Dacă odinioară erau folosite ca simboluri ale marginalităţii, tatuajele nu mai sunt rezervate astăzi reprezentanţilor unei culturi subversive, sunt la modă, se înscriu în tendinţe, alături de piercing-uri.
În urmă cu 30 – 40 de ani, numai marinarii, şoferii de autocamioane sau motocicliştii îşi arătau cu mândrie tatuajele. Astăzi, cei care îşi fac tatuaje pot fi medici, avocaţi, judecători, mame, atleţi şi chiar preoţi, chiar dacă unii dintre aceştia sunt uneori pudici. Motivaţiile acestor noi adepţi sunt la fel de variate ca şi formele micilor desene. Tatuajele devin instrumente necesare transformării corpului într-o operă de artă, pentru a ilumina viaţa, pentru a transmite mesaje sociale sau politice sau pentru a rememora vieţi pierdute în evenimente tragice. Şi formele lor au evoluat de când exploratorii le-au adus din Polinezia, împreună cu termenul „ttatuaja“, în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Astăzi, orice poate fi transformat în tatuaj: cranii, pumnale, săgeţi, semne tribale, flori, arbori psihedelici, gheişe, dragoni şi alte animale mistice. Cu o singură condiţie: tatuajul să fie alb. De fapt, un moft, căci discreţia este cuvântul care reprezintă cel mai bine ideea de tatuaj alb.
„Tatuajele albe sunt foarte greu vizile. Aşa că a-ţi face un tatuaj alb este mai mult un moft“, a precizat Dan Fotescu, general manager al unui salon de tatuaje. La modă se află şi tatuajul temporar. Astfel, cei care şi-au dorit la un moment dat să-şi tatueze corpul, dar au renunţat la gândul că dacă nu le va plăcea desenul se va scoate greu, pot astăzi să păşească cu încredere într-un salon specializat şi să-şi aleagă modelul preferat, căci există şi tatuajele temporare, care durează numai câţiva ani.
Procedura de tatuare durează între o oră şi jumătate şi două ore, în funcţie de modelul ales. Intervenţia nu este aproape deloc dureroasă, zona fiind anesteziată cu o soluţie specială. Senzaţia din timpul intervenţiei este aceea de uşoare pişcături. Tatuarea se face cu pigmenţi naturali şi durează în jur de cinci ani. Vedetele sezonului rămân însă tatuajele albe, căci se pare că discreţia este astăzi la modă, cel puţin în materie de tatuaje.
Piercing-ul conduce în top
Altfel stau lucrurile când vine vorba de piercing. Se pare că a sări în ochi este principiul după care se ghidează adolescenţii din ziua de astăzi şi nu numai. Piercingul cu pietre Swarovski este ultima tendinţă, indiferent de zona care este vizată: nas, buze, limbă sau buric. Pentru cel din urmă există tot felul de figurine, flori, delfini, iepuraşi playboy, montaje din argint, toate cu nelipsitele pietre preţioase. O modă de ieri şi de astăzi, căci body piercing-ul este una din cele mai vechi metode de înfrumuseţare a corpului uman, fiind practicată de multe dintre culturile lumii, ca un simbol al curajului şi virilităţii. Faraonii îşi perforau buricul pentru a-şi introduce în zona respectivă o bijuterie, iar mayaşii îşi perforau limba, ceea ce reprezenta un ritual. Astăzi este vorba de o chestiune pur estetică, de o înscriere în tendinţe căci, dacă are colega sau prietena de clasă, „trebuie să am şi eu“. Dovadă scena la care devenim martori fără voie, când două liceene intră în salonul de tatuaje şi piercing. „Am dori un piercing“, spune cu glasul uşor stins, o adolescentă, care se gândea probabil că va trece prin chinuri groaznice pentru a se înscrie în tendinţe. Este servită prompt. I se arată bijuteriile. Alege, bineînţeles, o bijuterie cu piatră. Ştie exact ce vrea, căci prietena care o însoţeşte îşi etalează cu mândrie podoaba din buric, loc ales şi de noua clientă. I se comunică preţul. Nici o problemă, este pregătită. Dar nu şi pentru ora la care i se spune că va avea loc „operaţia“. „Ora 17.00? Aşa de târziu?“.
Urmează un schimb de replici cu prietena: „Mă suni acasă şi îi spui mamei că trebuie vă vin la tine să lucrăm la mate“. Primeşte un OK. Totul e aranjat. Mai trebuie lucrat puţin la capitolul teamă, în rest totul este în regulă, căci timid domnişoara întreabă: „Mă va durea?“.
Primeşte un răspuns convingător, explicându-i-se tehnica de lucru. Dar, de fapt, ce mai contează? Esenţial este să fii în pas cu moda.
Campionii tatuajelor
Aşa cum unii colecţionează timbre sau pixuri, celebrităţile din show-bizz adună tatuaj cu tatuaj, până ce-şi acoperă aproape în întregime corpul cu desene. Cei mai timizi au unul – două; curajoşii au reuşit să strângă peste 20, cum e cazul celei mai sexy vedete de la Hollywood, Angelina Jolie. În top se mai află Billy Bob Thornton, cu peste zece tatuaje, fotbalistul David Beckham (în jur de zece), Pink, cu 11, plus rockeri precum Lenny Kravitz sau Tommy Lee, care au adevărate „bluze“ desenate pe trup.