11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMETROPOLIS - cartier spaniol cu probleme româneşti

METROPOLIS – cartier spaniol cu probleme româneşti

25 de milioane de euro. Atât spun că vor investi la Craiova patru misterioşi oameni de afaceri maghiari pentru a construi patru blocuri de lux cu nume de oraşe spaniole. Deocamdată, locuinţele există doar în schiţe şi pe internet, dar, după cum susţine firma constructoare, s-au găsit deja 30 de craioveni care să plătească arvuna pentru case.

Centrul Craiovei este împânzit de puţin timp cu afişe publicitare care anunţă că în curând oraşul va avea un minicartier de locuinţe construite după ultima modă, intitulat sugestiv METROPOLIS.
Megareclama amplasată lângă Universitate ne informează că este vorba de garsoniere şi de apartamente de lux, situate în patru blocuri de 13 etaje, ce vor fi ridicate la intersecţia bulevardului Decebal cu str. Tehnicii, pe o platformă de 8.000 de metri pătraţi, iar vânzările şi închirierile de locuinţe sunt disponibile din luna martie. Cele patru imobile au fost botezate „Barcelona“, „Madrid“, „Sevilla“ şi „Valencia“ – după patru dintre cele mai cunoscute oraşe spaniole.
Potenţialii clienţi mai sunt informaţi că pot găsi detalii la adresa de internet www.metropolis.info.ro, pe un site frumos colorat, care abundă în poze, schiţe şi preţuri. Un apartament poate costa între 77.971 şi 129.310 euro, în funcţie de suprafaţă şi de numărul de camere, ambele preţuri fiind fără TVA. Deşi cartierul nu există decât în anunţurile publicitare (inclusiv în Gazeta de Sud) şi pe internet, potenţialii clienţi au surpriza să afle că deja o parte din apartamente au fost vândute, în special cele pentru care au fost făcute promoţii la preţuri cuprinse între 699 şi 799 de euro pe metrul pătrat construit.

Un sfert din preţ, plătit în avans

Pentru mai multe detalii privind avalanşa de cereri de apartamente, reporterii GdS au mers la sediul firmei WEST-PARK SRL, cea care urmează să ridice blocurile. Aici, reprezentantul de vânzări Oana Popescu dă detalii despre modalitatea în care se face plata. „Se achită trei la sută din valoare la semnarea unei convenţii, care are rol de rezervare. În luna septembrie, la demararea investiţiei, se achită încă 22%, apoi, când blocul este la nivel de acoperiş, încă 40%. Cei 40% se pot lua ca şi credit ipotecar de la Banca Transilvania, cu care colaborăm. Alţi 25% se plătesc în momentul racordării la utilităţi, iar zece la sută, în momentul în care clientul devine proprietar şi semnează actele. Construirea locuinţelor durează maximum un an şi jumătate din momentul în care ne apucăm de lucru“, a detaliat reprezentantul firmei. Tot de aici aflăm că investitorii vor construi 308 locuinţe în 18 module diferite, cu suprafeţe cuprinse între 40,6 şi 143,04 metri pătraţi, cu două niveluri de spaţii comerciale la parter şi o parcare subterană numai pentru locatari. Firma asigură clienţii că deja 30 de locuinţe s-au vândut şi că, din septembrie, în maximum un an şi jumătate, blocurile vor fi gata. Numai că, în convenţia care se încheie între cele două părţi la plătirea arvunei de trei la sută din valoarea apartamentului există câteva puncte delicate. Spre exemplu, în cazul în care investiţia nu se va realiza „din motive neimputabile vânzătorului“, clientul îşi va primi banii înapoi, cu dobândă, dar nespecificată. De asemenea, în cazul în care cumpărătorul se răzgândeşte, acesta nu va primi nici un ban înapoi. Practic, o persoană care vrea să se mute în apartamentul la care a visat de-o viaţă se poate trezi că a plătit degeaba un sfert din valoarea locuinţei, dacă, exasperată de prelungirea termenului de finalizare a construcţiei, îşi cere banii înapoi sau refuză să mai plătească. Este posibil ca respectivele blocuri să fie ridicate în zece ani şi nu în doi ani, aşa cum promite firma investitoare (în convenţie nu se specifică nici un termen de finalizare, ci doar de încheiere a precontractului – 1 septembrie 2007). De aici izvorăşte o întrebare logică: de ce să dai banii înainte şi să nu poţi dispune de ei, când poţi aştepta ca mai întâi să apară locuinţele şi apoi să le cumperi? Mai ales că firma a cerut certificatul de urbanism, dar mai are până să primească autorizaţia de construire.

Misterioşii investitori maghiari

Termenul de un an şi jumătate fixat pentru finalizarea lucrărilor este infirmat chiar de Cristea Stan, directorul uneia dintre firmele acţionare la WEST-PARK. „Este exagerat termenul de un an şi jumătate pentru finalizarea lucrărilor. O investiţie de asemenea anvergură nu poate fi finalizată aşa de repede“, a spus Cristea. Directorul firmei ATLAS SA Craiova a dat şi câteva detalii despre ce înseamnă afacerea blocurilor de locuinţe. Firma WEST-PARK SRL, cea care va investi în cele patru blocuri, are în acţionariat trei societăţi: COTTAGE PARK (Harghita) – cu 80% părţi sociale, ATLAS SA – 12% şi ORANGE SRL – 8%. În această afacere, ATLAS SA a pus la dispoziţie terenul concesionat de la primărie şi va avea un drept exclusiv de construire a locuinţelor, în timp ce COTTAGE PARK, proprietate a patru investitori maghiari, urmează să vină cu banii. Aproximativ 25 de milioane de euro, după spusele directorului Cristea. Deşi în prezent circa 30 de locuinţe sunt deja rezervate, firma nu are încă proiectul, nu ştie dacă se va apuca sau nu de el, iar societatea constructoare nu a hotărât ce preţ să ceară pentru execuţie. „În prezent se face o testare a pieţei. Dacă se vor vinde cel puţin 30% din locuinţe înseamnă că proiectul este rentabil şi vom demara lucrările. Deocamdată, nu ştim ce preţ să cerem. Vom sonda piaţa construcţiilor, după care vom face un preţ la nivelul ei“, a mai spus Cristea Stan. La rândul său, Mihai Moisescu, reprezentantul firmei ORANGE SRL, acţionarul care a venit cu investitorii maghiari, susţine că finanţarea e serioasă.
„Investitorii au mai participat la proiecte imobiliare din Cehia şi Austria. Finanţarea vine printr-un credit de la ERSTE INSURANCE“, a spus acesta.

Probleme cu terenul

Se pare că şi în ceea ce priveşte terenul sunt unele semne de întrebare. Firma ATLAS, unul dintre acţionarii WEST-PARK, a concesionat în zona cu pricina un teren în suprafaţă totală de 8.500 de metri pătraţi, conform contractului nr. 192 din 25 noiembrie 1999.
Concesionarea a fost făcută fără licitaţie publică, pe 49 de ani, în scopul construirii de blocuri de locuinţe, altele decât cele pe care le promite West Park.
Redevenţa totală pe care ATLAS trebuia să o plătească municipalităţii până în anul 2048 se ridica la 337 de milioane de lei vechi, sumă actualizată anual cu rata inflaţiei. În condiţiile de atunci, concesionarul terenului trebuia să respecte mai multe clauze contractuale.
Aşa cum a fost întocmit contractul atunci, concesiunea se retrage şi contractul se reziliază în situaţia în care concesionarul nu a început executarea lucrărilor la obiectivul de investiţii în termen de un an de la data perfectării contractului de concesiune. Altă clauză prevede că la expirarea termenului de concesiune, concesionarul este obligat să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcini, bunul concesionat, inclusiv investiţiile realizate.
La art. 6, alin. 1 din contract se prevede că primăria „are dreptul să inspecteze bunurile concesionate, să verifice stadiul de realizare a investiţiei, precum şi modul în care este satisfăcut interesul public prin realizarea obiectului concesiunii“, iar la art. 7, alin. 5 se spune că firma concesionară este obligată „să realizeze investiţiile conform prevederilor certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire, cu respectarea termenului de execuţie“. Cu alte cuvinte, după 49 de ani, în 2048, actualii proprietari sau moştenitorii lor vor rămâne fără apartamentele pe care au plătit miliarde de lei, deoarece, conform contractului dintre Altlas SA şi Primăria Craiova, blocurile, adică investiţiiile realizate pe terenul concesionat, devin proprietatea municipalităţii.
Potrivit directorului Cristea, firma ATLAS s-a apucat pe vremea respectivă de lucrări, dar a renunţat pentru că nu a mai avut bani, după ce a turnat fundaţiile blocurilor. Abia anul trecut primăria craioveană a iniţiat rezilierea contractului, pe motiv că investiţiile nu s-au realizat, vrând să construiască acolo o piaţă. A câştigat însă ATLAS, la instanţă. Cum? Spunând că a făcut fundaţii. Care fundaţii nu se mai văd acum, după cum spune directorul Cristea, deoarece au fost acoperite cu pământ de oamenii de la POPECI UTILAJ GREU. O bucată de 1.500 de metri pătraţi din terenul concesionat a fost îngrădită de firma omului de afaceri Constantin Popeci. Acesta susţine că terenul cu pricina a aparţinut dintotdeauna IUG Craiova. Asta înseamnă că West – Park nu va putea construi cartierul de lux pe suprafaţa de 8.500 de metri pătraţi, aşa cum, înşelător, apare în reclamele sale şi în certificatul de urbanism, ci doar pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi. La ce investiţii va renunţa, în această situaţie? Cel mai probabil, la locurile de parcare din jurul blocurilor, care sunt însă incluse în preţul apartamentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII