20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEu de unde primesc subventii?

Eu de unde primesc subventii?

Doljenii vor putea accesa, incepând din acest an, o serie de subventii atât in domeniul vegetal, cât si in cel zootehnic. In functie de domeniul pentru care vor sprijin financiar, doljenii se pot adresa unei institutii anume.


Incepând din acest an, ca locuitori ai unui stat membru UE, agricultorii români primesc de la Uniunea Europeana subventii pentru terenul agricol in suma de aproximativ 56 de euro. Pentru a primi acest sprijin, fermierii trebuie sa se adreseze Agentiei pentru Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj. Procesul de solicitare a acestui sprijin financiar a demarat la 1 martie si va continua pâna pe 15 mai. Cei care nu vor putea depune solicitarile in aceasta perioada o mai pot face intre 16 mai si 11 iunie, insa vor fi penalizati cu 1% pe zi de intârziere din suma aferenta, urmând ca aceia care vor depune cererile dupa 12 iunie sa piarda sprijinul european pentru acest an.


Cuantumul subventiilor complementare nu a fost inca stabilit


In urmatoarea perioada, APIA Dolj va coordona insa si gestionarea si distribuirea de plati complementare de la stat. „Ne vom ocupa atât de platile directe pe suprafata, de la UE, cât si de platile complementare de la bugetul national. Deocamdata, nu a fost inca stabilit cuantumul acestor subventii“, a declarat Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj.


Platile complementare nu vor fi insa acordate numai de APIA Dolj, ci si prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala (DADR) Dolj. „Prin Ordonanta de Urgenta OUG nr. 123/2006 si Ordinul nr. 850/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de acordare a sprijinului financiar pentru pentru activitatile din sectorul vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor funciare si al organizarii si sistematizarii teritoriului, s-a stabilit care sunt domeniile pentru care platile complementare vor fi distribuite prin DADR si care prin APIA“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al DADR Dolj.


Care sunt domeniile pentru care acorda DADR Dolj subventiile


Potrivit Ordinului nr. 850/2006, DADR Dolj va primi solicitarile producatorilor agricoli care indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru a primi sprijin financiar atât pentru sustinerea unor cheltuieli de depozitare a produselor agricole si pentru sustinerea productiei marfa la culturile de sfecla de zahar, orez, in si cânepa pentru fibra, culturi energetice (combustibil si biomasa), cât si pentru sustinerea unor costuri privind intrarea si operarea pe bursa (beneficiarii sunt producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice care tranzactioneaza produse agroalimentare prin bursa). „Tot la DADR Dolj se vor depune si cererile pentru sprijinul financiar privind sustinerea achizitionarii de catre asociatii profesionale din agricultura de aparatura IT, software si baze de date“, a spus Cornel Popa. La acestea se adauga si sprijinul financiar pentru subventionarea motorinei pentru lucrarile din agricultura, dar si pentru subventionarea rovignetelor pentru agricultura. Alt domeniu subventionat pentru care fermierii trebuie sa se adreseze angajatilor DADR este si sustinerea asociatiilor in vederea pariciparii la organizatii constituite la nivelul UE. „Cererile vor fi depuse la primariile localitatilor respective, la inginerul DADR Dolj sau la consultantii agricoli“, a afirmat Cornel Popa. DADR Dolj va mai primi cereri si pentru sustinerea ameliorarii populatiei de animale.


Care sunt domeniile pentru care acorda APIA Dolj subventiile


Potrivit Ordinului nr. 850/2006, APIA Dolj va primi solicitari pentru a acorda spijin financiar pentru sustinerea promovarii agricole din sectorul vegetal si zootehnic, precum si pentru sustinerea participarii si organizarii de expozitii, târguri si concursuri pentru asociatiile profesionale din agricultura. Tot la APIA se depun si cererile pentru sprijinul financiar pentru sectorul legume-fructe, precum si pentru procesarea fibrelor de in si cânepa. La acestea se adauga cererile privind sprijinul financiar pentru sectorul viticol, precum si pentru sectoarele tutun, hamei, cartof, plante medicinale si aromatice, flori /plante dendrologice si ornamentale.


In ceea ce priveste acordarea sprijinului financiar pentru activitatile din domeniul zootehnic, aceasta este impartita intre ambele institutii. In timp ce DADR Dolj va primi cererile pentru sustinerea ameliorarii populatiei de animale, APIA Dolj va primi cererile pentru subventia pentru imbunatatirea calitatii produselor de origine animala si pentru sustinerea masurilor pentru producerea si comercializarea produselor apicole.


Domeniile pentru care da bani APDRP


Potrivit Ordinului nr. 243/2006 emis de ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) – fosta Agentie SAPARD va implementa masurile incluse in axele de dezvoltare I („Imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol si silvic“ ), III („Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale“) si IV (Leader) din Planul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013. Din axa II („Imbunatatirea mediului si a peisajului“), APDRP va implementa doua masuri – investitii nonproductive in domeniul agricol si silvic si prima infiintare a sistemelor agroforestiere pe terenurile agricole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS