11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să-ţi finanţezi afacerea

Cum să-ţi finanţezi afacerea

Produsul Start Up al Băncii Transilvania, poate cel mai cunoscut credit de acest profil de pe piaţă, este doar unul din seria de credite orientate exclusiv către IMM-uri. Este destinat investiţiilor necesare firmelor nou-înfiinţate sau celor care deja funcţionează, dar nu mai mult de şase luni. Într-o primă variantă de finanţare, creditul este pe termen scurt, cu un plafon maxim de 35.000 de lei şi o dobândă de 19,5%. În varianta Start Up Plus, plafonul acestui tip de credit este de 875 de milioane de lei vechi, pe o perioadă maximă de cinci ani, cu o dobândă de 18,5%.
Creditul poate fi acodat şi utilizat pentru oricare dintre cheltuielile necesare demarării afacerii finanţate, atât pentru investiţii, cât şi pentru capital de lucru, conform planului de afaceri prezentat. Pentru a accesa acest produs trebuie să contribui cu 25% din sumă, garanţie imobiliară, iar banca îţi finanţează restul investiţiei. Pe lângă finanţare, noile afaceri primesc şi consultanţă în ceea ce priveşte realizarea planului de afaceri, împreună cu un chestionar preliminar de analiză a potenţialului noii idei. „Chestionarul cuprinde informaţii generale. Este normal să întreb despre concurenţă, tarifele concurenţei şi de tarifele pe care vrei să le practici sau un venit estimativ“, a spus Cătălin Dorobanţu, consilier persoane juridice al Băncii Transilvania.
Perioada de graţie, în care nu plăteşti decât dobânda, se extinde până la şase luni. Un credit care trece de plafonul de 350 de milioane de lei vechi necesită la Transilvania şi alt depozit de 10%, bani pe care trebuie să îi ai şi care sunt blocaţi în contul respectiv pe perioada de graţie pe care o alegi. La sfârşitul acestei perioade, suma este deblocată. Banca Transilvania mai cere şi giranţi la creditul Start Up, doi – trei pentru finanţare până în 35.000 de lei şi trei – cinci pentru o sumă care depăşeşte acest plafon. În ambele cazuri, giranţii trebuie să aibă un venit net de şapte milioane de lei vechi pe lună pe ultimele şase luni şi o vechime de trei ani pe cartea de muncă. În ceea ce priveşte comisionul de acordare al băncii, acesta este 2,5%, iar cel lunar, de 0,15%, aplicat la sold.

Alternativa BRD

BRD Groupe Societe Generale a lansat în urmă cu aproximativ un an un produs asemănător, adresat, de asemenea, societăţilor nou-înfiinţate sau care funcţionează de mai puţin de 12 luni. Pe termen scurt, creditul pentru finanţarea activităţii curente, respectiv a capitalului de lucru, se acordă pe o perioadă de un an, având un plafon maxim de 35.000 de lei. Nu există perioadă de graţie în acest caz. Finanţarea investiţiilor pe termen mediu se extinde pe o perioadă de cinci ani, ca şi în cazul Băncii Transilvania, de asemenea, fără să depăşească 75%, restul de 25% provenind din surse proprii. În acest caz, suma maximă pe care o poţi împrumuta de la bancă este de 75.000 de lei, iar perioada de graţie se extinde tot la şase luni. Banca nu necesită garanţia de 10% pentru plata dobânzii. În ceea ce priveşte garanţia imobiliară pe care o necesită creditul, valoarea acesteia trebuie să acopere valoarea creditului plus dobânda pe un an. BRD nu cere giranţi, iar cererea de finanţare trebuie să cuprindă un proiect-plan de afacere, supus analizei băncii, care include informaţii generale despre piaţa pe care vrei să o accesezi prin firma nou-înfiinţată, concurenţă, veniturile corespondente aportului de 25 de procente din suma pe care vrei să o împrumuţi.
Costurile acestui tip de credit includ comisionul de acordare, asigurarea bunurilor puse în garanţie la una dintre societăţile de asigurări agreate de bancă, precum şi costurile actelor notariale în cazul ipotecării unui bun imobiliar. Costurile sunt totuşi mai mici decât la produsele concurente, după cum a explicat Dan Florin Tutun, consilier clientelă persoane juridice, acesta menţionând că toţi cei interesaţi pot obţine mai multe informaţii de la punctele de consiliere bancară ale BRD.
„Cele mai multe solicitări la creditele Start Up au fost pentru sediu sau puncte de lucru. Ne-am fi aşteptat la un impact mai mare, dar societăţile nou-înfiinţate preferă finanţări proprii şi nu atât de mult să lucreze cu băncile“, a adăugat Dan Florin Tutun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS