Partide de un leu

Autori


Sarac si cinstit. Asa caracterizeaza politicienii modul in care isi câstiga existenta organizatiile judetene ale partidelor sub culorile carora au fost alesi.

V-ati gândit vreodata ce sta in spatele florilor, fluturasilor sau al calendarelor personalizate primite pe strada de la tineri care poarta haine cu sigla unui partid politic? Fiecare formatiune are metodele sale de a-si face reclama si, implicit, un buget croit pe masura nevoilor si construit din cotizatii sau donatii. Politicienii doljeni spun ca modul de colectare a banilor necesari campaniilor sau chiar functionarii in conditii normale a organizatiilor variaza de la o formatiune la alta, in functie de prevederile statutare si de hotarârile luate in cadrul conducerii. Toate aceste modalitati graviteaza insa in jurul sumei de un leu. Toti reprezentantii partidelor chestionati cu privire la modul in care se strâng veniturile filialelor judetene au declarat ca persoanele care isi depun adeziunea au obligatia de a plati o cotizatie lunara de un leu.

Reteta democratilor: un leu si oameni de afaceri

Potrivit secretarului executiv al PD Dolj, Gelu Visan, la democrati functioneaza principiul autonomiei financiare a organizatiilor locale. Asta inseamna ca nici o organizatie comunala nu primeste vreun leu de la judet, iar filiala judeteana se autofinanteaza. Concret, membrii simpli de partid trebuie sa plateasca lunar un leu, iar consilierii locali si judeteni, care s-au ales cu functii pe liste de partid, finanteaza din când in când actiunile proprii. Gelu Visan, care este si consilier judetean, a declarat ca la bugetul partidului contribuie foarte mult si oamenii de afaceri membri ai PD, care fac donatii, insa directorii institutiilor deconcentrate membri PD nu sunt obligati sa contribuie cu nimic in plus fata de cotizatie. „PD are doua surse de venit: cotizatii si contributii sau donatii. Indiferent de functia publica detinuta, cotizatia la PD este aceeasi, un leu pe luna, insa consilierii locali si judeteni, care au fost alesi pe listele partidului, pot face contributii si in general acestea constau in finantarea unei actiuni proprii. Cuantumul lor nu este impus, fiecare da cât vrea. La PD functioneaza principiul autonomiei fiecarei organizatii locale, adica se autofinanteaza. Daca sursele noastre de finantare ar fi legate de faptul ca suntem la putere, daca am trece in opozitie ar insemna o scadere drastica a veniturilor“, a spus Gelu Visan. Potrivit liderului democrat, cheltuielile de functionare ale organizatiei pentru sediul din strada Fratii Buzesti sunt acoperite in totalitate de chiria perceputa cabinetelor parlamentare ale deputatului Marian Jean Marinescu si senatorului Radu Berceanu, care sunt gazduite tot de PD Dolj.

Liberalii nu se inteleg la cotizatii


In privinta modului de colectare a veniturilor catre bugetul filialei, liberalii nu au ajuns inca la un acord. In timp ce presedintele PNL Craiova, Ion Groza, declara duminica faptul ca banii perceputi membrilor de partid sunt diferentiati pe functia detinuta si se cumuleaza in cazul mai multor functii, ieri presedintele PNL Dolj, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a precizat ca doar membrii cu functii politice in cadrul partidului sunt obligati sa cotizeze cu mai multi bani. Potrivit acestuia, liberalii de rând nu se prea inghesuie sa doneze bani partidului, veniturile organizatiei fiind asigurate integral din donatii. „Exista un sistem de cotizatii diferentiat insa pe functii politice, nu pe functii publice. Directorii de institutii deconcentrate au obtinut functia prin concurs, nu cu sprijinul partidului si nu platesc cotizatie in plus. Doar membrii cu functie platesc o cotizatie mai mare, insa cei simpli platesc un leu pe luna. Ne-am straduit sa nu avem datorii la chirie sau utilitati, dar avem un trai modest“, a spus Mario Oprea.

Alesii pesedisti, recunoscatori partidului cu 5%

Daca partidele aflate la putere declara ca se bazeaza doar pe cotizatii si donatii, PSD, partid de opozitie, introduce termenul de procent din salariu. Conform deputatului Valeriu Zgonea, fiecare consilier local sau judetean, primar sau parlamentar care a fost ales pe listele social-democratilor este obligat sa contribuie lunar la buget cu 5% din veniturile sale, membrii simpli de partid având o cotizatie de un leu. „Membrii simpli de partid au o cotizatie de un leu pe luna, iar ceilalti membri care au o demnitate publica platesc o cota parte din veniturile obtinute. Cota este de 5% din venituri, valabila pentru consilieri locali, primari sau parlamentari. Nu s-a intâmplat insa niciodata ca un functionar public, care a câstigat o functie de director de institutie prin concurs, sa fie obligat sa aduca o cota din venituri“, a precizat Valeriu Zgonea.Comenteaza acum

Un comentariu;

 1. Dan Rotariu said:

  Partidele care sunt in Parlament ne iau de fraieri. Toate partidele parlamentare primesc bani de la bugetul statului, banii alocati fiind cam de de 3000 Euro/luna. In afara de aceste sume tot bugetul de stat (la care contribuim toti) acopera costurile autoturismelor date de Camera Deputatilor si Senat (cam 3 auto de parlamentar) si acopera costurile Birourilor Parlamentare. Gelu visan lasa sa se inteleaga ca Marinescu si Berceanu vin cu bani de acasa, dar ei de fapt platesc “chirie” cu banii primiti din buget.

  Si asta nu e decat o parte a finantarii. Se stie ca tot partidele parlamentare au castigat si alegerile locale si si-au impartit locurile in consiliile de administratie. Astfel un membru al PSD, de data aceasta, Mandache Ilie de profesie tehnician veterinar este in consiliul de administratie a unei regii care tine de Primaria Craiova de unde ridica 25% din salariul directorului (peste 3.000 lei lunar, iar aceasi regie anual primeste din bugetul local sume importante), bani pentru care munceste o dupa-amiaza pe luna si din care poate ceda si pana la 30% ca tot ii raman destui. Oricum, ii merita e doar un mare specialist, e indispensabil!

  Finantarea partidelor care nu sunt in Parlament e facuta cu adevarat din cotizatiile membrilor pentru ca nu au membri in consiliile de administratie ale regiilor de stat, nu au buget alocat din banii statului.

  Mai mult, partidele extra-parlamentare nu au reprezentanti in Parlament desi au fost votate de 15% dintre alegatori. Dar voturile valabil exprimate pentru aceste partide, din cauza pragului de 5% pe care partidele trebuie sa il depaseasca pentru a intra in Parlament, s-au redistribuit partidelor care au intrat in Parlament. Ceea ce ne indeparteaza de ideea de democratie atat timp cat votezi si nu esti reprezentat.

  Oricum, florile si felicitarile date de toate partidele parlamentare sunt din banii publici ajunsi in buzunarele membrilor de partid carora partidele le-au dat dregatorii in administratia de stat si apoi acesti membri sunt obligati sa “doneze” partidului din banii nemunciti pe care ii primesc de multe ori in pofida unei minime calificari (chiar Gelu Visan nu exceleaza in scoli absolvite), exact cum am demonstrat mai sus.

  Tocmai de aceea e nevoie de reforma clasei politice, dar nu vorbesc de o reforma declarativa cum o face seful statului ci una de substanta: trebuie stopati sa junga in Parlament oameni nepriceputi prin impunerea unor standarde, prin testarea lor inainte de alegeri, altfel vom avea o clasa politica de toata jena in continuare prin intermediul careia Romania o sa piarda, in continuare, constant in batalia cu celelalte natiuni europene. Acum absorbim nesemnificativ din fonduri, deci dam UE mai mult decat primim, iata o adevarata nenorocire care de fapt e recolta generata de starea conflictuala continua generata de 2 ani de catre Basescu.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 13 martie 2007

Actualitate

» Partide de un leu
» Moda ecologica
» Ziua Garzii de Mediu, sarbatorita cu plantari de pomi
» Bani publici pe strazi secrete

Local

» Blaga vrea sa vada PSD sustinând un program de dreapta
» Conturile ucrainenilor, golite de români
» Eleva gasita moarta
» Otraviti la masa
» Pentru schimbarea numelui
» Iubiri interzise
» O familie bazata pe incredere
» Policlinicile judetului, scoase la vânzare
» Debandada la Regia Apa
» Basescu: „Amânarea alegerilor, o eroare“
» Raspundem cititorilor
» Protest al medicilor rezidenti din Craiova
» Gradinitele au ramas pe drumuri

Sport

» Mourinho l-a numit pe Riley „fiu de curva“
» Derbiul Bayern – Werder, incheiat nedecis
» Sevilla, invinsa la Tarragona
» „Nico“, cel mai slab de la Auxerre
» Mutu i-a „impuscat“ pe sicilieni
» Roger Federer a fost invins
» Scurte stiri
» Multi finalisti craioveni, dar nici un titlu
» Victorie cu emotii pentru Energo
» „Panduri“ buni in Liga a II-a
» Ploaie, demis de la Minerul Motru
» Ungureanu: „Vreau promovarea!“
» Descoperiti pe centru
» Cazul Ganea s-a clasat
» Rednic lauda Stiinta
» Velcovici vrea la nationala
» Universitatea a multumit spectatorii
» Njock a incercat sa dea „scarita“
» Mi-a placut si mie meciul asta

Bani & Afaceri

» Finantistii, stimulati la salariu cu 108 milioane de euro
» 8,5 milioane de oameni la Cruciada Blizzard
» Manageri cu acte in regula la Poiana Mare si Bailesti
» Societatile oltene, depreciate la BVB
» Concediu de maternitate pentru românii din Spania
» Digul Jiului s-a impotmolit la Cotofeni

Magazin

» Picatura de cunoastere
» Fereşte-te de radar!
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Utile Craiova
» Bancul zilei
» Ia te uita!

Opinii

» Socoteli incurcate
» Oltenasii jucara bine

Top