19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlanuri cu literă de lege

Planuri cu literă de lege

Conform Legii nr. 350/2001 (cu modificările şi completările ulterioare, emise în 2004, 2006 şi 2007,), fiecare judeţ, oraş şi sat adoptă planuri generale, zonale şi de detaliu (documentaţii de urbanism) pentru a dezvolta standarde ce asigură folosinţa adecvată a terenurilor. Astfel, se emit Planul de Urbanism General (PUG) pentru toată aria administrativ-teritorială, plan ce trebuie actualizat la fiecare 5-10 ani şi care reprezintă baza dezvoltării regionale. În acest context, mai există Planul de Urbanism Zonal (PUZ) privind o porţiune concretă de teren şi Planul de Urbanism de Detaliu (PUD) ce constituie o clarificare în detaliu a proiectului pentru zone specifice.

PUG

Potrivit legislaţiei în vigoare, PUG are caracter director şi de reglementare operaţională. PUG-ul cuprinde reglementări pe termen scurt, la nivelul întregii unităţi administrativ-teritoriale de bază, cu privire la: stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan în relaţie cu teritoriul administrativ al localităţii; stabilirea modului de utilizare a terenurilor din intravilan; zonificarea funcţională în corelaţie cu organizarea reţelei de circulaţie; delimitarea zonelor afectate de servituţi publice; modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare; stabilirea zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice; formele de proprietate şi circulaţia juridică a terenurilor; precizarea condiţiilor de amplasare şi conformare a volumelor construite, amenajate şi plantate.  PUG conţine prevederi pe termen mediu şi lung cu privire la evoluţia în perspectivă a localităţii, direcţiile de dezvoltare funcţională în teritoriu, traseele coridoarelor de circulaţie şi de echipare prevăzute în planurile de amenajare a teritoriului naţional, zonal şi judeţean.

PUZ

Planul Urbanistic Zonal are caracter de reglementare specifică detaliată şi asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe cu prevederile Planului Urbanistic General a unei zone delimitate din teritoriul localităţii. PUZ cuprinde reglementări asupra zonei referitoare la organizarea reţelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică în funcţie de caracteristicile structurii urbane, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor, protejarea monumentelor istorice şi servituţi în zonele de protecţie ale acestora. PUZ se elaborează în cazul zonelor centrale ale localităţilor, zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor, a complexurilor de odihnă şi agrement, a parcurilor industriale, a parcelărilor sau altor zone stabilite de autorităţile publice locale din localităţi, potrivit legii.

PUD

Planul Urbanistic de Detaliu are exclusiv caracter de reglementare specifică, prin care se asigură condiţiile de amplasare, dimensionare, conformare şi servire edilitară a unuia sau mai multor obiective pe una sau mai multe parcele adiacente, pe unul sau mai multe amplasamente, în corelare cu vecinătăţile imediate. PUD cuprinde reglementări cu privire la asigurarea accesibilităţii şi racordarea la reţelele edilitare, permisivităţi şi constrângeri urbanistice privind volumele construite şi amenajările, relaţiile funcţionale şi estetice cu vecinătatea, compatibilitatea funcţiunilor şi conformarea construcţiilor, amenajărilor şi plantaţiilor, regimul juridic şi circulaţia terenurilor şi construcţiilor. PUD se elaborează numai pentru reglementarea amănunţită a prevederilor stabilite prin Planul Urbanistic General, Planul Urbanistic Zonal sau pentru stabilirea condiţiilor de construire.
• Maria Măndiţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS