9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExperienţa - primul pas către viitoarea carieră

Experienţa – primul pas către viitoarea carieră

Găsirea unui loc de muncă este una dintre problemele reale cu care se confruntă tinerii. Cu toate acestea, specialiştii în resurse umane susţin că persoanele fără experienţă au şanse mari să-şi găsească o slujbă, cu condiţia să ştie de unde să înceapă.

La Bursa Generală a Locurilor de Muncă organizată săptămâna trecută de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, o parte din angajatori şi-au manifestat dezamăgirea pentru faptul că potenţialii angajaţi care le-au vizitat standurile erau lipsiţi de experienţă.
Nemulţumirea şi dezamăgirea sunt împărtăşite şi de tineri. „Păi, dacă toţi angajatorii vor experienţă, eu nu înţeleg ce şanse de angajare aş avea. Cred că mai multe şanse sunt pe perioada facultăţii decât după“, a spus Mariana P., o tânără de 20 de ani convinsă că, o dată ce va termina facultatea, va întâmpina o serie de greutăţi la angajare. Afirmaţia este susţinută şi de alţi tineri. „De vreo jumătate de an tot îmi caut de lucru, însă toţi angajatorii vor experienţă. Cred că o să ajungă să aducă angajaţi din afară până la urmă, că noi nu avem unde să câştigăm experienţă“, a explicat Florin R., un craiovean de 24 de ani.

Concentraţi-vă asupra unui singur domeniu

Specialiştii în domeniul resurselor umane susţin că tinerii fără experienţă au şanse mari în carieră dacă ştiu de unde să înceapă. Potrivit www.ejobs.ro, un prim pas pentru accelerarea angajării pe un post cu perspective este acela de a alege ce anume vă doriţi pe termen lung şi ce vă pasionează, cu condiţia să percepeţi acest domeniu ca fiind de neschimbat pe viitor. Această alegere vă va ajuta însă să va dedicaţi dezvoltării personale şi profesionale într-o anumită direcţie. „Astfel, oportunităţi care existau şi înainte, dar noi nu le vedeam, devin acum vizibile, pur şi simplu pentru că nu se mai pierd într-o mare de detalii şi informaţii care ne bombardau în trecut din toate direcţiile“, notează site-ul menţionat.

La început, colaboraţi cu angajatorii, chiar şi ca voluntari

Alt pas indicat de specialiştii www.e-jobs.ro este acela de a identifica unele domenii şi joburi pentru care vă puteţi pregăti. E puţin probabil să nu găsiţi o persoană de la care să obţineţi informaţii cu privire la cum puteţi începe să lucraţi în domeniul ales, care sunt nivelurile de carieră şi ce presupune fiecare. După ce v-aţi hotărât în ce direcţie doriţi să mergeţi, specialiştii vă sfătuiesc să iniţiaţi colaborarea cu companiile din acele domenii. Puteţi opta pentru o colaborare ca voluntar, ca practician, ca angajat pe proiect sau ca angajat full-time. „Orice angajator îşi doreşte să aibă în echipă o persoană în care să vadă dorinţa de a se dezvolta într-un domeniu pe care cu bună-ştiinţă l-a ales“, notează www.e-jobs.ro.

Implicarea şi pasiunea vă transformă într-un angajat dorit

O dată colaborarea iniţiată, cel de-al patrulea pas către o carieră este acela de a vă demonstra pasiunea pentru domeniul ales. În plus, specialiştii vă sfătuiesc să vă informaţi pentru a vă face bine treaba. Puteţi să folosiţi ca surse de documentare cărţi sau reviste de specialitate sau puteţi purta conversaţii cu colegii, cu şefii sau furnizorii dumneavoastră. Pentru a învăţa cât mai multe, este bine să vă implicaţi în sarcini suplimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS