20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

2007, un an capricios

Anul 2007 va fi extrem de capricios, va aduce furtuni violente, inundatii, dar si perioade de seceta prelungita, a prognozat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.


In urma analizei pentru anul 2007, specialistii in meteorologie si hidrologie au transmis un semnal extrem de ingrijorator cu privire la vremea de care vor avea parte românii. In 2007 este de asteptat ca perioadele de seceta prelungita sa alterneze cu cele de precipitatii abundente. Inundatiile, cauzate de vremea extrem de instabila, sunt alt pericol care ar putea afecta diverse zone ale tarii anul acesta.


„Se vor inregistra fenomene extreme. Va fi seceta, dar vor fi si inundatii. Acestea sunt manifestari ale schimbarilor climatice“, a spus Ion Sandu. Acesta a precizat insa ca in România nu se vor mai inregistra inundatii precum cele din 2005, ci vor fi locale, pe zone restrânse.


„Vom avea si seceta, si inundatii, in diverse zone ale tarii. Frecventa fenomenelor extreme este foarte mare, iar intensitatea, de asemenea – furtuni si precipitatii intr-un interval de timp foarte scurt“, a prognozat Ion Sandu.


Seceta in sud si ploi in nord, in perioada aprilie-septembrie


Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat ieri ca prognoza meteo pentru lunile aprilie-septembrie 2007 indica ploi in cantitati care pot depasi, izolat, 80 l/mp in zona de nord si seceta agrometeorologica in zona sudica, mai ales in Dobrogea.


Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat: „Aceste cantitati nu trebuie sa ne sperie pentru ca nu vor conduce la inundatii, intrucât umiditatea din sol este redusa“, a explicat directorul general al ANM.


Acesta a precizat ca, in luna mai, precipitatiile in vestul tarii vor ajunge la 60 l/mp, „indicator care este aproape de normal“.


De asemenea, pentru lunile iunie si iulie, ANM prognozeaza cantitati de precipitatii „usor excedentare“ in nordul României.


In ceea ce priveste zona Dobrogei, potrivit lui Ion Sandu, in lunile iulie si august, precipitatiile nu vor depasi 40 l/mp, „ceea ce este foarte putin si poate conduce la fenomenul de seceta agrometeorologica“.


Potrivit lui Sandu, temperaturile vor fi mai mari cu 1-2 grade in fiecare luna din anul 2007, fata de anii precedenti, ceea ce va duce la o reducere a rezervei de apa in zonele din sudul, estul si sud-estul tarii.


In zonele amintite, seceta se va resimti cu atât mai mult cu cât deja se inregistreaza un deficit de apa de la 200-300 de litri/metru patrat, cât ar fi normal, la 80 de litri/metru patrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU