20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegerea vinului poate da dureri de cap

Alegerea vinului poate da dureri de cap

Pe lânga mâncarurile traditionale, de pe masa de Paste a crestinilor nu lipseste licoarea lui Bachus. In aceasta perioada, in toate magazinele, oricât de mici ar fi, vinul este la loc de cinste. Totusi, consumatorii trebuie sa fie atenti la alegerea facuta.


Zilele pâna la Paste sunt numarate. Si cum la friptura de miel licoarea lui Bachus se potriveste de minune, printre alte produse, aproape orice crestin isi pune pe lista de cumparaturi cel putin o sticla de vin. Specialistii recomanda ca inainte de a cumpara licoarea cu pricina, sa verificati eticheta de pe sticla. „In aceasta perioada, craiovenii ar trebui sa fie atenti atât la inscriptia de pe eticheta, cât si la elementele de identificare ale vinului“, a declarat Vali Gorgoteanu, directorul Directiei de Inspectii si Control din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Sfaturi pentru cumparatori


Inscriptiile de genul „Vin cu aroma de…“ sau „Bautura aromatizata pe baza de vin“ nu ar trebui sa va induca in eroare. Aceste bauturi sunt, in general, imbuteliate la PET-uri si au eticheta asemanatoare cu cea a vinurilor. „Daca pe eticheta apar la continut ingrediente ca alcool, acid citric, indulcitor, vin in proportie de 50%, ar trebui sa stie ca acela nu e vin, ci bautura alcoolica pe baza de vin“, a declarat Cristina Vladu, inspector la Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Viniviticol (ISCTV) Dolj.


Potrivit acesteia, vinurile cu continut mai mic de 10% vol. (10 grame alcool la 100 ml) au termen de valabilitate, in general, de 90 de zile. In acest caz, craiovenii trebuie sa fie atenti la termenul de valabilitate. „In general, vinurile de masa au peste 8,5% vol., iar cele cu DOC (denumire de origine controlata) au peste 11% vol.“, a adaugat Cristina Vladu, care ii atentioneaza pe craioveni ca pretul scazut nu e intotdeauna o alegere buna. De fapt, inspectorii ISCTV recomanda pentru masa de Paste vinurile imbuteliate la sticla de 750 ml, având categoriile DOC (denumire de origine controlata) si VS (vinuri superioare).


Craiovenii prefera vinul rosu, vrac sau imbuteliat la PET


Cu toate acestea, alegerea unui vin este influentata de resursele financiare. Multi craioveni prefera vinurile ambalate in recipiente de unica folosinta (PET-uri) sau cele vrac, in principal datorita preturilor mai mici. „Daca as avea mai multi bani, as cumpara la sticla, insa pretul sau este dublu fata de cel vrac“, a spus Marian Ionascu, unul din clientii unui magazin de vinuri imbuteliate. Acesta nu este insa singurul avantaj al vinului vrac. „Imi place ca pot sa-l si gust si astfel il aleg in functie de ceea ce-mi place. In functie de producator, gustul e acelasi ca si la cel imbuteliat la sticla, insa e mai ieftin“, a spus Maria N., o gospodina plecata ieri la cumparaturi. Reprezentantii magazinelor de profil spun ca majoritatea clientilor prefera vinul rosu. „Din experienta anilor trecuti, clientii se lasa pe ultima suta de metri pentru ca daca-l cumpara din timp il beau pâna la sarbatori si nu-si permit sa ia altul. Craiovenii prefera vinul rosu“, a spus Florin Rohozneanu, gestionar-vânzator.


Indiferent de motivele pe care le au, cumparatorii care se orienteaza catre acest tip de produse sunt sfatuiti ca vinurile achizitionate (indiferent ca sunt ambalate la PET sau se vând vrac) sa fie de la producatorii cunoscuti. In plus, acestia trebuie sa evite cumpararea de vinuri din locuri neautorizate (târguri, vânzatori ambulanti de pe marginea soselelor).


Amenzi de 85.000 de lei pentru falsificatorii de vin


Având in vedere ca solicitarea de vin e mai mare in preajma sarbatorilor, pentru a preintâmpina comercializarea produselor neconforme calitativ, in aceasta perioada, inspectorii ISCTV Dolj au intensificat actiunile de control. „In baza tematicii de control emise de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in perioada Sarbatorilor Pascale intensificam controalele, in special la vinurile vrac si cele ambalate la PET cu inscriptia «Bauturi aromatizate pe baza de vin»“, a spus Vali Gorgoteanu.


Potrivit lui Gorgoteanu, din controalele efectuate si din probele de vin prelevate a rezultat faptul ca aceste vinuri sunt falsificate. „Dupa prelevarea probelor de vin de la inceputul anului si pâna acum de la agentii economici ce comercializeaza vin vrac si imbuteliat am depistat mai multi agenti economici ce apeleaza la practici oenologice interzise (falsificari si substituiri)“, a spus Cristina Vladu. Potrivit acesteia, de la inceputul anului si pâna in prezent au fost date amenzi in valoare de 85.000 de lei unor firme producatoare din Craiova, Vrancea si Tulcea. In plus, inspectorii au dat o amenda de 2.000 de lei pentru etichetare neconforma unei firme din Iasi. „Producatorii risca amenzi de 20.000 de lei, iar marfa este retrasa de pe piata. Comerciantii acestor vinuri primesc avertisment. In cazul in care continua sa se aprovizioneze de la acesti producatori, risca si intocmirea unui dosar penal“, a spus directorul Directiei de Inspectii si Control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS