14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuritatea a învins la Festivalul Maria Tănase

Puritatea a învins la Festivalul Maria Tănase

Iubitorii muzicii populare au participat, cu mic, cu mare, de 1 Iunie, în incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, la ultima seară a Festivalului „Maria Tănase“, pentru a o omagia pe Marea Doamnă a muzicii româneşti.

După trei zile de emoţii şi de spectacol de folclor autentic, craiovenii pot spune că se pot mândri cu o nouă ediţie reuşită a Festivalului Naţional cu participare internaţională „Maria Tănase“. Cea de-a XIX-a ediţie şi-a închis porţile vineri seară într-o atmosferă caldă şi emoţionantă, cu sala plină ochi, aşa cum îi stă bine unui festival de renume, atât de iubit de craioveni, şi nu numai. Încă de la început, spectatorii au pulsat la fiecare sunet al celor două orchestre – cea a Ansamblului „Maria Tănase“ şi Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău.
În faţa a sute de adolescenţi, copii de la şapte luni la câţiva anişori, părinţi, bunici, preşedintele juriului, Tudor Gheorghe, a păşit pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ şi a declarat că anul acesta misiunea juriului a fost dificilă, jurizarea durând multe ore. „Au fost copii excepţionali, pentru juriu a fost o misiune dificilă. În această seară am ales puritatea“, a spus maestrul Tudor Gheorghe, cel care, la sfârşitul premierii, a susţinut un recital extraordinar. Şi alţi reprezentanţi ai juriului au întărit spusele sale. „Nu a fost deloc uşor, cu atât mai mult cu cât ediţia din acest an se remarcă printr-un număr foarte mare de tineri solişti“, a declarat Niţă Frăţilă, şeful catedrei de Muzicologie şi Etnomuzicologie a Academiei de Arte de la Universitatea din Novi Sad. „Numărul de solişti tineri – cu vârsta de 16 ani – este relevant, ceea ce înseamnă că dragostea faţă de folclorul românesc a pătruns în inimile tinerilor“, a explicat Niţă Frăţilă, atrăgând atenţia că acesta este un lucru foarte important. Juriul a avut în vedere atât repertoriul, stilul de interpretare şi acompaniamentul, cât şi ţinuta scenică.

„Mărie, Mărie, să-mi spui tu mie care floare-nfloare noaptea pe răcoare“

Şi cum juriul a ales puritatea, în seara de gală a ediţiei din acest an a Festivalului „Maria Tănase“ a mai înflorit un talent – o mândreţe de fată din Sălaj, de numai 16 ani, care a venit la Craiova însoţită de mama şi profesoara sa. Atât pe scenă, cât şi în culise, Vlăduţa Lupău atrăgea atenţia atât prin port, cât şi prin atitudine – o fată la locul ei, cu zâmbetul pe buze, care tot fugea din culise pentru a-şi vedea colegii evoluând pe scenă. „Costumul îl am de la bunica mea. E compus din opinci, şosete de lână, o poală şi zadie, spăcel şi cojocel, botelată pe cap (se poartă numai la şezători de fetele nemăritate) şi la gât zgărdan“, a explicat Vlăduţa Lupău, la câteva minute după începerea festivităţii. Aceasta a recunoscut că este seara în care are cele mai mari emoţii. „Acum am cele mai mari emoţii. Nu se ştie cine ce a câştigat. Aşteptăm să aflăm ce premiu a luat fiecare, dacă a luat. Un premiu la un astfel de festival înseamnă o rampă de lansare“, declara Vlăduţa Lupău cu mult înainte să afle că a câştigat marele premiu şi trofeul festivalului.
Când a primit premiul şi-a strâns laurii, şi-a prezentat profesoara împreună cu care lucrează de ani buni şi pe care „speră s-o asculte şi de-acum înainte“ pentru că-i dă sfaturi foarte bune, promiţând membrilor juriului să nu-i dezamăgească.

„Premiul de astă-seară nu este întâmplător“

„Se zice că e foarte tânără. Nu cred însă că asta contează. Tinerii sunt precoce. Lucrez cu ea de la şase ani. Premiul de astă-seară nu este întâmplător, a mai câştigat premiul I la Rapsodia Română şi la «Maria Lătăreţu»“, a spus Cornelia Neaga, profesoara Vlăduţei, cântăreaţă, la rândul ei. Potrivit acesteia, fata nu are încă un album personal. „Ca şi adolescent, are sensibilitate şi personalitate artistică şi este foarte hotărâtă, ştie ce-şi doreşte“, a explicat Neaga.
Aceasta este de părere că „nu mai merge cu lălăitul în folclor“ şi că artiştii consacraţi ar trebui să-i ajute pe mai tinerii lor colegi. „Mă nemulţumeşte că unii cred că la ei se termină lumea“, a declarat Cornelia Neaga.

De la concurent, la invitat, artistul are emoţii

Nu toţi artiştii consacraţi merg însă pe această idee. La Gala Laureaţilor era imposibil să nu-i remarci pe soţii Cornelia şi Lupu Rednic, care au renunţat la intimitatea cabinelor pentru a sta în culise printre concurenţi şi pentru a le urmări evoluţia de la una din intrările laterale din sală. „E o mare onoare să fii invitat la Festivalul «Maria Tănase». Şi e o onoare şi mai mare să fim alături de cei mai mari şi mai iubiţi interpreţi“, a declarat Lupu Rednic, care a afirmat că au urcat pe scena festivalului, acum câţiva ani, fără a câştiga însă nimic, astfel că emoţiile au fost nelipsite. „Avem emoţii. Oriunde am intra avem emoţii şi cu atât mai mult când cânţi la un astfel de festival“, a spus Cornelia Rednic.
Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi artişti care şi-au făcut apariţia în culise, printre concurenţi. „Cam de patru – cinci ani particip ca invitat la acest festival. Nu am avut şansa să fiu laureat, deşi am participat de două ori. Am emoţii ca şi cum aş cânta pentru prima oară, deşi publicul doljean mă cunoaşte şi mă simt ca acasă“, a spus Petrică Mîţu Stoian, care a declarat pentru GdS că, în curând, va fi membru al Ansamblului „Maria Tănase“.

Festivalul „Maria Tănase“, ediţia a XIX-a 

Organizatorii festivalului
Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” s-a desfăşurat în perioada 28 mai – 1 iunie. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Dolj, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj.
Câştigătorii ediţiei 2007
Marele premiu şi trofeul festivalului – Vlăduţa Mărioara Lupău, solist vocal, judeţul Sălaj
Solişti vocali
Premiul I – Elena Lupu, Republica Moldova
Premiul II – Ana Maria Georgeta Cardoş, Maramureş
Premiul III – Maria Alexandra Nătângă, Hunedoara
Solişti instrumentişti
Premiul I – Ştefan Constantin Moacă (trompetă), Mehedinţi
Premiul II – Mircea Ardeleanu (ţambal), Timiş
Premiul III – Vasile Godja (vioară), Maramureş
La acestea s-au adăugat 11 premii speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS