Craiovenii vor suporta cu dobânda plata la negru a unor lucrari de mântuiala la noul sistem de iluminat public din centrul Baniei. La ora executiei retelei in cauza, functionarii publici nu au putut face dovada unui contract intre primarie si constructor, cel din urma fiind, de altfel, necunoscut pentru raspunzatori.
Functionarii publici se prefac ca nu mai stiu cine a insirat la repezeala cablurile electrice prin maruntaiele English Park, ale strazilor Nicolaescu Plopsor si A.I. Cuza, pentru realizarea noului sistem de iluminat public, prevazut in proiectul de modernizare a centrului Baniei. Nici unul dintre directorii din Primaria Craiova nu-si aminteste cine a primit autorizatie de spart strazile si trotuarele pentru ingroparea cablurilor, iar sefa Serviciului investitii al municipalitatii, Sabina Dumitru, nu mai da informatii de când a trecut in subordinea Directiei programe de dezvoltare, integrare europeana, investitii, desi aprobarea devizelor si receptia lucrarilor sunt in gestiunea sa directa. Seful Sabinei Dumitru, Sever Bordu, director executiv al Directiei programe de dezvoltare, spune ca n-are habar cine sparge strazile si trotuarele, ca nu e treaba dumnealui. „Duceti-va la Sabina Dumitru!“. Un singur specialist s-a aratat dispus sa ne relateze ce stie: Nicu Cricorian, de la Serviciul administrare drumuri. „Autorizatia a fost data catre Electrica. Ei au contractat lucrarile pe parte electrica ale proiectului din centru“, a spus Cricorian, referindu-se la CEZ Distributie Craiova, dar neputând sa ne prezinte nici autorizatia, nici contractul, pentru ca nici nu are competenta.
Directorul de comunicare al furnizorului craiovean de energie electrica, Liana Tataranu, a declarat insa ca CEZ Distributie nu a contractat lucrari in zona mentionata. „CEZ Distributie nu desfasoara astfel de lucrari de vreme ce nu a incheiat nici un contract. O echipa a CEZ Distributie a verificat in teren si a constatat ca lucrarile au fost executate de Comat SA, la comanda Primariei Craiova“, a spus Tataranu. La numerele de telefon de pe site-ul Comat nu raspunde nimeni, iar la contactul oferit de Romtelecom a sunat ieri in permanenta ocupat.
Câteva zeci de miliarde de lei vechi, platiti cu dobânda de craioveni, pentru ca provin dintr-un imprumut bancar contractat de municipalitate si garantat cu bugetul local, risca sa ajunga in buzunarele clientelei clientilor Primariei Craiova, dupa modelul patentat anul trecut la retelele de apa din centru, când UTI International a dat lucrarile firmei Lefman SRL Craiova, despre care nimeni nu stia nimic, dar care avea de incasat opt miliarde de lei vechi fara sa lucreze, intrucât munca au prestat-o gratis angajatii Regiei Autonome Apa Craiova.
Uniforme „imprumutate“
La amplasarea cablurilor electrice din centru au lucrat zilnic si muncitori in salopetele CEZ Distributie, inscriptionate Electrica SA, dupa vechea denumire a societatii. Potrivit directorului de comunicare al CEZ Distributie, Liana Tataranu, nu se stie de unde aveau muncitorii uniformele Electrica SA: „Oamenii nostri au mai descoperit un lucrator in salopeta Electrica SA, actuala uniforma a electricienilor nostri. Nu au primit explicatii, dar conducerea CEZ Distributie Craiova va face o adresa catre Comat SA, daca se dovedeste ca, intr-adevar, ei au actionat in zona si le va pune in vedere sa renunte la uniformele de lucru utilizate de CEZ. Oricum, in scurt timp acestea vor fi inlocuite cu haine care vor purta inscriptii cu actuala titulatura“. Surse din Primaria Craiova sustin ca substituirile de acest gen au mai fost practicate in Craiova si nu numai in domeniul electric, pentru a evita suspiciunile cu privire la implicarea anumitor firme in diverse lucrari pe bani publici.
Cablurile, sub moloz
Retelele de pe strada Nicolaescu Plopsor au fost ingropate fara a se tine seama de normativele si fisele tehnologice in vigoare. Desi este obligatorie asezarea deasupra cablurilor a unui strat de nisip de minimum 10 cm grosime, acestea au fost acoperite, pe alocuri, cu moloz si caramizi. In plus, canalizarile respective au fost astupate la repezeala, trotuarele nemaiavând nici o sansa sa capete forma initiala, dupa cum se poate lesne verifica la fata locului. Reprezentantii Primariei Craiova au refuzat sa ne furnizeze date despre conditiile de receptionare a lucrarii.