mult, este de maximum 48 de ore, inclusiv orele suplimentare. În plus, în fiecare săptămână, aveţi dreptul la o zi liberă. „Aveţi dreptul la minimum o zi liberă pe săptămână şi, dacă lucraţi pentru mai mult de şase ore pe zi, trebuie să aveţi o pauză de cel puţin 20 de minute“, notează site-ul OMFM.
În ceea ce priveşte concediul plătit pe an, pentru muncitorii cu jumătate de normă şi cei cu contract, acesta este de patru săptămâni, începând cu prima zi de lucru. Detaliile cu privire la dreptul la concediu trebuie stipulate în contractul de angajare. Acesta se bazează pe orele de lucru normale şi trebuie plătit la tariful normal de lucru. „Suma minimă la care aveţi dreptul este suma statutară pentru concediul medical (SSP) dacă nu sunteţi la lucru pentru patru sau mai multe zile la rând, însă contractul dvs. poate specifica acordarea de plăţi sau beneficii suplimentare“, se arată în comunicatul OMFM.

Deducerile pot fi scăzute din salariu

În ceea ce priveşte salariul, în cazul unui loc de muncă permanent sau al unui contract pe termen scurt, nivelul minim al acestuia este, potrivit reprezentanţilor OMFM, cel al salariului minim naţional. Chiar şi în cazul în care sunteţi plătit pe lucrare, trebuie să câştigaţi rata salariului minim.
Trebuie să fiţi informat cu privire la deducerile oprite din salariu.  În ziua de salariu trebuie să primiţi un fluturaş de salariu individual, care să vă indice salariul brut şi salariul net, cu deducerile aferente (deduceri statutare – taxele şi contribuţiile la asigurările sociale, respectiv deducerile cu care aţi fost de acord în contractul de angajare sau pentru care aţi dat declaraţie scrisă că sunteţi de acord – transport şi cazare).
Trebuie să aveţi în vedere faptul că, potrivit www.omfm.ro, numai deducerile enumerate pe statul de plată pot fi scăzute din salariul dumneavoastră, că există anumite deduceri ce se pot schimba săptămânal (taxele şi asigurările sociale).
Pentru a beneficia de aceste drepturi, trebuie să aveţi dreptul de a lucra în Marea Britanie şi trebuie să fiţi în posesia unui număr valid de asigurări sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU