19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe taie buricul Băniei

Se taie buricul Băniei

Şantierul de un an din mijlocul Băniei a intrat în chinurile facerii: primăria a demarat procedura de recepţie a noului centru al Craiovei.

În Piaţa Prefecturii preschimbată din Craiova s-a înregistrat ieri o concentraţie record de reprezentanţi ai furnizorilor de utilităţi, constructori şi consilieri de investiţii ai primăriei, adunaţi la moşitul centrului modernizat al oraşului. Obiectivul, conceput anul trecut pentru o sarcină de şase luni, este născut după un an şi reprezintă cea mai cunoscută investiţie postdecembristă din mai multe puncte de vedere, cum ar fi costul, utilitatea, legalitatea, calitatea. Aproape 300 de miliarde de lei vechi au schimbat imaginea arterelor istorice din inima Craiovei, în care acum se împletesc răceala cu lumina, modernul cu inutilul, arteziana muzicală cu laserele, florile gata uscate sau înecate cu gazonul pătat. În ciuda micilor eşecuri, lumea a bifat însă ca la circ în serile zgomotoase şi multicolore sau, astă-iarnă, la patinoarul improvizat, iar tatăl proiectului, primarul Antonie Solomon, este încântat de progenitura sa, căreia ar vrea să-i ia moţul pe 3 iunie 2007. Potrivit şefei Biroului investiţii al municipalităţii, Sabina Dumitru, recepţia va dura circa şapte zile. „Estimăm cam la o săptămână durata recepţiei, întrucât sunt multe instalaţii şi componente care trebuie verificate“, a spus Dumitru. În privinţa suplimentării fondurilor alocate iniţial, ea a precizat că nu se pot cunoaşte sumele la această dată, dar nici după finalizarea recepţiei, ci doar la avizarea devizelor finale.
 
Porţii

Din banii craiovenilor distribuiţi la centru s-au înfruptat UTI Internaţional SRL Forli Italia, câştigătorul licitaţiei, antreprenor, SCT Bucureşti şi Domarcons SA Craiova, asociaţi, plus câteva firme, mai mari, mai mici, prin care s-au mai şi spălat nişte bani. Osul la muncă l-au pus şi regiile autonome – Apa, Termoficarea şi Administraţia Domeniului Public, de multe ori fără temei contractual, ci numai la ordinul primarului. Potrivit legii, sumele alocate iniţial pot creşte însă cu până la 50%, din cauza “lucrărilor ascunse” – dezafectări de reţele necunoscute, suplimentări racorduri, extinderi suprafeţe pavate etc. – despre care specialiştii primăriei spun că există cu duiumul.

Termene

Noul centru ar fi trebuit inaugurat la cheie pe 19 noiembrie 2006, la şase luni de la demararea lucrărilor, însă momentul a fost amânat oficial, printr-un act adiţional, pentru 4 mai 2007, deja depăşită. Recepţia tronsonului de paviment rămâne în stand-by încă două luni, până când constructorii vor primi restul de plăci de granit necesar pentru strada Unirii. Primarul Antonie Solomon intenţionează să inaugureze centrul pe 3 iunie 2007, printr-un spectacol de zile mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII