9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDanemarca: Violenţe şi arestări la Copenhaga

Danemarca: Violenţe şi arestări la Copenhaga

26 de persoane au fost arestate astăzi în urma unor ciocniri violente cu forţele de ordine la Christiania, comunitate din capitala daneză care se autogestionează de 35 de ani. Un manifestant a fost uşor rănit şi transportat la spital, ca şi un poliţist care se afla prea aproape de locul unde a căzut o petardă aruncată de protestatari.

Ciocnirile au fost provocate de localnicii care protestau faţă de demolarea unei case din Christiania, distrusă în mare parte de un incendiu în 2002. Locuitorii acestei enclave au ridicat baricade, au aprins focuri cu pneuri, saltele şi frigidere şi au aruncat cu pietre în poliţiştii care protejau lucrările de demolare a clădirii, decisă de autorităţile daneze. Autorităţike susţin că respectiva casă fusese construită pe un loc istoric protejat şi trebuie demolată.

Creată la 26 septembrie 1971 de câţiva hipioţi care au ocupat o cazarmă abandonată de armată la Copenhaga, Christiania, botezată „oraşul liber“, era ameninţată cu demolarea până când localnicii au acceptat la 31 martie un plan al administraţiei publice care deschide calea către normalizare. De la sosirea la putere în 2001, guvernul liberal-conservator şi-a fixat obiectivul de a readuce la ordine această enclavă „în afara legii“. Astfel, guvernul a readus poliţia în această comunitate şi a pus capăt traficului cu droguri uşoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS